DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót. Ami a tegnapelőtti robbantást illeti, egy gyalázatos és gyáva bűncselekményről van szó, amit két közrendet felügyelő rendőr ellen követtek el. Azt gondoljuk, és minden szereplőt arra kérünk, tanúsítson felelősséget és visszafogottságot, segítsük ezzel is a rendőrök munkáját. Sajnáljuk, hogy a baloldal ezt az ügyet is pártpolitikai célokra használja. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)
Ez egyébként így van a népszavazás kérdésével kapcsolatban is. Azt gondolom, már önök is jól tudják, hogy a népszavazás ezeknek a hónapoknak, de lehet, hogy ezeknek az éveknek a legfontosabb eseménye. A pártelnökük is jól tudja ezt, hiszen ebben a témában adott interjút az egyik országos napilapnak a minap. Ezért hozom fel ezt a kérdést, mert egy kicsit csalódottak vagyunk.
Azt gondoltuk, az MSZP félre tudja tenni a nyers pártpolitikai megfontolásokat, és a népszavazás ügyében végre képes az ország érdekeit nézni. Ehelyett azonban csak összevissza beszélésre futotta. Azt már fel sem hozom, hogy valóban azt mondták korábban, hogy a bevándorlás álprobléma.
A déli határzárat meg keményen támadták, de augusztus 31-én az MSZP egy közleményben még úgy fogalmazott, hogy ne tegyünk úgy, mintha lenne brüsszeli kvóta, mert ilyen nincs, aztán az MSZP elnöke másnap kiállt, és azt mondta, hogy támogatja a kormányt a kvóta elleni küzdelemben. Aztán eltelt pár nap, megszólalt egy MSZP-s önkormányzati képviselő, aki elmondta, hogy ellenzi a migránsok betelepítését. Nem tudjuk, hogy az MSZP elnöksége mivel fenyegette meg a képviselő asszonyt, de egy biztos, Móricz Eszternek vissza kellett vonnia a szavait, és azokkal teljesen ellentétes közleményt kellett kiadnia. Így megy ez abban a pártban, amelyik elvileg fontosnak tartja a véleményszabadságot.
(13.40)
Tisztelt MSZP-s Képviselők! Az önök pártelnöke, és talán ön is így fogalmazott, frakcióvezető úr, azt mondta, hogy nincs jó válasz a népszavazáson feltett kérdésre. Ha ezt így gondolják, ha ezt önök így gondolják, akkor hadd tegyem fel a kérdést, hogy EP-képviselőik miért szavaztak igennel az Európai Parlament állásfoglalására pár nappal ezelőtt. Arról az állásfoglalásról van szó, amelyik megerősítette a kvótacsomagot, felgyorsítaná a betelepítési programokat, új országokra terjesztené azt ki; pénzbüntetést helyez kilátásba azon országoknak, akik nem szeretnének ebben részt venni. Önök ezt az állásfoglalást megszavazták, idehaza meg összevissza beszélnek a magyaroknak. Rég láttunk ennyire cinikus hozzáállást. (Közbeszólások.) Önök is nagyon jól tudják, hogy az Európai Bizottság is többször egyértelművé tette: esze ágában sincs visszavonni a kvótacsomagot. Ennek három különösen veszélyes eleme van: a bevándorlók kötelező szétosztása, a pénzbüntetés és a családegyesítések megkönnyítése. Épp elég kockázat ez ahhoz, hogy hangos nemet mondjunk rá.
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Felszólalásának az volt a címe, ha jól emlékszem, hogy felelősség és biztonság. Ezekben a napokban semmi sem szól jobban a felelősségről és a biztonságról, mint a vasárnapi népszavazás. Van még pár nap a referendumig. Ez elég arra, hogy önök is felismerjék, hogy ez nem pártpolitika, hanem nemzeti ügy: Magyarország biztonságáról, a magyar emberek biztonságáról van szó, pártpolitikai nézetektől függetlenül. Jól tudjuk, hogy a brüsszeli kvótacsomag súlyos kulturális, gazdasági és biztonsági kockázatokkal jár, amelyet nem lehet és nem is szabad felvállalnunk. Ezt egyébként az önök szavazói is nagyon jól tudják; nem értjük, hogy legalább őket miért nem képviselik.
Egy biztos, a hátralévő pár nap elég idő arra, hogy feledtessék az eddigi mellébeszélést, és végre tisztázzák, hogy igennel vagy nemmel szavaznak október 2-án. Egy ország várja önöktől az őszinte szót és az egyenes választ. Köszönöm szépen. (Dr. Szakács László: Ezt is írd ki a buszok hátuljára! - Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me