DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint az önök előtt is ismert, számos családot érint a kéttagú családi nevek kezelésével és anyakönyvvezetésével kapcsolatos szabályozás. Azon honpolgárok, akiknek családi neve két tagból áll, kérhetik, hogy az anyakönyvben családi nevük kötőjellel vagy kötőjel nélkül szerepeljen. Kérelmüknek megfelelően az anyakönyvi hatóság köteles a változásokat átvezetni az anyakönyvben.
Tudniuk kell, képviselőtársaim, hogy a vezeték- és keresztneveken kívül van egy sajátságos névkategória is, az úgynevezett ragadványnevek csoportja, amelynek használata országunk egyes vidékein igen elterjedt, és sok estben maguk a viselői nem is ragadványnévként, hanem hivatalos névként használják azokat, mivel azok anyakönyvbe történő bejegyzése korábban már megtörtént. Ezek a családok büszkék ezekre a nevekre, hiszen büszkék azokra az emberekre, akiktől ezeket a neveket örökölték.
A jelenlegi szabályok alapján azonban a kéttagú családnevek korrekciójára a ragadványnevek esetében sincs lehetőség, csak úgy, hogy az érintettek névváltoztatási kérelmet nyújtanak be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, amely azt egy hatósági eljárás lefolytatását követően tudja csak engedélyezni, külön igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében.
Az Alkotmánybíróság több, a névhasználattal kapcsolatos döntésében kimondta, hogy a névviselés és a névváltoztatás szabályainak meghatározása során az állam elsődleges feladata a regisztráció. A családi nevek szabályozása tekintetében a jogalkotónak bizonyos értelemben nagyobb mozgástere van, figyelemmel a közérdek elvárásaira is. Ez azonban nem lehet akadálya olyan jellegű jogi szabályozás kialakításának, amelynek eredményeként a felmenők által viselt, az anyakönyvbe korábban bejegyzett ragadványnév ne válhatna újra viselhetővé.
A fentiek alapján kérem, támogassák az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény módosításáról szóló T/12067. számú törvényjavaslatot. Egyben bejelentem, hogy a KDNP parlamenti frakciója támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me