RITTER IMRE

Full text search

RITTER IMRE
RITTER IMRE nemzetiségi szószóló: Sehr geehrter Vorsitzender, sehr geehrtes Parlament! Zuerst möchte ich mich für die Gelegenheit bedanken, dass ich bei einem so wichtigen und empfindlichen Thema, wie Malenkij Robot das Haus, die ungarischen Bürger und die betroffenen Ungarndeutschen über einige aktuellen Fragen informieren kann.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy egy olyan fontos és érzékeny témában, mint a málenkij robot, tájékoztathatom a tisztelt Házat, a magyar állampolgárokat, köztük az érintett német nemzetiséget néhány aktuális kérdésről.
A Bundestag, a Német Szövetségi Köztársaság parlamentje által elfogadott, 2016. július 7-én megjelent, augusztus 1-én hatályba lépett AM1-21005/2211. számú irányelv az egykori német kényszermunkások számára 2500 eurós - azaz mintegy 750 ezer forint - egyszeri juttatást rendelt el. Az egyszeri juttatás célja azon német állampolgárok és német nemzetiségűek nehéz sorsának elismerése, akiket civilként a második világháború alatt és után külföldi hatalom számára végzett kényszermunkára köteleztek. Ezen egyszeri juttatás ily módon érinti a kényszermunkára, közismert nevén málenkij robotra civilként elhurcolt magyarországi német nemzetiségű embereket is.
Sajnálatos módon az irányelvről olyan sajtóhírek jelentek meg, miszerint „itthon is tízezrek kaphatnak kárpótlást a német államtól” - amelyet több hírportál is ellenőrzés nélkül átvett és közzétett -, amely megtévesztette és félrevezette a magyar lakosságot és a kényszermunkát megszenvedettek hozzátartozóit. Ezen téves sajtóhírek figyelmen kívül hagyták a rendeletben világosan megfogalmazott jogosultsági feltételeket, különösen azt, hogy a juttatásra csak az életben lévő, kényszermunkára kötelezettek, valamint a 2015. november 27-e után elhunytnak a házastársa vagy egy gyermeke jogosult. Tehát azon hozzátartozók és leszármazottak, akiknek a kényszermunkát elszenvedett közeli hozzátartozója már 2015. november 27-e előtt elhunyt, azok nem jogosultak erre az egyszeri juttatásra, márpedig a kényszermunkát elszenvedők 98-99 százaléka sajnos már 2015. november 27-e előtt elhunyt.
Felméréseink - még nem végleges - adatai alapján Magyarországon maximum 400-500 fő között lesz az egyszeri 2500 euró juttatásra jogosultak száma a sajtóhírekben megjelent tízezrek helyett. A megtévesztő információkat közzétevő sajtóorgánumok helyett is elnézést kérek mindazoktól, akiket ez a cikk megtévesztett, sebeket szakított fel, holott az egyszeri juttatásra nem jogosultak.
Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy az elmúlt hetekben a német belügyminisztérium szövetségi hivatalával - mit dem Bundesverwaltungsamt - részletesen leegyeztettük az igénylési feltételrendszert, és összeállítottunk egy teljes körű tájékoztató anyagot.
2016. október 1-jétől a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a megyei német regionális irodákon keresztül, a Magyarországi Német Önkormányzatok megyei szövetségei és a Német Szószólói Kabinet a tájékoztató anyagot minden jogosulthoz eljuttatja, az igények szakszerű összeállításához minden segítséget megadunk, hogy lehetőség szerint a német belügyminisztérium egyetlen jogos igényt se utasítson el formai vagy tartalmi hiányosságok miatt. Az igények benyújtásának végleges határideje 2017. december 31.
Végezetül szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat és a jelenlévő kormánytagokat, hogy mint német parlamenti szószóló kezdeményezni fogom, hogy a Magyar Országgyűlés, a magyar kormány is vizsgálja meg egy, a Bundestag döntéséhez hasonló lépés megtételének lehetőségét a még köztünk élő, civilként kényszermunkára elhurcolt német, valamint a magyar és más nemzetiségű magyar állampolgárok esetében is. Azt gondolom, hogy a málenkij robot emlékére meghirdetett kettős emlékévnek ez a gesztus méltó lezárása lenne.
Tisztelettel kérem önöket, hogy ezen kezdeményezésemet támogassák majd úgy a magyar parlamentben, mint a kormányban. Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me