KULCSÁR GERGELY

Full text search

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az átlagember már csak balmazújvárosi fideszes korrupciónak ismeri azt az ügyet, amelynek egyik főszereplője Tiba István, akit Lázár János nevezett ki miniszteri biztosnak tavaly nyáron, aki a híradások szerint nyakig benne van az említett vesztegetési ügyben. Mint köztudott, Veres Margit balmazújvárosi jegyzőként 2012 decemberében négyszemközt átvett 5 millió forint készpénzt egy vállalkozótól, akinek a cége éppen aznap kapott 180 milliót a helyi önkormányzattól. A jegyző másnap kettesben találkozott Tiba Istvánnal, az akkori polgármesterrel, és átadta neki az összeget, azaz a kenőpénz a miniszter úr emberénél kötött ki. Ezen túl Veres Margit kapott egy gépkocsit is ajándékba az említett vállalkozótól.
Az ügy már jó ideje bírósági szakban van, amelynek gyanúsítottja a polgármesterré előlépett Veres Margit. Tanúként vallomást tett Tiba István is az ügyben, aki azzal védekezett, hogy a pénzt csak baráti kölcsönbe kapta. Egyébként ez a kölcsön nem szerepel a 2012-es vagyonnyilatkozatában, csak akkor pótolta, amikor vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztem ellene, mindezt több mint három évvel a vagyonnyilatkozat leadása után. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a sorozatos vagyonnyilatkozati botrányok ellenére, amelynek a főszereplői rendre fideszes politikusok, önök nem hajlandóak változtatni a vagyonnyilatkozati rendszeren. Legutóbb a tavaszi ülésszakon söpörték le az asztalról a Jobbik javaslatát, amely szankcionálhatóvá tette volna a hiányos vagy hamis adatokat tartalmazó vagyonnyilatkozatokat. Úgy tűnik, ilyen téren is szeretnek a zavarosban halászni.
Visszatérve a Tiba-Veres-ügyhöz, az önök polgármestere, Veres Margit a nyár közepén már sokadjára ült le a vádlottak padjára. Ezen a tárgyaláson felolvasták Lázár János levelét, amelyet az ügyben eljáró bíróságnak írt. Ebben próbálja menteni a menthetetlent annak érdekében, hogy az önök polgármestere enyhébb büntetést kapjon.
Tisztelt Államtitkár Úr! Összefoglalva: Lázár János miniszteri tekintélyét és kapcsolatait felhasználva beleavatkozik egy folyamatban lévő bírósági ügybe, és próbálja menteni a korrupcióval gyanúsított polgármesterét, hogy a vesztegetésen és a hivatali visszaélésen túl legalább a megtévesztés vádja ne álljon meg Veressel szemben. A miniszter közbelép. Ön szerint ez helyénvaló? Már a látszatát sem akarják megtartani a hatalmi ágak szétválasztásának?
Nem az lenne a tisztességes, ha megszabadulnának a politikusbűnöző strómanjaiktól, mielőtt még nem késő és a választók ítéletet mondanak önök felett? Várom mindenre kiterjedő válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me