VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Mindenekelőtt köszönöm a kérdését, hogy ki számoltatja el az MNB-t és az elnökét. A bevezető megjegyzésére azért hadd térjek ki! Emlékeztetném önt arra, hogy 2014 novemberében, amikor a kormány, a jegybank és a Bankszövetség megállapodott a svájci frank árfolyamrögzítéséről, ezt követően két hónap múlva a svájci jegybank felemelte az árfolyamküszöböt, körülbelül 1000 milliárd forintot takarítottunk meg a magyar devizahiteleseknek. Azt kell önnek mondanom, hogy ez nemzetközi siker volt, nyugodtan mondhatom, hogy ilyen lépést mindenki más szívesen fogadott volna a környező országokban. Ott tüntetések jöttek, nálunk pedig meg tudtuk ettől kímélni az embereket.
A kérdésére visszatérve, hogy ki számoltatja el az MNB-t és elnökét, engedje meg, hogy elmondjam önnek, mind írásban, mind szóban rendszeres lehetőség van arra, hogy az MNB beszámoljon. A jogszabályok ezt egészen pontosan meghatározzák. A Nemzeti Bankról szóló törvény 2. §-a kimondja, hogy az MNB elnöke az Országgyűlésnek tartozik ilyen írásbeli és szóbeli beszámolással, tehát önnek is személy szerint, képviselő úr. Másrészt, ezen túlmenően az MNB-t nemcsak a törvény kötelezi erre, hanem az Állami Számvevőszék felé is el kell számolnia. Emellett a parlament Gazdasági bizottsága elszámoltatja. A Gazdasági bizottságban pedig ott ülnek az ellenzéki képviselők is, akik ilyenkor föltehetik a kérdéseiket, beszámoltatják az MNB-t az MNB elnökén keresztül.
Azt is hozzá kell még tennem, hogy a beszámoltatás részletes szabályait a törvény 131. §-a szabályozza. Így például annak (2) bekezdése féléves rendszerességű írásos beszámolási kötelezettséget ír elő az MNB elnöke számára. Úgyhogy szeretném megnyugtatni képviselő urat, ez teljesen összhangban van az Európai Unió előírásaival, itt a 130. cikk rögzíti, hogy az MNB-nek milyen beszámolási kötelezettsége van. A magyar kormány is ennek megfelelően jár el. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me