DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor felelősségről és biztonságról beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül két dolog mellett. Az egyik a szombat esti robbantás, a másik, ami mellett nem mehetünk el, az a hisztéria, az a hisztériakeltés, amit a kormány és a Fidesz hónapok óta tesz Magyarországon és külföldön egyaránt. Az előttem elhangzott felszólalások is ezt erősítik.
Az MSZP képviselőcsoportja nevében mindenekelőtt ezúton kívánunk mielőbbi felépülést a sérült rendőröknek, és ezzel kapcsolatban mi is elvárjuk, hogy a nyomozó hatóság minél előbb kiderítse az ügy részleteit, és elkapja az elkövetőt. Hiszen az elmúlt időszakban a kormány mindent megkapott ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságát megvédje. Éppen ezért súlyos hibának tartjuk, hogy a nyomozó szervek egy ilyen esemény után húsz óráig nem adtak hivatalos tájékoztatást, és ezzel elősegítették a hisztériakeltést, a bizonytalanságot, amit a kormány hónapok óta folytat.
A népszavazás előtt, az európai terrorfenyegetettség idején a magyar lakosság sokkal érzékenyebb, ezért is lett volna fontos a gyors tájékoztatás. Főleg annak tükrében, hogy megismétlem, a kormány mindent megkapott, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát, mindent megkapott, hogy ellássa feladatait. Hiszen itt van a TEK, létrejött a Tibek, különböző jogszabályokat fogadott el a parlament, és milliárdokat biztosított az ország költségvetéséből. Ezek után nem csoda, hogy mindez táplálja a különböző összeesküvés-elméleteket.
De, tisztelt képviselőtársaim, a kérdésem az, hogy hol van ilyenkor a miniszterelnök. Hol van ilyenkor a belügyminiszter? Mert amikor a saját érdekeit kell védenie itt a parlamentben, a saját mondókáját kell elmondani, akkor itt van. De most azért, hogy tájékoztatást adjon, hogy megnyugtassa az embereket, hogy választ adjon a felmerült kérdésekre, nincs itt. Mert el kéne mondani, hogyan védik meg az átlagembereket, ha a rendőreinkkel ez történhet. A tájékoztatás elmaradásából származó bizonytalanság és hisztéria azonban felelőtlen, nem növeli a biztonságot, nem old meg semmit. Mindössze a miniszterelnök pártpolitikai céljait szolgálja.
Az október 2-i népszavazás sem szól másról. Hiszen ez a népszavazás értelmetlen, mert ezzel nem lehet megoldani a menekültválságot. Felesleges, mert bármi lesz az eredménye, nem kötelezi semmire sem Magyarországot, sem az Uniót. Hazug, egy blöff, mert a kérdésben megfogalmazott kötelező betelepítési kvóta nincs és nem is lesz. Drága, mert eddig több mint 11 milliárd forintot költöttek el közpénzből a Habony-Vajna-Matolcsy-média irányába, mindeközben pedig nincs pénz a mentősök létszámának növelésére. És cinikus, mert háború elől menekülő szír, afgán és más menekültek ellen uszítanak. Mindeközben a kormány offshore cégek közbeiktatásával egy kisvárosnyi orosz, szír, afgán és más nemzetiségű gazdasági bevándorlónak biztosított letelepedést Magyarországon, és Afrikában hirdeti, hogy milyen jó Magyarországon élni, jó sok pénzért, ami az önök barátainak a zsebét tömi.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök is pontosan tudják, hogy a népszavazás nem a menekültekről, hanem Orbán Viktorról szól. Az a célja, hogy a félelem- és gyűlöletkeltés elterelje a figyelmet az ország igazi problémáiról, hogy nem működnek a kórházak, hogy nem képesek az iskolákat, az oktatási rendszert rendbe tenni. Miért van ez? Miért nem kaphatnak használható tudást a magyar gyermekek az iskolákban? És miért ment el több mint félmillió magyar állampolgár? Miközben Orbán haverjai, Mészárosok, Voldemortok, Matolcsyk, Rogánok mindent visznek, amit tudnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP felelős és a magyar emberek biztonságát szem előtt tartó pártként elutasítja a gyűlöletkeltést és a félelemkeltést. Ezért felelős ellenzéki alternatívát javasol a Fidesz populista, korrupt és magyarellenes politikájával szemben. Éppen ezért arra szólítunk föl minden magyar embert: ha elege van az Orbán-kormány korrupt és magyarellenes politikájából, akkor maradjon otthon, és ne vegyen részt az október 2-i népszavazáson.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me