HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Kijelenthetjük, hogy rekordméretű munkaerőhiány sújtja ma Magyarországot. Egyre bővül azon szektorok száma, ahol súlyos nehézségek vannak, nincs elég szakember. Szociális ellátórendszer, egészségügy, műszaki végzettséget igénylő szakmák, kereskedelem, vendéglátás, és ezen területek száma egyre csak bővül. A kivándorlás és a munkaerőhiány egyik fő oka az alacsony bérszínvonal. A kormány a munkaerő-alapú társadalom megteremtésére a közmunkaprogramot látja legnagyobb megoldásnak, de ettől még a fiatalok nem fognak Magyarországon maradni, hiszen - a számok makacs dolgok - a mostani fizetésükből nem tudnak megélni.
Nézzünk csak egy példát, egy átlagos vidéki pályakezdő kiadásait, aki Budapestre szeretne jönni dolgozni! Ha egyedül szeretne költözni egy garzonba, akkor 110-130 ezer forintot kell kifizetnie rezsivel együtt. Ha egy két és félszobásba költözik barátaival, akkor körülbelül 75 ezer forintból rezsivel együtt meg tudja úszni. Nézzük a háromszori étkezést! Nyolcvanezer forint, csak 2500 forinttal számoltunk naponta. Telefonszámla mobilinternettel átlag 8000 forint, egy BKV-bérlet 9500. Otthoni internet kábeltévével körülbelül 8000 forint havonta. Vegyi áruk, kozmetikumok vásárlására is kell félretennie pénzt, ezt 10 ezer forintra számoltuk. És akkor az ember még csak félretesz egy kicsit ruhára, cipővásárlásra havi 10 ezer forintot, és rögtön ott vagyunk, hogy ha egyedül szeretne lakni egy lakásban, az 255 ezer forint nettóba kerül. Kétszázötvenötezer forint nettóban! Ha mondjuk, közösen lakik valakivel, akkor 205 ezer forint nettóban.
Tudják, ezek a fizetések csak álmok a mai fiatalok nagy részének pályakezdőként. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogyha diákhitelt kell fizetnie, ha esetleg autója van, azt is valamiből, ha hobbija, azt is valamiből, ha egy picit szórakozni szeretne, azt is valamiből, és még a szülőjéhez sem tud hazautazni vidékre, mert nem tud ennyit keresni.
Az a kérdésem lenne, hogy hat év kormányzás után nem gondolják, hogy szégyen, hogy egy pályakezdő fiatalnak, ha Budapestre költözik, az az egyetlen megoldása, hogy vagy éhen hal, vagy elhagyja ezt az országot. Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból. - L. Simon László: Ej, ugyan már! - Soltész Miklós: Bravó, bravó! - Folyamatos zaj.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me