FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Minden évben visszatérő probléma a hazai szőlészek tarthatatlan helyzete országosan is, és főleg egy olyan választókerületben, ami az enyém, ahol fokozott szerepet tölt be a mezőgazdaság. A szőlőtermelés önköltségét sem fedező felvásárlási árak miatt kilogrammonként sok esetben 30-40 forint közötti összeget veszítenek rajta a szőlősgazdák. Ráadásul idén tetézi a bajt, hogy hasonlóan a többi gyümölcságazathoz, itt is komoly munkaerőhiány jelentkezik. Miközben a kormány a magyar bor visszatérő sikeréről beszél, addig azok, akik egész évi kemény munkával előállítják a bor alapanyagát, a megélhetésükért küzdenek. A Jobbik azzal együtt, hogy természetesen minden hazai és nemzetközi szinten elért boros sikert üdvözöl, emellett felhívja a figyelmet a szőlészek felháborító helyzetére.
A gyakran ismeretlen eredetű silány olasz bor és a borhamisítvány tovább ront a helyzeten, hiszen jelentős mértékben ez nyomja le a felvásárlási árakat. Hiába tüntettek több alkalommal is a szőlészek, hiába a szakma figyelmeztető hangja, önök nem akarnak vagy nem tudnak segíteni rajtuk.
De nemcsak a szőlőágazatban maradt el az ígért kormányzati lépéssorozat. Minden évben halljuk az alma, a meggy, a málna, a dinnye vagy számos más gyümölcs termelőjének jogos panaszait. A felvásárlási árakkal kartellszerűen visszaélő, maffiahálózatként üzemelő felvásárlók és a multiláncok embertelen üzletpolitikája sok magyar családot tett tönkre eddig is. A gyakran áfával trükköző importdömpinget pedig a szektorban nem tudták visszaszorítani. Nem csoda tehát, hogy egyre kevesebben foglalkoznak a gyümölcstermesztéssel.
Visszatérve a szőlőnél kialakult helyzetre, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is érzi a problémát. Nem véletlen, hogy igyekeztek egy országos átlag felvásárlási árszintet meghúzni 91-97 forint között. Ez mellesleg még így is a tavalyi felvásárlási ár alatt van 3 forinttal. Azonban még így is jobb, mint ami a gyakorlatban zajlik, azaz ami jelenleg több esetben 60-70 forintot jelent - ennyiért vásárolják fel a szőlő kilóját a nagykereskedők.
A termelők régóta követelik az importtermékek minőségét és forgalmi adóját illetően a jelenleginél fokozottabb NAV- és Nébih-ellenőrzéseket. Hiszen ne mondja azt senki, hogy egy külföldön előállított bármilyen gyümölcsöt annyival kisebb bekerülési áron tudják forgalomba hozni, szállítással együtt Magyarországon, hogy az jóval a hazai termékek árszintje alatt van!
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezem, hogy milyen változások várhatóak a hazai gyümölcstermelők védelmét illetően. Megfogadják-e a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatait annak érdekében, hogy több ezer tisztességesen dolgozó szőlészcsalád ne menjen tönkre? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me