CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Nem tudom, hányadszor próbálja körüljárni ezeket a kérdéseket, amelyeket felhozott, nem kevés csúsztatással, folyamatosan összekeverve sok mindent egy ötperces hozzászólásban munkaerőhiányról, külföldi munkavállalókról, foglalkoztatáspolitikáról, kkv-król, multinacionális cégekről. De hogy az eredeti szándékának megfelelő kérdésre megadjam a választ, néhány gondolatot szeretnék önnel megosztani.
Szeretném felhívni a figyelmét: örvendetes az, hogy a gazdasági fordulatot követően a versenyszektor munkaerő-keresletének élénkülésével értelemszerűen nőtt a munkaerőigény, és átmenetileg néhány helyen akár még munkaerőhiány is lépett fel. A versenyszektorban 2016 második negyedévében közel 40 ezer üres pozíciót kínáltak a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások. A kereslet élénkülése, ahogy említettem, nem egyenlő azonban a munkaerőhiánnyal, tartós hiányról csak akkor beszélhetünk, ha hosszú időn keresztül nem találnak adott állásra megfelelő szakembert a cégek. Ez eddig, hál’ istennek, teljes mértékűen nem mondható, nincs ilyen probléma ma Magyarországon.
Meg kell jegyezni, elmondom önnek, amit már sokszor mondtam, cáfolva azt, amit ön itt felhozott, hogy a foglalkoztatottak száma az elmúlt hat évben, tehát a 2010-es kormányváltás óta közel 660 ezerrel növekedett. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliség legalább ebben az arányban csökkent. Ez 250 ezer fővel csökkent, ami azt jelenti, hogy 5 százalékra esett vissza.
Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a foglalkoztatásban az egyik legfőbb probléma most az, hogy az a kompetencia, az a képesítés, amivel a belépők vagy a belépést megtenni szándékozók rendelkeznek, nem föltétlen felel meg annak, amit a munkaadók elvárnak tőle, tehát képezni kell őket hosszabb-rövidebb ideig. Többek között a szakképzési rendszerünket is azért alakítjuk át, mert a munkaerőpiaci igényeknek, a korszerű szaktudásnak és az ottani elvárásoknak próbálunk ezzel eleget tenni. A fentebb említett két folyamat eredményeként a kereslet és a kínálat között egyrészt területi, másrészt szakmaszerkezeti egyensúlytalanságok alakultak ki, és ahogy mondtam, ennek ellenére teljes munkaerőhiányról nem beszélhetünk.
A kormány határozott és kezdettől fogva hangoztatott álláspontja az, hogy a magyarországi üres álláshelyeket elsősorban magyar állampolgárokkal kell betölteni. Ezt itt, a Parlament falai között több alkalommal önnek is elmondtam. Nem egy alkalommal, hanem több alkalommal is elmondtuk. Ez azt jelenti, hogy az EU-n kívülről érkező munkavállalók csak akkor jogosultak Magyarországon munkát végezni, ha az üres álláshelyeket magyar munkavállalókkal nem tudjuk időlegesen, rövidebb vagy hosszabb ideig betölteni. Tartózkodási engedélyt, amely egyben munkavállalásra is jogosít, kizárólag munkaerőhiány esetén és határozott - hangsúlyozom: határozott - időre kaphatnak harmadik országból érkező munkavállalók Magyarországon. Ha nem hiszi, képviselő asszony, mert állandóan ingatja a fejét, nézzen már utána, hogy miről szól a jogszabály, amely ezt szabályozza. Utána kéne nézni! Az engedélykiadás szigorú feltétele, hogy adott munkapozícióra sem magyar, sem uniós állampolgárt nem tud a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felvenni. Hangsúlyozandó, hogy a külföldiek magyarországi munkavállalása nem korlátlan, sem időben, sem munkakörben, sem egyéb feltételeket tekintve. Ezt is szeretném hangsúlyozni.
Arra, hogy ez a folyamat nem most alakult ki, hadd mondjak egy számot önnek: 2004-ben mintegy 65 ezer munkavállalási engedélyt adott ki Magyarország harmadik országok állampolgárainak. Tehát 65 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki. Ez a tavalyi évben 5 ezer volt, és az idei évben is körülbelül e körül a szám körül jár az a mennyiségű munkavállalási engedély, amit kiadtunk, annak ellenére, hogy az a kvótaszám, hogy mennyit lehetne kiadni, évek óta meghatározott: 49 ezer. Ezért mondom, hogy nem kell csúsztatni, mert azok a számok és azok a vészjósló jóslatok, amiket ön itt folyamatosan, szinte hétről hétre megfogalmaz a parlamentben, nem jöttek be, és nem is fognak bejönni a szabályozás okán.
Tehát senkinek nem kell aggódnia Magyarországon a magyar munkavállalók körében, hogy bármiféle harmadik országbeli szakember foglalkoztatása okán el fogja veszíteni a munkahelyét. Sőt, várjuk vissza azokat is, akik külföldön szerencsét próbáltak, kipróbálták magukat. Jelentem, hogy az ő visszatérésük is egyre nagyobb mértékű, egyre többen jönnek vissza Magyarországra dolgozni azok közül, akik átmenetileg máshol vállaltak munkát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me