CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Nem szeretnék abban a stílusban és hangnemben válaszolni önnek, amivel itt befejezte az interpellációját. Azért érdekesnek tartom, hogy egy vidéki képviselő asszony Budapesttel példálózik, mintha csak Budapesten lennének álláshelyek, vagy az álláskeresők mindegyike Budapestre akarna elhelyezkedni. Vidéken is van élet, képviselő asszony (Bangóné Borbély Ildikó: Gyere már le vidékre!), és vidéken is keresik a munkaerőt, vidéken is el lehet helyezkedni, és talán még az élet is olcsóbb. Ahogy a számok bizonyítják, kár, hogy nem figyelt a napirend előtti hozzászólásokra, a számok is bizonyítják: az elmúlt években jelentős eredményt sikerült elérni a foglalkoztatásban. (Folyamatos zaj.)
De ön elsősorban a fiatalok foglalkoztatásával foglalkozott. (Bangóné Borbély Ildikó: Hol vannak ezek a fiatalok, államtitkár úr?) Hadd mondjak néhány olyan számot, amit, úgy látszik, nem vett fi-gyelembe, vagy elkerülte a figyelmét, amikor az interpellációjára készült. Néhány statisztikai adat tehát. 2010-ben, amikor önöktől átvettük a kormányzást, a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási aránya 17,7 százalék volt, amíg jelenleg - tessék figyelni! - 27,4 százalékos, ami igen jelentős, 10 százalékpontnyi javulást jelent. Ha a következő korcsoportot nézzük, a 25-29 év közöttieket, ott is rendkívül dinamikus ez a növekedés, hisz 64,1 százalékról 75,1 százalékra növekedett ez az arány, tehát ennyivel többen dolgoznak ebben a korosztályban. Ha jól számolom, de cáfoljon meg, ha nem, ez 11 százalékpontnyi növekedést jelent.
Tehát komoly eredménynek tartjuk, hogy ezek a magyar fiatalok, akik ezt az aránynövekedést mutatják, mind itt, Magyarországon helyezkedtek el. Úgy látszik, hogy ön annak drukkolt volna, ha nem itt találják meg a munkahelyüket. Azt hiszem, ezek a számok önmagukért beszélnek, de nem véletlenül alakultak így, hanem azoknak az új intézkedéseknek és programoknak az eredményeképpen, amit 2010-től (Bangóné Borbély Ildikó: Gyere el!) folyamatosan vezettünk be. Ezek közül néhányat hadd említsek meg, amit jó lenne, ha figyelnének (Dr. Szakács László: Gyere el egy piacra, és megnyugtathatod őket!), lapoznák ennek tartalmát és a hatásait is figyelnék.
Például az „Első munkahely” garanciaprogramot elindítottuk 2012-ben. 2013-tól jelentős járulékkedvezménnyel segítjük a fiatalok hazai foglalkoztatását a munkahelyvédelmi akció keretén belül. Ezenkívül az ifjúsági garanciaprogram keretén belül 180 ezer fiatal munkába való bevonását (Bangóné Borbély Ildikó: Minimálbér, ugye!), vagy a munkaerőpiaci elhelyezkedését segítjük. Tehát egy csomó olyan intézkedés született (Gúr Nándor: Egymillió új munkahely van a gazdaságban, ugye!), amelyet ön, talán nem véletlenül, kifelejtett a felszólalásából.
Azt mondja ön, hogy az átlagbérekből nem lehet megélni. Szeretném tájékoztatni arról, hogy a nettó átlagbér reálértéke 2010-2015 között valamivel több mint 15 százalékkal növekedett, és nem számoltuk ehhez még a tavalyi és az idei év közötti 7,5 százalékos reálbér-emelkedést, ami azt jelenti, hogy körülbelül 22-23 százalékkal emelkedett 2010 óta a reálbér. Úgy látszik, ezt is elfelejtették. (Gúr Nándor: Hülyeségeket beszélsz!)
Ezek után, amit az előbb felsoroltam, felvetődik a kérdés, tisztelt képviselő asszony: hogyan lehetett Magyarországon az átlagbérből megélni akkor, amikor önök voltak kormányon, amikor a reálbér onnét emelkedett idáig. (Folyamatos nagy zaj az MSZP padsoraiból. - Bangóné Borbély Ildikó: Elmúlt hat év!) Akkor miért nem tették fel a saját kormányuknak ezeket a kérdéseket (Dr. Szakács László: Hat éve vagytok kormányon!), és miért nem intézkedtek annak érdekében (Folyamatos nagy zaj. - Az elnök csenget.), hogy ez így alakuljon? (Bangóné Borbély Ildikó: Elmúlt hat év! - Dr. Rétvári Bence: A tandíjjal segítettetek volna! A tandíj nagy segítség lett volna!) Tehát a reálbér jelentős mértékben emelkedett és folyamatosan emelkedni fog. (Dr. Harangozó Tamás: Nyugodjon meg, államtitkár úr, minden rendben!) Úgy látszik, hogy azért kiabálnak, mert a tények zavarják önöket. (Dr. Varga László közbeszólása.)
Én azt szeretném, hogyha a tények vizsgálatával és megállapításával nem vitatkozva szólnának legközelebb a foglalkoztatáshoz, a bérek emelkedéséhez. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és remélem, elfogadja ezek után a válaszomat. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
(Hiszékeny Dezsőt a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné váltja fel.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me