CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tudja, nem gondoltam volna itt a Parlament falai között, hogy valaha az LMP-ben, azokban a politikusokban, akik pár évvel ezelőtt a Közgéphez láncolták saját magukat, a Közgép lobbistáit tisztelhetem. Kíváncsi vagyok, hogy a következő évek pártpolitikai bevallásaiban, ami a pénzügyi helyzetükre vonatkozik, ennek látható jeleit is fogjuk-e tapasztalni.
És tudja, csak a felületes politikai szemlélődő számára tűnik úgy, hogy az LMP valóban konzekvens álláspontot képvisel, és minden politikai kérdéshez vagy szakmai kérdéshez megpróbál pragmatikusan hozzáállni, hiszen azt látjuk, hogy ez mindig, napról napra változik. Néha ennek az egyedüli oka az, hogy a kormány mit képvisel; ezzel szemben képviselik önök a saját álláspontjukat, néha pedig látható gazdasági érdeket képviselnek. Önök az a párt, amelyik azt mondja, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozókat kellene támogatni. Nem sokkal ezelőtt Szél Bernadett, az ön képviselőtársa felállt, és azt mondta, hogy a kormány stratégiai hibát követ el akkor, amikor stratégiai megállapodást köt a nagyvállalatokkal, ma ön pedig azt kéri számon, hogy az új közbeszerzési törvényben a hazai kis- és középvállalkozások hozzáférési lehetősége sokkal bővebb.
Ma ön akkor, amikor a közbeszerzések kérdéséről beszélünk, és az útépítésekről, azt mondja, hogy az útépítések drágábbak vélt korrupciós ügyekből fakadóan. Amikor pedig a közbeszerzési vitán itt ülünk, és egymással szemben vitatkozunk, akkor pedig azt mondják, hogy figyelembe kéne venni, hogy a közbeszerzések esetében nemcsak az ajánlati ár, hanem a fenntartási időszak, a teljes élet-ciklusköltség is olyan, amit mind-mind figyelembe kéne venni annak érdekében, hogy minél kevesebb olyan eset fordulhasson elő Magyarországon, mint amilyen volt a 4-es metró beruházása, amiben a tervezett költségek és a végső kivitelezési és fenntartási költségek köszönőviszonyban nincsenek egymással.
És tudja, képviselő asszony, önök az a párt, amelyik rendszeresen beszél arról, hogy Brüsszel hogyan él vissza és hogyan von el jogokat az Európai Közösség különböző tagállamaitól. Ebben egyetértünk, de akkor, amikor Brüsszel konkrétan jogsértést követ el, hogy egy tavalyi megállapodást követően nem fizeti ki a Magyarországnak járó pénzt, ön nem arra veszi a fáradságot, hogy kiutazzon Brüsszelbe és az Európai Bizottságnál protestáljon, hanem ebben is csak arra lát alkalmat, hogy a kormányon próbáljon meg fogást találni.
Képviselő Asszony! Ha a statisztikáját szeretné javítani, ez mindenképpen sikerül, abban a kérdésben azonban engedje meg, hogy kijavítsam! Én nem azt gondolom, amit ön mond, hogy nem lehet az útépítési pénzeket ellopni, mert Magyarországon nagyon sok utat kéne felújítani, én azt mondom, hogy Magyarországon semmilyen pénzt nem lehet ellopni, és semmilyen politikai indokot nem lehet arra vonatkozóan legitimnek találni (Bangóné Borbély Ildikó: Úristen!), ami alkalmas az ellenzék kezében arra, hogy ne a magyar emberek érdekeit, hanem a politikai haszonszerzést szolgálja; akkor sem, ha önök a Közgép megbízásából ülnek itt, és akkor sem, amikor a kritikájukat ott, ahol meg kellene fogalmazniuk, nem teszik meg, és a Magyar Országgyűlésben csak a statisztikáikat javítják.
(14.40)
Beszélgessenek egymással, képviselő asszony (Bangóné Borbély Ildikó: Államtitkár úr!), hogy pontosan az LMP mire is kapott felhatalmazást a saját választóitól. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me