DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Engedje meg, hogy a leghatározottabban visszautasítsam azt, hogy nem akarunk segíteni a szőlészeken, nem akarunk segíteni a gyümölcstermesztőkön. A Magyarország területére továbbfeldolgozás vagy kiszerelés céljából behozott borászati termékek kérdését a Földművelésügyi Minisztérium 2010 óta folyamatosan nyomon követi. Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni képviselőtársam figyelmét a bortörvényünk legutolsó módosítására, amely éppen a nem Magyarország területéről származó borászati termékek szigorúbb ellenőrzésére teremtette meg a megfelelő jogászi hátteret. A jogszabályok következetes hatósági alkalmazásának is köszönhetően 2015-re több mint 50 százalékkal esett vissza a borbehozatal. Ez a kedvező tendencia ebben az évben is folytatódik, és azt hiszem, az az 50 százalék kellő eredmény, amit azért méltányolni kell.
A behozott borászati termékek ellenőrzése folyamatos. A borászati hatóság az idei évben 188 adminisztratív ellenőrzést végzett, és 44 esetben utasított el kérelmet elégtelen érzékszervi jellemzők miatt.
A 2016. évi becsült termés mintegy 2,7 millió hektoliter körül alakul. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen a minisztérium folyamatosan nyomon követi a szőlőárak alakulását. Az átlagos 72-110 forintos árnál alacsonyabb felvásárlási áron elsősorban az elmúlt években újonnan telepített szőlőfajtákat vásárolják esetlegesen. Hozzá kell azonban tenni, hogy az új szőlőfajták alacsonyabb termelési költség mellett termeszthetők, és nagyobb hozam érhető el rajtuk. A képviselőtársam által említett szőlőárak tehát egyáltalán nem mondhatók általánosnak.
A Földművelésügyi Minisztérium évek óta folyamatosan együtt dolgozik a Hegyközségek Nemzet Tanácsával, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a szakmai szervezetekkel és a kiskereskedőkkel a kertészeti termékek, így a gyümölcsök piaci helyzetének javítása érdekében. Tárgyalásokat folytatunk a termelőkkel és több élelmiszer-kereskedelmi vállalattal az értékesítési problémák megoldási lehetőségeiről, és a közösségi agrármarketing eszközeivel teszünk a hazai termékek népszerűsítése érdekében. Azt hiszem, a nyáron is több ilyen alkalmat láthatott, amikor a minisztérium ezen eszközökkel élt.
A termelők kiszolgáltatottságának csökkentésére, piaci alkupozícióinak növelésére a leghatékonyabb eszköz a termelői összefogás erősítése. Ezért a kormány kiemelt célként kezeli annak elősegítését. Ennek érdekében a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek támogatása az elmúlt év során folyamatos volt. A termelők két támogatási formán - az ültetvénytelepítési és a termeléshez kötött támogatáson - keresztül juthatnak forráshoz, amely lehetővé teszi a versenyképes termelés feltételeinek megteremtését. A telepítési támogatás keretében lehetőség van a korszerűtlen, nem gazdaságos ültetvények felújítására is.
A minisztérium jövőre tervezi a termeléshez kötött támogatás átalakítását, amely a jelenleginél jobban ösztönzi majd az intenzív termelést végző gazdák támogatását. Ezáltal a termelők kisebb egységnyi önköltséggel, nagyobb hatékonysággal tudnak termelni, jövedelmük biztonságosabbá válik, valamint megszűnhet az ipari alma károsan domináló szerepe az étkezési almával szemben.
Az Európai Unió közvetve a termelői szerveződéseken keresztül támogatja a termelőket. A zöldség-gyümölcs ágazatban elismert termelői szervezetek számára a Földművelésügyi Minisztérium a tavalyi évben 150 millió forint keretösszeg erejéig biztosított forrást termékmarketing-tevékenységek végrehajtására, ami a következő években is elérhető a termelői szervezetek számára.
Mindezek alapján azt kérem képviselő úrtól, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me