HERINGES ANITA,

Full text search

HERINGES ANITA,
HERINGES ANITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm a szót. A ma hatályos anyakönyvi szabályok alapján lehetőség van a családi név korrekciójára, hogy a korábban az anyakönyvbe bejegyzett név viselését rendezzék akkor, ha a bejegyzett név viselésére az érintetteknek nincs joga.
Semjén Zsolt és Gyopáros Alpár úgy látta, hogy nem elég az anyakönyvi törvényben a megkülönböztető betűjelekre vonatkozó szabályokat rendezni, ezzel azonos rendelkezések szükségesek a ragadványneveknél is. Gyopáros Alpártól szép gondolatokat hallhattunk mind történelmi áttekintésben, mind irodalmi kérdésben is. Az lenne az igazán jó, ha nemcsak a családok neveit, hanem magát a családot is ilyen vehemensen védenék minden esetben, és nem olyan helyzetbe taszítanák, amilyenbe a kormány többi intézkedése.
Felvetődik bennünk annak a gyanúja, hogy a személyre szabott jogalkotás újabb pontját láthatjuk most itt, hiszen a kormány valamiért nem vette a nevére ezt a törvényjavaslatot, hanem két képviselő önálló képviselői indítványát láthatjuk. Pedig az anyakönyvi eljárás új szabályait a 2010. évi I. törvény elfogadása óta többször módosította a Fidesz-KDNP-pártszövetség, még a hatálybalépés előtt is megtette ezt a módosítást.
Értjük mi, a legtöbbször azért próbálják meg önálló képviselői indítványként benyújtani ezeket a törvénymódosító javaslatokat, mert akkor nem kell hatástanulmányokat végeztetni, s akkor nem kell a kormánynak a nevére venni, nem kell az MTA Nyelvtudományi Intézetét megkérdezni erről, hanem sokkal könnyebben át lehet vinni egy ilyen javaslatot. Csakhogy szerintünk nem elegáns és nem szép dolog önálló képviselői indítványként ezeket előterjeszteni, véleményünk szerint sokkal jobb, ha a kormány ezeket a javaslatokat - ha már minden törvényt annyiszor módosít, ahányszor csak tudja - is a nevére veszi, végigviszi a hatástanulmányokat, megkérdezi a szakmát, és akkor a végén egy egységes törvény tud kialakulni, s nem egy toldozgatott-foldozgatott törvény kerül elénk.
Az új szabályhoz még azok a korlátok sem kapcsolódnak Semjén Zsolt és Gyopáros Alpár elképzelése szerint, mint amelyeket most az anyakönyvi törvény a megkülönböztető betűjelekre előír. Mivel tehát a rendelkezés nemcsak az 1953. január 1. előtt születettekre vonatkozik, talán az is lehetséges, hogy a továbbiakban - ha a törvényjavaslat pontos szövegét nézzük - majd olyan ragadványneveket is anyakönyveztetni lehet, mint például Mengyi-Voldemort Roland. Nem tudom, hogy erre irányul-e az önálló képviselői indítványuk.
Éppen ezért tudom azt mondani, hogy sokkal elegánsabb és sokkal demokratikusabb lenne, ha a kormány ezeket a javaslatokat a nevére venné, és nem azt a gyakorlatot erősítenék, hogy minél gyorsabban átmenjen a parlamenten, mondjuk, az MTA ne tudjon beleszólni, ne kelljen hatástanulmányokat kikérni ezekben a kérdésekben, hanem egyszerűen csak átvigyük ezeket a javaslatokat. Éppen ezért kérem, hogy ezt a gyakorlatot, amennyiben tehetik, mellőzzék. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me