TÓTH CSABA

Full text search

TÓTH CSABA
TÓTH CSABA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Zugló a főváros egyik legnépesebb kerülete, hisz több mint 120 ezer ember él itt. A zuglóiak már tíz éve várnak arra, hogy felépüljön az új városközpont a Bosnyák piac mellett, amely a főváros egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Egy új városközpontra várnak, új közigazgatási központtal, rendőrséggel, orvosi rendelővel, üzletközponttal.
Korábban hosszú évekre visszavetette a projekt megvalósítását, hogy az M4-es, eredeti nevén Dél-Buda-Rákospalota metróvonal Keleti pályaudvar és Bosnyák tér közötti szakaszának megépítését évekkel ezelőtt elnapolták, majd később végleg levették a napirendről. Ezzel a kerület szempontjából rendkívül fontos fejlesztés is megakadt, hiszen egy ilyen léptékű beruházás elengedhetetlen feltétele a jó tömegközlekedési kapcsolat.
Évekkel ezelőtt felmerült annak a lehetősége, hogy a metró második szakaszának megépítése helyett a Thököly úton gyorsvillamosvonal kiépítésével kellene megoldani a Keleti pályaudvar és a Bosnyák tér kapcsolatát. Az elmúlt évben úgy tűnt, hogy ez valósággá is válhat. A gyorsvillamos megépítésének tervét korábban Fónagy államtitkár úr is megerősítette kérdésemre válaszolva. Sőt, azt is kiemelte akkori válaszában, hogy a projektnek jelentős szerepe lesz a már megépült 4-es metrószakasz megtérülésének és fenntarthatóságának biztosításában, hiszen ráhordja majd az utasokat.
A gyorsvillamos terve újra előtérbe hozta a projekt megvalósítását, hiszen a befektető még mindig jogerős építési engedéllyel rendelkezik. Most úgy tűnik azonban, hogy a metró után gyorsvillamos sem lesz, pedig korábban minden az ilyen irányú kötöttpályás közlekedésfejlesztés mellett szólt. Ezzel együtt Zugló a legnagyobb fejlesztésétől eshet el.
Mindezekre tekintettel kérdezem államtitkár urat, megépül-e végre a tervezett gyorsvillamos, és ha igen, mikorra várható. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me