IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Két éve indult egy nagyszabású diákkísérlet. Több mint 1500 iskola és több mint százezer diák részvételével az OFI, vagyis az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet milliárdos költségen fejlesztett ki kísérleti tankönyveket.
Az LMP már a kezdet kezdetén, amikor ez elindult, jelezte, hogy itt valószínűleg gondok lesznek egy ekkora diákkísérlettel, és sajnos igazunk lett. Az iskolák visszajelzései alapján nagyon komoly problémák vannak ezekkel a tankönyvekkel. Egyrészt jelentősrészt zavaros és kusza szerkezetűek ezek a kiadványok, ráadásul hemzsegnek a hibáktól és pontatlanságoktól. Látszik, hogy rohamtempóban fejlesztették ki őket.
Az LMP felderítette azt is, hogy az OFI-könyvek semmiféle engedélyezési eljáráson vagy minősítési folyamaton nem mentek át. A kormány a korábbi tankönyvekre kötelező eljárást megkerülte, és úgy erőltette rá ezeket a selejtes könyveket az iskolákra. Harmadrészt kiderült az OFI saját kutatásából, hogy a tanárok négyötöde nem szívesen tanít ezekből a könyvekből. Nemrég arra is fény derült, hogy az OFI 800 millió forintból fogja kijavíttatni ezeket a rossz minőségű kísérleti tankönyveket, ez azt jelenti, hogy tankönyvenként több millió forintba kerül a javítás.
Az LMP szerint ez nonszensz és teljesen felháborító. Ha valaki hibás terméket árul, az a minimum, hogy ingyen javítja ki a hibákat. Hol van ilyenkor a fogyasztóvédelem? Valamit kötelező használni, kifizetünk érte milliárdokat, és utána a hibák javítását is mi fizessük ki? Az a legkevesebb, hogy az OFI, ha már selejtes tankönyveket készített, akkor ingyenesen javítsa ki a hibákat. De a legjobb mégis az lenne, ha a kormány leállítaná ezt az egész diákkísérletet végre, a kísérlet megbukott, a selejtes tankönyveket ki kell vonni a forgalomból, és a legjobb megoldásnak az tűnik, hogy a korábban bevált kedvelt tankönyveket visszahozzák. Itt lenne az ideje annak is, hogy megnevezzék a felelősét ennek a folyamatnak, ami rengeteg szakmai hibát tartalmaz, és elpazarolt milliárdokat, amelynek nyilván felelőse kellene hogy legyen. Vagy önök szerint teljesen rendben van az, hogy folyamatosan milliárdokat dobunk ki az ablakon teljesen használhatatlan fejlesztésekre?
Tisztelt Államtitkár Úr! Belátja-e végre a kormány, hogy megbukott ez a nagyszabású diákkísérlet? Kivonják-e végre a forgalomból a selejtes kísérleti tankönyveket? Visszateszik-e a tankönyvlistára a korábban jól bevált és mindenki által kedvelt tankönyveket? Illetve, ha valaki hibáktól hemzsegő kiadványokat hozott forgalomba, miért fizetnek neki még újabb 800 milliót, hogy kijavítsa a hibákat? Válaszát előre is köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me