DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a négy párt és három frakció nevében szólóknak a törvénytervezet támogatását megköszönjem. Ennek a - mind a magyar vasút, mind a magyar gazdaság szempontjából jelentős - törvénytervezetnek a parlamenti támogatása mindnyájunk számára fontos. Ezért a lényeget érintő támogatásokat köszönöm.
Heringes képviselő asszony támogatás melletti megjegyzésére önkritikusan meg kell jegyeznem, hogy valóban, tavasszal ezt előterjesztettük egyszer, de a nagy terjedelmű idegen nyelvű szövegek egyeztetését időigényes dolog volt végrehajtani. Ezért valóban visszavontuk tavasszal, lehetőséget kértünk és kaptunk, hogy most, ősszel terjesszük elő.
Ander képviselő úrnak a vasút jelentőségét méltató szavait köszönöm. Szeretném itt is mind képviselőtársaimat, mind az ország közvéleményét ismét tájékoztatni arról, hogy a Fidesz és a KDNP korábban, akár a 2010-es választási kampányban, majd a kormányprogramnak megfelelően a 2013-as egységes személyi közlekedési törvényben, először a magyar jogalkotás történetében, rangsorolta a lehetséges szállítási és közlekedési módokat. Első helyre a kötött pályát, tehát a vasutat tette. Törvényi szinten deklarálta a kormány, a Fidesz és a KDNP, élvezve e tekintetben a parlament többi pártjának támogatását is, hogy a kötött pályát, a vasutat tette első helyre.
Nyilvánvaló, hogy a Magyarországon megmaradt - azt kell mondanom, hogy megmaradt, hiszen a maradéka a magyar vasúti hálózatnak - 7600 kilométer hálózat fenntartása jelentős költségeket igényel. Ugyanakkor a szinten tartás mellett növekvő igénnyel jelenik meg a Magyarországnak e tekintetben is kedvező földrajzi helyzetéből adódó és növekvő feladatok végrehajtása is. A vasúti hálózatot, amely alapot ad természetesen a teherszállítás biztonságos lebonyolítására is, a magyar kormány a költségvetés adta lehetőségek keretei között és messzemenően igénybe véve e tekintetben az uniós lehetőségeket, ahol lehet, azért jelentős szakaszokon korszerűsítette. Képviselőtársam azt mondja, és ebben tökéletesen igaza van, hogy ez egy folyamatos és még jelentős feladatokat tartalmazó munka.
Ezzel együtt engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy a közelmúltban, az elmúlt egy-két évben a magyar kormány a hagyományos kelet-nyugati kapcsolatok mellett kiemelt figyelmet fordít az észak-déli összeköttetési fő irányokra és az ezt kiszolgáló vasúti lehetőségekre is. Nem véletlen, hogy aktív tárgyalásokat folytattunk és folytatunk, most már a közeli siker reményében, a Budapest-Belgrád vasútvonal pályásításáról. Ennek az a deklarált célja, hogy a déli kikötőkbe, elsősorban Koperbe érkező kínai szállítmányoknak egy olyan vasúti behozatalt biztosítsunk Európába, amelynek Magyarország a fordítókorongja. E tekintetben nemcsak hazai és nemcsak uniós, hanem, ha lehet - nagy nyilvánosságot kapott és ez teljesen transzparens -, kínai forrásokat is igyekszünk bevonni. Igaza van, hogy ez egy komoly feladat.
Említette ön a balatoni pályát. Ha már ön is kitért, akkor engedje meg, hogy válaszomban én is kitérjek erre. Gondolom, a Balaton déli oldalán futó és egyébként befejezett vasútfejlesztés az ott lakóknak, az ott menő, jelentős transzferforgalomnak, a turistáknak nagy örömére szolgál. Nagymértékben elősegíti a Balaton déli oldala utasforgalmának biztonságát, és hozzáteszem, a kényelmét is. Közvetlen terveinkben szerepel az északi oldal korszerűsítése, lehetőség szerint villamosítása is, és ezzel a balatoni körvasút megteremtése, amely egész Nyugat-Magyarországnak és az egész balatoni régiónak, de a magyar idegenforgalomnak és a magyar gazdaságnak is egy jelentős eleme lehet.
Ami a szakszervezeteket illeti, a vasútnál több mint két tucat szakszervezet van. Én magam szorgalmasan igyekszem is eljárni minden olyan rendezvényükre, megbeszélésre, ahová hívnak. Bevallom, én nem emlékszem ilyen jellegű meghívásra az említett szervezettől.
Ha meghívnak, akkor örömmel megyek, különösen akkor, ha olyan dolog szerepel a témák között, ami akár a tulajdonosi feladatomból, akár az üzemeltető lehetőségeiből adódik. Egyébként meggyőződéssel vallom, hogy sok-sok éve a szakszervezetek és ezen belül a vasutas-szak-szervezetek-kel kifogástalan a kapcsolatunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az évek során rendszeresen előkerülő bértárgyalásokon az elmúlt hat évben mindig konszenzusos megállapodás volt.
Nem terhelem tisztelt képviselőtársaimat a többi szakmai kérdéssel. Kérem, hogy a támogatás ismételt megköszönése mellett annyit engedjenek meg zárómondatként, hogy a kormány korábban is és most is a magyar vasutat, ezen belül a teherszállítást mint a magyar gazdaság egyik nagyon fontos alapfeltételének és pillérének tekinti. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr, köszönöm a türelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me