VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését. Így lesz a bolhából elefánt. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a közgazdász-vándorgyűlésen Kecskeméten beszélt erről a kérdésről is, érintette ezt a kérdést. Nem egészen pontosan azt mondta, amit a képviselő úr mondott. Ő úgy fogalmazott, hogy vannak olyan cégek, amelyek pénzmosásra használják fel a felnőttképzési támogatásokat. Így már azért egy kicsit másképp hangzik a mondat.
De nem akarom azt mondani, hogy minden rendben van a felnőttképzésben. 2013-ban fogadtunk el egy új törvényt. Ennek az új felnőttképzési törvénynek az oka pontosan az volt, hogy jól láttuk, hogy akár a hazai, akár az uniós támogatások felhasználása, finoman fogalmazva is, rendkívüli mértékben szabályozatlan. Ennek az új törvénynek az elfogadása után vált lehetővé az, hogy az állam a saját intézményein keresztül is próbáljon meg elsősorban támogatási programokat, felnőttképzési programokat szervezni. Ezzel szerintem jelentős lépést tettünk aziránt, hogy megpróbáljuk azokat a magáncégeket kiszorítani a piacról, amelyek visszaélnek a felnőttképzés lehetőségeivel, alacsony, nyomott áron őszintén szólva csak papírokat kínálnak az embereknek, de érdemi képzést nem.
Nem gondolom, hogy ez a munka már véget ért. Mi is látjuk, hogy a piacon még vannak olyan szereplők, akik visszaélnek ezzel a képzési lehetőséggel, de azt kell önnek mondanom, hogy az Európai Unió el is várja azt tőlünk az ilyen támogatások felhasználásánál, hogy ne csak állami szereplők, hanem magánszereplő piaci szereplői is legyenek ennek a vizsgarendszernek. Folyamatosan monitorozzuk a piacot. Amennyiben ilyen jellegű visszaéléseket tapasztalunk, ott azonnali hatállyal fellépünk.
Hadd tegyem mindjárt hozzá, hogy a bizalom jelentős mértékben nőtt a képzési rendszerrel szemben. Ennek tudjuk be azt, hogy a 2015. évben összesen 190 ezer OKJ-s, azaz államilag elismert szakképesítést szereztek ilyen rendszeren keresztül. Én azt gondolom, hogy még van tennivalónk, de jó úton vagyunk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me