DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Aki diófát ültet, az bízik a jövőben, hiszen nem a holnapnak, hanem a holnaputánnak ültetjük, inkább úgy fogalmaznék, hogy aki ma ültet, az az unokájának tesz jót.
Hazánkban az 1990-es évek végén 3 ezer tonnás termésmennyiséggel számolhattunk. Az elmúlt évek folyamatos fatelepítésének köszönhetően ma már elmondhatjuk, hogy 6 ezer tonna termésmennyiség realizálódhat egy évben. Talán nem mindenki számára ismert, de büszkék lehetünk rá, hogy Magyarországon az ön választókerületében található Közép-Európa legnagyobb egybefüggő dióültetvénye.
Az ültetvénytelepítést támogató pályázatra a diótermesztők eddig közel 300 millió forint értékben pályáztak mintegy 217 hektár területen, és folyamatosan várjuk a további kérelmeket. A kertészek hamarosan gépbeszerzésre is benyújthatják igényüket, a rendelkezésre álló 18 milliárd forintos keret terhére. A várhatóan októberben megjelenő pályázat a kertészeti termeléshez kapcsolódó munkagépek, eszközök beszerzésére biztosít támogatást. Idén még egyszer lehetőség nyílik az agrár-környezet-gaz-dál-kodási támogatás elnyerésére is: az új felhívás keretösszege 40 milliárd forint lesz, amelyből 15 milliárd forint a szőlő- és gyümölcsültetvényesek részesedése lesz.
A 2015-től bevezetett, termeléshez kötött támogatás révén a dióültetvények is támogatásban részesülnek. Az a terület minősül jogosult területnek, amelyen hektáronként legalább 100 darab, 50 évesnél nem idősebb diófa található. A támogatás összege 2015-ben hektáronként 99 516,5 forint volt, hasonló nagyságú támogatásra lehet számítani a 2016. évben is.
A dióültetvénnyel rendelkező termelők gázolajjövedékiadó-visszatérítést is igénybe vehetnek (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), és ezenfelül az FM a gyümölcsösültetvények műveléséhez is támogatást nyújt, 2015-ben mintegy 314 millió forintot. Majd folytatjuk, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me