WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország Kormánya hat esztendővel ezelőtt indította el a Magyarországot talpra állító, a pénzügyi stabilitást és a gazdasági növekedést generáló programjait. Ennek megfelelően sikerült az ország pénzügyeit helyreállítani. Visszafizettük a szocialista kormányok által felvett gigantikus összegű IMF-hitelt, és bekövetkezett végre a gazdasági fellendülés is.
Mindezek után ma már ott tartunk, hogy lassan valamennyi rangos nemzetközi hitelminősítőnek kedvező a megítélése hazánk gazdasági teljesítményével kapcsolatban. Néhány nappal ezelőtt, egész pontosan szeptember 16-án a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet egy régóta várt és teljesen jogosnak mondható döntésével a befektetési kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket.
A kedvező értékelés egyértelműen jelzi, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már a legszigorúbb minősítő intézetek is elismerik. Ennek a történelmi lépésnek azért is van különleges jelentősége, mert 2011 végén pontosan az a Standard & Poor’s volt a második olyan hitelminősítő, amely az úgynevezett bóvli kategóriába minősítette hazánkat, Magyarországot. Ezzel a döntéssel pedig jelentős problémát indított el, ugyanis elvágta a magyar állampapírpiacot azoktól a befektetőktől, amelyek üzletpolitikája nem engedte, illetőleg nem engedi az ilyen típusú állampapírokba történő befektetéseket.
A felminősítésnek természetesen nagyon örülünk, de az igazság mégiscsak az, hogy a magyar gazdaság kedvező, növekedést ösztönző tendenciáit a piac már évek óta beárazta. Ennek egyértelmű igazolása az is, hogy a magyar államkötvények aukciói rendkívül nagy kereslet és alacsony hozamok mellett kerülnek bonyolításra. A hitelminősítő intézet a felminősítésről szóló döntés meghozatala mellett azt is hangsúlyozta jelentésében, hogy a 2016 és 2019 közötti időszakban Magyarország GDP-je a korábbi 2 százalék helyett átlagosan mintegy 2,5 százalékkal növekedhet majd. Közzétett jelentésükben többek között azt is elismerték, hogy a pozitív fizetési mérleg az államadósság devizaarányának határozott csökkenése, valamint az önfinanszírozási program révén jelentősen mérséklődött az ország és a hazai pénzügyi szektor sérülékenysége egyaránt. Várakozásaik szerint a jelenlegi folyamatok mellett az államadósság GDP-arányos mértéke, összhangban egyébként a nemzetgazdasági tárca várakozásaival, 2019-re akár a 70 százalék alatti értékre is csökkenhet.
Tisztelt Államtitkár Úr! A felminősítés világosan bizonyítja és meg is erősíti azt, hogy Magyarország valóban jó úton halad, és az ország pénzügyi stabilitása, valamint a növekedési mutatók láttán mind az Európai Unió, mind a nemzetközi pénzügyi szervezetek is bizakodóan tekintenek hazánk pénzügyi és gazdasági helyzetének további alakulására.
Ezen tények ismeretében tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy mit is jelent a felminősítés az ország gazdasága szempontjából. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me