VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egészségügy kérdése olyan kérdés, amit talán két ok miatt is érdemes ma itt is szóba hozni. Az egyik az a jelentés, amely szeptember hónapban napvilágot látott, és a háziorvosok körében végzett vizsgálatok eredményét mutatja be, a másik ok pedig az, hogy e jelentés és az eddig megszerzett tapasztalatok birtokában olyan válsághelyzet van, amiről, azt gondolom, hogy a Parlament falai között annak lehetséges minden munkaformájában beszélni kell.
Ma több formában sikerült erről szót váltani, de újra és újra fel kell hívni a figyelmet arra, hogy miközben az Orbán-kormány egy olyan politikát folytat, amely a gyermekeinket sem kíméli, és ezt nyugodtan mondhatjuk, hiszen a Fidesz arra az álnépszavazásra, amely előtt állunk, több mint tízmilliárd forintot költ el, eközben pedig a nyilvánvaló helyzettel, a gyermekorvosaink létszámhiányával egyáltalán nem foglalkozik. 400 gyermekorvos hiányzik ebből az országból. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, 400 gyermekorvos hiányzik ebből az országból. Emlegethetnénk persze kórházi várólistákat, a gyógyszerhiányt, azt, hogy a ceruzaelemet a vérnyomásmérőbe maguk az érintettek viszik be, hogyha azt akarják, hogy ez megtörténjen, akkor kell hogy legyen ilyen ott, beszélhetnénk arról, hogy egészségügyi dolgozók hagyják el az országot, naponta három fő, és ez milyen nyomot hagy maga után, és mi vár ránk itt a következő időszakban, most csak beszéljünk erről az egyről: 400 házi gyermekorvosi rendelőből hiányzik megfelelő orvos.
280 olyan praxis van, amelyben fél éve nincsen már gyermekorvos, ami azt jelenti, hogy lényegében ellátatlan az a körzet. Mondhatom azt az adatot is hozzá, éppen e nyilvántartás, illetve kutatás, véleménynyilvánítás alapján, hogy a helyzetet még súlyosbítja, hogy 25 százalékuk, akik ma működnek a többi helyen, ott is 65 év feletti és 45 százalékuk pedig 60 év feletti életkorban van a ma praktizáló gyermekorvosok közül, ami azt jelenti, hogy itt a közeljövőben óriási probléma lesz, és szinte megoldhatatlan helyzet előtt áll a kormány, és ez annak a felelőtlenségnek a következménye, ami az elmúlt fél évtizedben történt. Gondoljanak annak a családnak a helyzetébe, amelynek akár 40 kilométert kell utazni azért, hogy a gyermeke a családban ellátáshoz jusson, egészségügyben gyermekorvoshoz jusson vagy akár egy gyógyszert felírjanak neki. Éppen ezért az Orbán-kormány hetedik évében különleges felelősség terheli a kormányt mindazért, ami akár a béremelésben, akár az életpályamodellben, annak kialakítása elmaradásában történt, és az elvándorlás ilyen helyzetet teremtett. Azoknak a szakembereknek a távolléte miatt, akik ma más családok gyermekeit látják el, azt gondolom, hogy őket nem ostorozhatjuk, ellenben az Orbán-kormányt annál inkább.
Különösen azért is megtehetjük ezt, mert az egészségügyi törvény különleges feladatként és különösen a kormány számára és annak fenntartó intézményei számára előírja azt a kötelezettséget, hogy a külön törvényben rögzítetten az egészségügyi szolgáltatás nyújtásához szükséges szakmai feltételeket biztosítani kell. Teszi úgy a kormány ezt, hogy elhanyagolja és ilyen helyzetet teremt, miközben, mint ahogy említettem, politikájával tízmilliárdokat költ egyszerű tájékoztatási kampányra, és mindezzel ilyen helyzetet teremt az egészségügyben.
Éppen ezért a Demokratikus Koalíció tiltakozik mindez ellen, és van megoldás erre a területre, csak ehhez más politikára, más kormányra van szükség. Éppen ezért az értelmetlen népszavazás és az így elköltött milliárdok ellen tiltakoznia kell minden jóérzésű embernek. A gyermekeiknek van erre szüksége. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me