Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miközben a Magyar Nemzeti Bank és vezetősége a kormánnyal együttműködve számos pompás lépést foganatosíthatott volna, mondjuk, a devizahitel-károsultak helyzetének rendezése érdekében, az utóbbi időszakban azonban azt tapasztaljuk, hogy a közpénzekkel kapcsolatos jegybanki filozófia egy sajátos tündérmesét alakított ki Magyarországon, amibe belefér az ingatlanportfólió közgazdasági alapelvekkel szemben történő bővítése, 120 millióért vett újabb festményekről szóló sajtóhírek, vagy az a sajtóhír, ami arról szól, hogy az MNB a Magyar Bankszövetséget támogatta mintegy 30 millió forinttal a pénzügyi ismeretek fejlesztése érdekében indított átfogó program kapcsán, ami közröhej.
És lássuk be, hogy a devizahiteles-átváltásból származó 100 milliárdos nagyságrendű összeg, ami a devizahitel-károsultak pénze, kerül eltapsolásra a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által; azon összegek, amelyek egészen biztosan jobb helyen lennének a hitelkárosultak helyzetének rendezése kapcsán kimunkált programpontoknál, csakhogy ilyenek nincsenek. A kilakoltatások rekordszintet vernek, Magyarország jelenlegi kormánya hagyja, hogy többször annyi embert lakoltassanak ki, mint akár egy, akár három, akár öt évvel ezelőtt. Hagyják kibontakozni azt a szociális katasztrófát, ami megelőzhető lenne, csillapítható lenne, ha Magyarország Kormánya odahatna az MNB vezetését és vezetőjét illetően, kézbe venné legalább azokat a dolgokat, amelyeket egy függetlennek mondott szerv esetében kézbe lehet venni.
És el kell mondjuk azt is, ha létrehoznának egy olyan kártérítési alapot, amiből a hitelkárosultak helyzete rendezhetővé válna, adott esetben ezen 100 milliárdos többlet kárára, egészen biztos, hogy nemcsak attól lenne hangos a sajtó, hogy milyen rokonok, üzleti partnerek és ismerősök kapnak busás szerződéseket a Magyar Nemzeti Banknál, lehet, hogy nem mindig törvénysértő, de az biztos, hogy arcpirító módon.
Éppen ezért kérdésem lényege tehát, mikor hat oda végre Magyarország Kormánya, egyrészt a devizásoktól elrabolt pénzek visszaszerzése érdekében, másrészt azért, hogy ez a botrányos helyzet megszűnjön. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me