TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is elmondta, a Standard & Poor’s hitelminősítő mellett májusban a Fitch Ratings is felminősítette Magyarországot, és befektetésre ajánlott kategóriába sorolta, ami hazánk egyre jobb piaci elemzői megítélését tükrözi, és egyben bizonyítja a magyar gazdaság elmúlt évekre jellemző kedvező teljesítményét.
Fontos hozadékként, immár a két felminősítés birtokában egy jóval bővebb intézményi körből és kedvezőbb feltételek mellett meríthet forrást az államháztartás. Vagyis a pótlólagosan jelentkező kereslet hozamcsökkentő hatása nemcsak tovább mérsékli a költségvetés kamatkiadásait, hanem az adósságfinanszírozás stabilitása is tovább javul. Emellett a két felminősítés tovább erősíti nemcsak a pénzügyi, hanem a reálgazdasági befektetőket is abban, hogy Magyarország igenis érdemes befektetésre, új beruházásokra, telephelyfejlesztésre, és -bővítésre, ezért döntésük során fontolják meg ezeket a kérdéseket.
A befektetési kategóriába kerülés már több éve időszerű volt. Gyakorlatilag nincs olyan makro-gazdsági mutató az elmúlt évekből, amelyben ne értünk volna el trendszerű javulást. Említésszerűen: tartósan jelentős többletet termel a fizetési mérleg, kiegyensúlyozott a gazdasági növekedés mértéke, többek között a Standard & Poor’s is javította kilátását 2 százalékról 2,5 százalékra, ami igen ritkán fordul elő. Fegyelmezett államháztartási folyamatok; évek óta 3 százalék alatti a költségvetési hiány mértéke, mi több, várhatóan most már 2 százalék alá is tud majd menni. Csökkenő pályára került az államadósság. A GDP-hez mért rátája 80 százalékról 75 százalékra csökkent, és további csökkenés várható. Rekordalacsony Magyarországon a munkanélküliségi ráta, hiszen közel 12 százalékról mintegy 5 százalékra csökkent.
A felminősítés bizonyos mértékben meglepte a piacot. Nem most várták azt, kicsit később, de érdekes módon a piac már rég beárazta ezt a befektetésre ajánlott kategóriát, ezért a külföldi befektetők a felminősítést követően többen - miután jelentősen csökkennek a hozamok - várhatóan vásárolhatnak állampapírt. Ez jóval nagyobb könnyebbség az állami költségvetésnek, a kamatkiadásokat jelentősen csökkenti.
De a költségvetés kiadása mellett nagyon fontos az is, hogy egy hiteles gazdaságpolitikát mutat a nemzetközi világ felé, a befektetők felé. Kiszámítható Magyarországon a gazdaságpolitika, befektetésre alkalmas a gazdasági környezet, az alacsony hiány, az alacsony kamat, a csökkenő adók mellett.
(15.30)
Azt gondolom, hogy nemcsak a költségvetésnek hoz közvetlen kiadáscsökkenést és ezáltal az országnak többletforrást, hanem azzal, hogy növeli a befektetéseket, növeli a munkahelyek számát, ezáltal a gazdaság erősítésében is jelentős szerepe lesz a felminősítésünknek.
A cél az, a kormány célja az, hogy ezt hosszú távon képes legyen fenntartani, mi több, nemcsak hogy fenntartani, hanem újabb javulást érjünk el a gazdaság növekedése, a gazdaság erősítése terén. Ez a kormány célja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me