GYOPÁROS ALPÁR

Full text search

GYOPÁROS ALPÁR
GYOPÁROS ALPÁR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak nagyon röviden szeretnék válaszolni, mert az az érzésem, hogy ellenzéki képviselőtársaim nem olvasták el a javaslatot. (Közbeszólásra:) De, ez így van. Ugyanis itt szó sincs arról, hogy ragadványneveket vennének fel a könnyítés érdekében azok, akik ezt szeretnék. Az, amiről önök beszélnek, a névváltoztatás. A névváltoztatás a megfelelő, Belügyminisztérium alá tartozó hivataloknál, a megfelelő megszorításokkal, a megfelelő eljárás lefolytatása mellett… - eddig is és a jövőben is természetesen erre lesz lehetősége annak, aki ezt szeretné.
Itt arról van szó, hogy már az anyakönyvbe bejegyzett, ám a későbbiekben, a jelenleg hatályos szabályozások szerint ragadványnévnek minősített név viselése válik, például az elektronikus anyakönyvi rendszerbe való bevezetéskor és onnantól kezdve a továbbiakban is az adott személy részére a jogává. Hogy konkrétumot mondjak, közel sem tettem, Heringes képviselő asszony megjegyzése ellenére, történeti áttekintést, most egy nagyon rövidet teszek, tényleg csak egy nagyon rövidet.
Anyakönyvezés Magyarországon a XVI. század óta zajlik, az egyházi anyakönyvezés, és 1890 óta zajlik állami anyakönyvezés. Onnantól kezdve számos eljárási rendelkezés született arra vonatkozóan, hogy az anyakönyvezést az állami anyakönyvvezetőnek hogyan kell megtennie. Ezek nem voltak szinkronban ez alatt a 130 év alatt. Azaz, voltak olyan esetek, amikor az adott, mondjuk, két tulajdonnévvel rendelkező személy, amiből eredetileg lehet, hogy az egyik ragadványnév volt, de aztán rendes, viselt tulajdonnévvé vált; tehát a két tulajdonnévvel rendelkező személy két tulajdonnevét volt, hogy kötőjellel választották el, volt, hogy egy szünettel, volt, hogy zárójelbe tették a másikat, volt, hogy kettőspontok közé tették, volt, hogy idézőjelbe tették és így tovább.
A jelenleg hatályos szabályozás szerint azokat a korábban bejegyzett második tulajdonneveket, családi neveket, amelyeket ezzel a megkülönböztetéssel láttak el, ragadványnévnek kell tekinteni. Ezt nem mi találtuk ki, ez már az 1982. évi, meg nem mondom, hányadik törvényerejű rendeletben is így fogalmazódott meg, ami az anyakönyvre vonatkozott.
(14.40)
Tehát egyszerűen ez az eljárásrend hatályos, és ez akkor válik világossá, amikor valakit bejegyeznek a saját korábban viselt nevén az anyakönyvbe, és azzal találkozik, hogy például egy elektronikus adatfeltöltés során kiderül, hogy az ő édesapját vagy a nagyapját a jelenleg hatályos szabályozás szerint ragadványnévvel illették, ami valójában nem az volt, a saját második családneve volt, csak a jelenlegi szabályozás szerint ragadványnévnek tekintették.
Ezt pedig kizárja a hatályos szabályozás, és ezen kíván módosítani ez a szabályozás. Tehát mindannak, amit például Gyüre képviselő úr mondott, én is érdeklődéssel hallgattam a gúnynevekről, ragadványnevekről szóló, valóban komoly értekezését, de ehhez a törvényhez ennek nincsen köze, illetve ehhez a módosítási javaslathoz nincsen köze. Tehát az, aki egyszerűen csak egy névváltoztatási kérelemmel akar élni, eddig is megtehette, ezután is megteheti, egy másik eljárási rendben. Ez azokon segít, akiknek a jelenlegi szabályozás nem engedi meg, hogy a korábban viselt nevét úgy viselje, ahogy egyébként az élete során, 30-40 éven keresztül azt viselhette. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me