HARTYÁNYI JAROSZLAVA

Full text search

HARTYÁNYI JAROSZLAVA
HARTYÁNYI JAROSZLAVA nemzetiségi szószóló: Шановний пане Голово! Шановні Державні збори! Маю велику честь висловити щирі слова подяки угорському народу та Державним зборам Угорщини за 25-річну солідарність та допомогу незалежній Україні.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy megtiszteltetés számomra, hogy lehetőségem nyílik tiszta szívből jövő köszönetet mondani az Országgyűlésnek, Magyarország népének az Ukrajna függetlenségének kivívásakor tanúsított szolidaritásért és az immár 25 éves támogatásért. Ennek legékesebb példája a magyar parlament által hozott 2003. november 24-ei egyhangú határozat, amelyben az 1932-1933. évi ukrajnai nagy éhínséget, holodomort az ukránok elleni, a sztálini rezsim által elkövetett népirtásnak nyilvánította.
Ukrajna európai útválasztása ma már nem lehet vitatéma. A közös Európába való visszatérés gondolata összetartó erővé vált és továbbra is napirenden tartott törekvése az ukrán népnek, a magyarországi ukrán közösségnek és a kárpátaljai magyarságnak egyaránt. Tudjuk, hogy ehhez csak az Ukrajnával szomszédos országokkal kialakult jó kapcsolatrendszeren keresztül vezet az út. Ebben vállalt kiemelkedő szerepet Magyarország. Nem véletlenül írta alá elsőként éppen Ukrajnával a nemzeti kisebbségek jogainak biztosításáról szóló nyilatkozatot, majd a jószomszédi és együttműködési alapokról szóló egyezményt, amelyek egyik eredményeként létrejött a nemzeti kisebbségek jogainak biztosításával foglalkozó Magyar-Ukrán Vegyes Bizottság.
(14.00)
E bizottság munkájának köszönhetően a Kárpátalján élő magyarok és a magyarországi ukrán nemzetiségűek előmozdították közösségeik politikai és kulturális fejlődését, megerősítve a nemzeti identitásukat. Ezáltal e két közösség szimbolikus hidat épít a két ország között.
A 2015-ös ukrán helyhatósági választásokon a kárpátaljai magyarok összefogásához csatlakoztak ukrán nemzetiségű állampolgárok is, szavazataikkal hozzájárulva a magyarok sikeres bejutásához a megyei és a járási képviselőtestületekbe.
Magyarországon 1989 óta nagy figyelemmel kísérték az ukrán függetlenségi törekvéseket. Az Ukrán Legfelső Tanács elnökének, Leonyid Kravcsuknak 1991. májusi magyarországi hivatalos látogatása áttörést jelentett a kétoldalú kapcsolatokban, hiszen az ukrán-magyar alapszerződésről szóló szándéknyilatkozat és a konzuli egyezményről szóló okmányok aláírásával Magyarország még a Szovjetunió fennállása idején de facto elismerte Ukrajna függetlenségét. Közvetlenül az Ukrajna függetlenségéről szóló népszavazás után Antall József miniszterelnök 1991. decemberi látogatása alkalmával pedig sor került a két ország közötti hivatalos diplomáciai kapcsolatok felvételére. 1991. augusztus 24-én az ukránok kikiáltották a függetlenséget, ezzel az Európában szinte elfeledett nép - terra incognita - több évszázados tö-rekvése vált valóra, keresztet vetve a nagy szovjet birodalom létezésére, amely oly sok nép életét, köztük a magyarokét is megkeserítette.
Magyarország Ukrajna függetlensége kikiáltásának kezdetétől támogatta Ukrajna európai integrációs törekvéseit, aktív szerepet vállalt és minden segítséget megadott Ukrajnának az Európa Tanácshoz csatlakozása idején, valamint hozzájárult a visegrádi négyek Ukrajnával 4 plusz 1 formában történő együttműködéséhez.
Az 1994-ben Budapesten aláírt memorandumban Ukrajna - az atomfegyverek leszerelése ellenében - garanciát kapott a nagyhatalmaktól területi egy-sége sérthetetlenségének biztosítására vonatkozóan. Sajnos, a garanciák kevésnek bizonyultak. Ukrajna arra kényszerült - és ez ma is érvényes -, hogy fegyverrel védje meg területi egységét, pedig az ukrán nép békére vágyik.
Ezen időkben - és a mai napig is - újra érezzük a szomszédos magyar nép támogatását, amely megnyilvánul a sebesült katonák gondozásában, a közel kétezer árva gyermek rehabilitációs táboroztatásában, humanitárius segélyszállítmányok küldésében, a magyarországi ukrán közösség ukrán nyelvű hitbéli gondozását segítő lelkipásztor befogadásában. Véleményem szerint bármilyen törekvés, ami az előbb említett birodalom feltámasztására irányul, kudarcra van ítélve.
Hiszem és vallom, hogy csak az egységes Európa, az erős nemzeti államok, amelyek tisztelettel viseltetnek egymás iránt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és támogatják egymást jóban, rosszban, csak ők képesek túlélni azt a megpróbáltatást, amely most zúdul a világra, de főként Európára.
Szeretném, hogy az együttérzés és a népeink közötti kölcsönös tisztelet még erősebbé váljon. Щиро дякую! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Isten áldja Ukrajnát és Magyarországot! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me