DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat a nemzetközi vasúti árufuvarozásról szóló megállapodás és annak mellékletei 2015. és 2016. évi módosításainak kihirdetéséről rendelkezik. A megállapodást a kelet-európai volt szocialista országok az egymás közötti vasúti forgalom szabályozására kötötték még 1951-ben. Az alapító tagok, így Magyarország is, 1991-ben kiléptek a megállapodásból, majd hazánk 2001-ben újból csatlakozott a nemzetközi árufuvarozási egyezményhez.
A megállapodás és mellékleteinek éves módosításait a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló törvény alapján törvényben kell kihirdetni. A 2015. évi változások a megállapodás és mellékletei tartalmát jelentősen, érdemi módon érintették, így ismételten szükségessé vált az egységes szerkezetben történő kihirdetés, amely egyúttal már tartalmazza a 2016. évi módosításokat is. A 2015. évi módosítások érintik a fogalommeghatározásokat új fogalmak beépítésével; a megállapodás alkalmazásának területét, a megállapodás a közvetlen nemzetközi vasúti kompforgalomra is alkalmazható; a vasúti fuvarozási kötelezettséget, ezen belül megszűnik a fuvarozási kényszer, a terveken alapuló kötelező vasúti fuvarozás; tartalmazza a fuvarlevél tartalmi előírásait, a fuvarozási határidőket, a fuvarköltség és a bírságok megfizetését, a fuvarozási szerződés módosításának lehetséges eseteit; a felelősség kérdését, a feladó, a fuvarozó, illetve az átvevő felelősségét, a kártérítés mértékét, valamint a zárórendelkezéseket, ez a kiegészítés, illetve módosítás lehetséges eseteit és a megállapodás hivatalos nyelveinek felsorolását; emellett az SZMGSZ részletesebben kiegészül a fuvarozás módjával, így az eltérő nyomtávolságú vasutak közötti forgalomban alkalmazható műszaki lehetőségek felsorolásával és az áru ellenőrzésének kötelezettségével.
A 2016. évi módosítások formai pontosításokat és kisebb tartalmi változásokat céloznak a mellékletben. A módosított megállapodás és mellékleteinek kihirdetése szükséges ahhoz, hogy a Magyarországon működő, nemzetközi fuvarozásban részt vevő vasúttársaságok egyértelműen és hatékonyan tudják alkalmazni a megállapodásban foglaltakat az áruk közvetlen nemzetközi forgalmában, az SZMGSZ-ben részes tagállamok vasútvonalain végzett fuvarozásai során.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/12178. számon beterjesztett törvényjavaslatot elfogadni, a megállapodás és mellékleteinek kihirdetését támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me