MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, a lehetőséget, elnök úr, és üdvözlöm képviselőtársaimat. Ebben a napirend utáni sorozatomban mindig megpróbálok egy-egy aktuális és fontos, a vidéket, a magyar mezőgazdaságot vagy tágabban értelmezve a vidéki magyar lakosságot érintő problémákat felvetni.
Mi lenne ma aktuálisabb, mint a vadászat kérdése és a vadászati területek elosztásának az ügye? Én őszintén hittem abban, hogy ez nem lesz pártpolitikai kérdés, és nem kell itt a Parlament falai között erről beszélgetnünk. Sőt, mondhatom ezt a teljes Jobbik-frakció nevében, hiszen mi tavaly a vadászati törvényt, az újraszabott törvényt támogattuk, hiszen a szakmától egyöntetűen az a vélemény érkezett, hogy a szokásostól eltérően ki lett kérve a véleményük, megtörtént a megfelelő minőségű és mennyiségű egyeztetés. Én is úgy láttam és úgy láttuk, hogy egy megfelelő, szakmailag alátámasztott javaslat érkezett a Ház elé.
De aztán a Fideszhez szokásos módon megtapasztalhattuk, hogy a gyakorlatban mégis hogyan néz ki ez, hogyan osztják újra ezen területeket. Azt kell mondanom, hogy az ország megyéinek közel feléből most már érkeztek be hozzánk olyan jelek, amelyek rendkívül aggasztóak, és amelyekről mindenképp szót kell ejtenünk. Természetesen írásbeli kérdés formájában, parlamenti felszólalás formájában folyamatosan számonkérjük a kormányt ezen gyanús ügyletek kapcsán, azonban elképesztően nevetséges félrebeszéléseket kapunk válasz gyanánt, miközben magukat az érintett vadászokat megkérdezve a napnál is világosabb lehet bárki számára, hogy azok szakmaiatlan döntések voltak, amelyeket az állam meghozott.
Ugyanis most itt a Parlament falai között elsősorban azokról az esetekről kell szót ejtenünk, amikor a magyar állam a saját területével rendelkezik, és egy adott esetben egy bizonyos kezdeményezés, egy vadásztársaság oldalára áll. A kérdés mindig az, hogy amikor az állam, az állami döntéshozók meghozzák a saját döntésüket, azt vajon milyen indokok alapján teszik meg. Miért pont az adott kezdeményezést segíti az állam a saját területeivel? És ha ezt a kérdést megkapirgáljuk az adott ügyekben, adott esetekben, akkor bizony könnyen megtaláljuk a politikai szálat. Borsod, Bács-Kiskun megye, Zala, Somogy megye, Csongrád, Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye néhány példa, és ezeket szeretném nagyon röviden ismertetni, időszűkében mindegyikre nyilván nem lesz időm.
Érdekes például az, amikor Csongrád megyében, szakmailag, vadgazdálkodási szempontból teljesen indokolhatatlan módon, egy 13 ezer hektáros vadászterületet neveznek ki. Mindezt nyilván nem véletlenül: Lázár miniszter úr kedvenc vadászterülete, ahol egyébként ő maga is vadászik, és aktív résztvevője ennek a közösségnek. Mindezt úgy jelölik ki, hogy a megye összes többi vadásztársasága vesztese ennek a döntésnek. Itt olyan társaságokról beszélek, amelyek a földtulajdonosokkal mindvégig korrekt együttműködésben voltak, soha vitás ügyük nem volt, vagy ha volt is, az mindkét fél számára megnyugtatóan rendeződött.
(18.50)
Köztartozásuk nem volt, és vadgazdálkodási szempontból a szakfelügyelet soha semmilyen kivetnivalót nem talált egyébként a korábbi működésükben. Tehát teljesen érthetetlen ezen esetekben számunkra, hogy miért kellett ezeket a társaságokat lenullázni.
De vészjósló hírek jöttek Somogyországból is, ahol a Claessens família - önöknek nem kell bemutatni, hiszen éppen ezer hektár állami földdel segítették ezen belga család további gyarapodását -, például az ő kezdeményezésüket vadásztársaság létrehozására az eddigi hírek szerint az állam támogatja a régóta meglévő, helyben élő gazdálkodók, vadászok problémamentesen működő korábbi társaságával szemben, így ellehetetlenítve az ő vadgazdálkodásukat.
De szűkebb hazámat, Győr-Moson-Sopron megyét is meg kell említenem, ahol a Szigetközben óriási botrányokon keresztül, talán emlékeznek, a Ház falaihoz is eljutott, itt is beszéltünk róla, amikor halottak nevében adtak le igazolást, és óriási jogi perpatvar lett az egészből. Na most, a Szigetköz ismét nem nyugodhat, és állítólag maga Habony Árpád baráti köre és ő maga tette rá a kezét az egyik társaságra, így érve el azt, hogy a korábban jól működő társaságot aztán az állam lenullázza.
De szintén megyém és Vas megye határában van egy olyan probléma, ahol helyi fideszes hátszéllel rendelkező, újonnan alapított társaság három már meglévő celldömölki és környékbeli társaságokat lehetetlenít el, éppen a legértékesebb állami területeket veszi elő tőlük, még egyszer hangsúlyozom, teljesen indokolatlanul, egyetlen épkézláb érvet nem kaptunk erre.
De szinte ugyanezt a történetet tudom elmondani a többi megye kapcsán is. Ezért most itt még egyszer nyomatékosítom a követelésüket a tisztességes vadászoknak, és arra kérem a kormány tagjait, hogy mind őket, mind minket tájékoztasson arról, hogy ezek a gyalázatos döntések miként születhettek meg. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me