MÓRING JÓZSEF ATTILA

Full text search

MÓRING JÓZSEF ATTILA
MÓRING JÓZSEF ATTILA (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar diótermelés a tavalyi évben kiemelkedő volt. A magyar dió minősége jobb, mint az olasz és az amerikai dióé, feltehetően ennek köszönhető, hogy rendkívül jó a piaca is.
A hazai diófajták nagy előnye, hogy többségük korai érésű, így a külföldi konkurenciát megelőzve, szeptemberben megjelenhetnek a nemzetközi piacokon is.
A dió, mint tudjuk, hosszú távú befektetés. Az elmúlt években több termelő érdeklődését is felkeltette, így a korábbi ültetvénytelepítéseknek köszönhetően néhány éven belül akár a duplájára is emelkedhet a Magyarországon megtermelt dió mennyisége.
(17.10)
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a dió az egyetlen héjas termésű gyümölcs, amelynek a külkereskedelmi egyenlege pozitív. Héjas dióból tavaly több mint 2 ezer tonnát sikerült eladni a külpiacokon, ami ugyan 3 százalékos csökkenést jelent, a kiviteli értéke 1 milliárd 840 millió forintot tett ki. Az árak emelkedtek, a hazai dió termelői ára 2015-ben 13 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a kilónkénti ár így megközelítette a 3 ezer forintot. Dióbélből tavaly mintegy 2200 tonnát értékesítettek a termelők. Ez utóbbi kategóriából főként a francia és a német piacra szállítanak, de jelentős az Egyesült Királyságba irányuló kivitel is.
A szántóföldi termesztésben a KSH adatai alapján mintegy 4551 hektáron termesztenek Magyarországon diót, amelyből átlagosan 1-1,5 tonna termésátlagot, 2015-ben 6717 tonnát tudtak a gazdálkodók begyűjteni.
Tisztelt Államtitkár Úr! A termelés növekedése és az export további bővülése érdekében milyen eszköztára van a kormányzatnak? Miben tudja segíteni a hazai gazdákat e célok elérése tekintetében? Várom a tisztelt államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me