DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Nem akarom a felszólalást övező tapsot a felszólalásommal megakasztani (Derültség a kormánypártok soraiban.), de tisztelt képviselő úr, azt is mondhatnám, hogy ez a harc lesz a végső, önök most mindent be fognak vetni ellenzéki oldalon. Arra számíthatunk, hogy zárporozni fognak az új tankönyvrendszert kritizáló kérdések, hiszen azoknak az üzleti szereplőknek, akik korábban nagyon jól kerestek a nem állami, hanem profitalapú tankönyvkészítésben, az idei év, ez a tanév az utolsó lehetőség, hogy visszatérjenek, hiszen a korábbi engedélyeik szépen-lassan az év során ki fognak futni, és vagy most tudnak akkora nyomást gyakorolni az ellenzéki pártokon keresztül a kormányzatra, hogy visszaengedje őket és a profitjukat is a tankönyvpiacra, vagy pedig nem.
Ahogy a korábbiakban erről már sokszor beszéltünk, a korábbi rendszerben, amikor még nem volt állami szereplés a tankönyvkiadásban, a legnagyobb nyereséget nem az a kiadó, nem az a cég könyvelhette el, aki a legtöbb könyvet adta ki, hanem az, aki mindösszesen 6 százalékát adta ki a teljes tankönyvkiadási lehetőségnek, de a legprofitábilisabb 6 százalékot, amin a legtöbb nyeresége volt, hiszen a legkevesebb befektetett energiával, a legnagyobb példányszám mellett a legnagyobb hasznot tudta elérni, és a marketingstratégiája is erre törekedett. Ha a mozaikkockákat összerakjuk ezen a téren, akkor azt látjuk, hogy az ellenzéki pártok bizony ennek a régi rendszernek a kijáróivá váltak.
Ön azt mondta a felszólalása elején - több mindent mondott, ami nem felel meg a valóságnak. Az egyik például az volt, hogy nem szeretik, nem akarják ezeket a tankönyveket megrendelni a tanárok. 2014-ben 1,1 millió, most már 2,8 millió ilyen tankönyvet rendeltek az iskolákban, mégis ebből tanítanak. Nyilvánvalóan, aki a régi, profitra épülő rendszert akarja visszahozni, amikor komoly milliárdokat lehetett egy-egy évben kihúzni a tankönyvrendszerből, bizony nyilván ilyeneket mond, de mi egyrészről évről évre egyre több évfolyam számára tesszük ingyenessé a tankönyveket, másrészről sikeresen leszorítottuk a tankönyvek árát is, körülbelül 40 százalékkal. Ha az ön javaslata, ami nemcsak ön által hangoztatott javaslat, hanem szintén mindegyik ellenzéki párt által hangoztatott javaslat - nagyon furcsán egybecsengenek ezek olykor-olykor -; ha az önök javaslatát elfogadná a kormány, az azonnali tankönyvárrobbanáshoz vezetne, hiszen az a 40 százalékos árcsökkenés, ami megtörtént az előző években, biztosan visszajönne.
(15.20)
És nyilvánvalóan, mivel elmaradt a profitja ezeknek a cégeknek az elmúlt években, még többet is rátennének, tehát 40 százaléknál biztosan magasabb lenne az az azonnali tankönyvárrobbanás, ami az önök javaslata esetében megvalósulna. Most viszont már 176 esetben vannak az úgynevezett kísérleti tankönyvek.
Ugye, ön is tudja, tisztelt képviselő úr, csak nem akarta itt a felszólalásában elmondani, hogy egy ilyen újgenerációs tankönyv nem egy év alatt jön létre, hanem egy év alatt létrejön egy olyan tankönyv, amely végigmegy a teljes engedélyezési eljáráson. Ugyanúgy az Oktatási Hivatalnál szerepel ez, ugyanúgy külső lektorok vannak, tehát teljes mértékben végigmegy azon az eljáráson, amin végig kell mennie, tehát nem igaz önnek az az állítása sem, hogy itt ne lett volna engedélyeztetési eljárás. Itt is természetesen megvolt, különben nem kerülhetett volna a diákok kezébe, de az a plusz ezen a tankönyvfejlesztésen, hogy utána következik egy hároméves időszak, ameddig több száz tanár visszajelez több ezer diák tapasztalatai alapján, hogy melyek azok a részek, amelyek a tankönyv erősségei, melyek azok a részek, amelyeken változtatni kell, és így 3 évre tolódik ki a tankönyv teljes véglegesítése. De nem azért, mert a tankönyvszerzők nem tudták volna már az első alkalomra is teljesre teljesíteni a tankönyvet, és nem azért, mert nem menne végig akkor is a teljes engedélyeztetési eljáráson, hanem azért, mert szeretnénk egy tényleg újgenerációs, modern, fejlettebb könyvet létrehozni, amit nemcsak két-három ember ír, hanem a diákok véleménye is benne van, ezért tart három évig.
Az a többlet, az a pénz, amire ön is utalt, ennek körülbelül a fele, majdnem a fele a pedagógusok bérére fog menni, azon pedagógusok többletbérére, akik ezeket a könyveket használják, és visszajeleznek a tankönyvszerzőknek, hogy mit kell változtatni. Az 1., 5. és 9. évfolyamnál (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) 35 kiadványnál ez 2016-ban megtörtént, ennek a folytatása fog a következő években megtörténni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me