SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt héten kiderült, hogy az Európai Unió több száz milliárd forintot visszatart még az előző ciklusból az úgynevezett aszfaltkeverőügy miatt, legalább 220 milliárd forint van veszélyben. Ennek oka, hogy a kormány az útépítéseknél trükkök százait használja fel, hogy a közbeszerzésnek csúfolt eljárásokon a saját aktuális oligarcháit juttassa elképesztően túlárazott megbízásokhoz.
Ebben az esetben aszfaltszállításra vonatkozó, környezetvédelminek álcázott szabályokat alkalmaztak szelektíven, ám ez átlátszó: a kavics, a homok és más, szintén káros kibocsátásokat okozó építőanyag szállítását nem vették figyelembe. Szó sincs tehát környezetvédelmi szempontról, oligarchavédelmi szempontról van szó. Így fordulhat elő, hogy a 10,4 milliárdos útépítési ajánlattal szemben a 14,8 milliárdos nyer 42,3 százalékos túlárazással. Így fordulhat elő, hogy a kétszer egysávos út kilométerenként 3 milliárdért épül, ami még autópályának is drága. Az M4-es autópálya Berettyóújfalu és országhatár közötti szakaszát a kegyvesztett oligarcha 25 milliárd forinttal olcsóbban építené, mint az aktuális; korrupciós felár 43 százalék, jutalom a holdudvarnak 25 milliárd forint.
A magyar kormány tehát, folytatva az MSZP-SZDSZ-kormány hasonló tevékenységét, az útépítéseket egyszerűen pénzszivattyúnak tekinti, még az sem nagyon érdekli őket, hogy ami végül épül, az használható-e valamire. Most ez a korrupciós modell bukott meg Brüsszelben, az a modell, ahol néhány kiválasztott barát kapja az üzletet, majd érdemi munkát nem végezve, ám a jó nagy sápot leszedve kiszervezi alvállalkozóknak, azok pedig tovább, és a sor végén azok, akik a valódi munkát végzik, csak éhbért kapnak.
Ezzel szemben áll egy másik modell, államtitkár úr, ahol az autópályát eleve nem 83 milliárdért, hanem 50 százalékkal olcsóbban építik, a munkáért valódi verseny van, így az adott összegből a legtöbb út megújulhat. Ma Magyarországon az alsóbbrendű utak nagy része borzalmas állapotban van, pedig ezek határozzák meg a vidék életlehetőségeit. Ezért bűn ellopni azt a pénzt, ami sok ezer kilométer megyei út felújítására is mehetne, a több kisebb útépítés pedig több megbízást jelentene valódi magyar kisvállalkozásoknak, több munkahelyet és magasabb béreket a valóban dolgozóknak.
Államtitkár Úr! Mikor állnak át az ország és a dolgozók érdekét szolgáló második modellre, és mikor számoltatják el a nyilvánvaló lopások felelőseit? Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me