KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Döbbenetes eseményre került sor szombat este a fővárosunkban, a Nagykörúton. Egy ismeretlen a Nagykörúton járőröző két rendőrt nyílt színen megkísérelte kivégezni. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján ez a megfogalmazás teljes mértékben a valóságot tükrözi, és azt kell mondjam, hogy mély megdöbbenés és részvét lett úrrá mindenkin. Legelőször szeretnék részvétet nyilvánítani az áldozatokkal kapcsolatban, és nekik felépülést kívánni. Az egyik sérült a járőrpár közül, a járőrpár hölgy tagja életveszélyes sérüléseket szenvedett, de állapota stabil; a járőrpár férfi tagja súlyos és veszélyes sérüléseket szenvedett, az ő állapota egy kicsit jobb.
Ami történt, az megdöbbentő, példa nélküli, és azt hiszem, a legfontosabb az, hogy minél gyorsabban minden segítséget megadjunk a rendőrségnek, a Nyomozó Főügyészségnek és az érintett szervezeteknek arra vonatkozóan, hogy a tettest előkerítsék.
Ma csak annyit lehet mondani, hogy minden verzió és annak az ellenkezője is napvilágot látott már a sajtóban, de egyiket sem lehet sem megerősíteni, sem megcáfolni. Ami tény, a rendőrséget érte támadás, nemcsak azt a járőrpárt, hanem a rendőrséget mint testületet. Azt a testületet, amelynek a hivatása az, hogy a magyar emberek biztonságát szolgálja, a határok őrzésétől a közterületek figyelésén át a bűnüldözésig, és ha ezt a testületet éri támadás, akkor az a magyar emberek biztonságát illetően támadás, a magyar emberek biztonságát érte támadás. Tehát elemi érdekünk, hogy a leghatározottabban kiálljunk a rendőrség mellett, a leghatározottabban azt mondjuk, hogy példátlan az ügy, erre nem kerülhet sor többet; a tettest minden erővel el kell kapni, hajtóvadászatot kell indítani utána, és világossá kell tenni, hogy ez Magyarországon, a magyar jogállamban, a magyar demokráciában mindenki számára tűrhetetlen.
A bombatámadással kapcsolatban napvilágot látott spekulációkat, összeesküvés-elméleteket vissza kell utasítani, mert semmit nem tudunk azzal kapcsolatban mondani, hogy mi volt a tettes indítéka, mi volt a motivációja, milyen jellegű a támadás. Egyetlen feltételezést sem szabad sem elfogadni, sem elvetni.
Tisztelt Parlament! Ma reggel a Ház Nemzetbiztonsági bizottsága és Honvédelmi és rendészeti bizottsága közös ülésen hallgatta meg a Belügyminisztérium államtitkárát, az országos rendőrfőkapitányt és az érintett szolgálatokat, a TEK vezetőjét, és az alapján tudjuk elmondani ma azt, amit tudunk. Tehát a feltételezések, a találgatások, az összeesküvés-elméletek sokkal inkább az ezeket hangoztatókra jellemzőek, mint az esetre.
Az eset kapcsán, azt hiszem, csak egyet lehet mondani: kiállunk a rendőrség mellett, és minden erővel azon leszünk, hogy segítsük, hogy elkapják a tettest. Minden kérdést csak utána lehet feltenni, mert ha előkerül a tettes vagy tettesek, akkor lehet megkérdezni azt tőlük, hogy mi volt a motiváció, mi volt az indíték, mi volt a cél. Ma a részvété és a döbbeneté elsősorban a szó, másodsorban pedig a teljes kiállás a rendőrség mellett; minden demokratikus erőnek más feladata nem lehet a jelen helyzetben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me