HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Bevezetésképpen egy településvezető leveléből szeretnék idézni önöknek.
„Községünkben az elmúlt időszakban kialakult az a gyakorlat, hogy gazdák melléképületekben, gazdasági épületekben vagy akár külterületi konténerben lakókat szállásolnak el huzamosabb ideig, emberi tartózkodásra alkalmatlan módon és formában. A helyi gazdák számára ez tűnik a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásnak idénymunkások fogadására és foglalkoztatására. Korábban a munkálatok végeztével ezen idénymunkások eltávoztak a településről - tudjuk, hogy ezeknek nagy része Romániából érkezik Magyarországra -, ma már azonban nagy részük folyamatosan itt tartózkodik. Számuk és arányuk csak becsült lehet, hiszen nincs letelepedési engedélyük, s nem rendelkeznek semmilyen bejelentett lakcímmel. A hazai jogrendszer semminemű regisztrációs bejelentési kötelezettséget nem ír elő, ebből eredően az önkormányzat semmilyen információval nem rendelkezik, nem rendelkezhet a településen egy adott időpontban életvitelszerűen tartózkodók számáról, sem pedig nem és életkor szerinti megoszlásukról.
A legnagyobb problémát a munkások családjai, illetve a családok kiskorú gyermekei jelentik. Az utcán vagy a határban kóborló gyermekek számát még csak megbecsülni sem tudjuk. A gyermekek esetében sokszor a születési okmány sem áll rendelkezésre, de a legsúlyosabb gond az egészségügyi alapellátás területén az úgynevezett kórelőzmények ismeretének és az oltási könyvnek a hiánya. A házi gyermekorvos évek óta folyamatosan jelzi: az oktatás-nevelési intézményekben az elmúlt időszakban különböző járványos megbetegedések ütötték fel a fejüket. Így az elmúlt hónapokban szülők, intézményvezetők, pedagógusok folyamatosan intézkedést kértek és vártak el az önkormányzattól.
Tudomásunk szerint - ahogy az előbb is említettem - az érintettek zöme Romániából érkezik, és lévén uniós tagállam, a határátlépések esetében nem történik regisztráció. Ebből eredően a 90 napos itt-tartózkodás kérdése teljesen ellenőrizhetetlen, turistaútlevéllel évek óta folyamatosan itt tartózkodhatnak személyek.
(19.00)
Az önkormányzat évek óta kéri a különböző hatóságok segítségét - határőrség, Bevándorlási Hivatal, ÁNTSZ, rendőrség, NAV, munkaügyi felügyelőség és így tovább -, de a problémát hathatósan kezelni nem sikerült.” Vagy talán nem akarják, nem tudom.
„Az önkormányzat a település érdekében azt szeretné, legyen ismerete arról, hogy adott időpontban kik tartózkodnak a településen, s hogy az, aki életvitelszerű tartózkodásra lakót fogad be, egy olyan épületben tegye, ami alkalmas emberi tartózkodásra, továbbá akik itt dolgoznak, azok ne feketén dolgozzanak, hanem bejelentettként, és olyan módon és formában, ami megfelel minden munkaügyi, adózási előírásnak, valamint életvitelük feleljen már meg egy átlagos vidéki településen kialakult közösségi együttélési normának.” Eddig az idézet.
Tisztelt Ház! Az előbbi idézetben vázolt helyzet valós társadalmi problémát jelent, mondhatjuk, hogy ez a migráció napi gyakorlata hazánkban, és sajnos az Alföld igen sok településén keseríti meg a mindennapokat. Csak egypár helységet említek: Alsónémedi - innen volt egyébként az idézet, sok cikk is született az ottani helyzetről -, Szentkirály, Nagykőrös, Ásotthalom.
A helyhatóságok eszköztelenül állnak ezen rendkívül sürgető megoldást igénylő feladat előtt. Amint azt láthatjuk, az állami hatóságok bevonása az ügybe semmilyen érdemi előrelépést nem jelentett, sőt amikor egy érintett önkormányzat egy települési adórendelet keretében kívánt volna gátat szabni ennek a migrációs folyamatnak, a területileg illetékes kormányhivatal valós segítség helyett törvényeskedő rabulisztikával akadályozta meg azt.
Választ várnak tehát a települések. Mit kíván tenni a kormányzat annak érdekében, hogy ez a minden szempontból jogszerűtlen helyzet és tömegjelenség, mondjuk ki, vissza legyen szorítva? És egyben miként kívánja segíteni a kormányzat a helyhatóságok harcát ezen egyfajta illegális migráció megfékezésében? A helyzet egyre sürgetőbb, és mihamarabbi megoldást kell rá találni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me