DR. TURGYÁN TAMÁS

Full text search

DR. TURGYÁN TAMÁS
DR. TURGYÁN TAMÁS nemzetiségi szószóló: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Huszonöt évvel ezelőtt az örmény nép egy elsöprő erejű népszavazással kikiáltotta a függetlenségét a szétesőben lévő Szovjetuniótól, megteremtve ezzel az évszázadokon keresztül elnyomott önálló örmény államiságot.
Örményország földrajzi helyzete okán, azért, mert két kontinens határán fekszik, kénytelen volt elszenvedni az asszírok, a görögök, a rómaiak, a bizánciak, az arabok, a mongolok, a perzsák, a törökök és az oroszok uralmát. Hosszú történelme során ritkán adatott meg a függetlenség, mígnem az első világháború végén a győztes antanthatalmak úgy határoztak, hogy felosztják Törökországot. Elismerték Örményországot, és területeket is csatoltak hozzá. Ezt hívják vagy hívták wilsoni Örményországnak, az Egyesült Államok akkori elnökének neve után.
Ezt a békét és ezzel együtt az önálló Örményország létét elvetette a török nemzeti mozgalom. Az 1920-ban lezajlott török-örmény háború következtében Örményország elvesztette háború előtti területének felét, a teljes wilsoni Örményországot és az áhított szabadságot. Még ebben az évben a 11. szovjet hadsereg Grigori Ordzsonikidze vezetésével megszállta Örményországot, ezzel a rövid életű Örmény Köztársaság összeomlott.
A bolsevik Oroszország annektálta az Örmény Demokratikus Köztársaságot, és Grúziával, valamint Azerbajdzsánnal együtt a Transzkaukázusi Szovjet Szövetségi Köztársaság részévé tette. Ez a szervezet 1936-ig állt fenn, amikor is szétosztották három különálló szovjet szocialista köztársaságra, Örményországra, Azerbajdzsánra és Grúziára.
1953-ban, Sztálin halála után enyhült a szovjet nyomás, így az örmény egyház is újjáéledt. 1967-ben pedig felavatták az örmény népirtás emlékművét Jerevánban.
A 80-as években a gorbacsovi éra alatt az örmények már tüntettek azok ellen a környezeti károk ellen, amiket az odatelepített orosz gyárak okoztak.
A sztálini idők óta konzervált örmény-azeri ellentétet csak növelte az 1988-as örményországi földrengés és Gorbacsov tehetetlensége a két ország problémáinak, elsősorban Karabah sorsának rendezése ügyében. A kiéleződött feszültség háborúhoz vezetett Örményország és Azerbajdzsán között. Ez a kérdés máig nem rendezett.
1991-ben a Szovjetunió felbomlott, Örményország visszanyerte függetlenségét. Örményország volt a Baltikumon kívül az első köztársaság, amely augusztus 23-án kivált a Szovjetunióból.
Felmerülhet a kérdés, hogy tulajdonképpen mi közünk van nekünk ehhez. Azon túl, hogy hazánk számára is a Szovjetunió felbomlása, a 90-es évek demokratizálódása adott alkalmat arra, hogy újra otthon érezhessük magunkat saját hazánkban, a magyar nép, a magyar nemzet is a történelme során sokat küzdött, harcolt, szenvedett ezért. És ebben a harcában, majd’ ezer éve, társai azok az örmények, akik sorsuk és elnyomóik ellen a Kárpát-medencéig szaladtak és menekültek. Legyenek azok II. Endre királyunkat keresztes hadjáratából hazakísérő örmény lovagok, diplomaták és kereskedők, vagy a XVII. században Apafi Mihálytól és Mária Teréziától letelepedési engedélyt kapott, Erdélyben munkálkodó kereskedők és iparosok; legyenek annak az 57 családnak a leszármazottai, akik már 1848 előtt nemesi címet kaptak a magyar haza szolgálatáért; vagy legyen az a 77 örmény származású tiszt és több száz honvéd, aki részt vett az 1848-49-es szabadságharcban; legyen az Lázár Vilmos és Kiss Ernő, akiket Haynau végeztetett ki 1849. október 6-án Aradon; legyen az a Pongrátz Gergely, aki a Corvin-köz hőse volt az 1956-os forradalom és szabadságharc idején; és legyenek azok a névtelenek, akik munkájukkal, szellemiségükkel, kultúrájukkal, művészetükkel szolgálják Magyarország üdvét a mai napig - bízunk benne, hogy még nagyon sokáig.
A független Örményország szimbolikus szerepet tölt be a világ örménysége számára, hiszen kézzelfogható példája egy olyan nép összetartásának és élni akarásának, amely hosszú idők óta kisebbségi létre volt ítélve a nagy birodalmak játszmáiban. A Magyarországon élő örmények büszkén gondolnak Örményországra, az anyaföldre, ahonnan őseik egykor elszármaztak, és egyben érezzük azt a felelősséget is, amely ránk hárul hazánk és Örményország megromlott viszonyának, kapcsolatának rendezésében.
Sok sikert kívánunk a szabad és független Örmény Köztársaságnak! S bízunk abban, hogy egyszer e Ház falai között beszélhetünk az örmény-magyar barátság napjának megünnepléséről is. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me