SALLAI R. BENEDEK,

Full text search

SALLAI R. BENEDEK,
SALLAI R. BENEDEK, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ha megengedi, a saját véleményemet mondom el. Itt ücsörögve, hallgatva a vitát két dolog jutott az eszembe. Elsőként dr. Gyüre képviselőtársamnak köszönöm szépen az MTA doktori disszertációt és kimerítő irodalmi áttekintését a témának. Nagyon-nagyon érdekes volt hallgatni ezt. Másodsorban, ha meg nem sértem az előterjesztőt, teljes tiszteletem mellett azért mindig példaértékű az, hogy a KDNP milyen komoly politikai éleslátással tekint Magyarország legfőbb társadalmi problémáira és kérdéseire, és miket hoz ide, a parlament elé. Nyilvánvalóan indokolatlan Magyarország vidéki helyzetéről beszélni, hogy mi történik a magyar közutakkal, mi lesz a magyar kórházakkal, hogyan lehet az oktatást javítani. Tehát ezt a politikai éleslátást szerettem volna megdicsérni.
De, hogy ne csak politikai kritikát mondjak, ugyanakkor én kevesebb kockázatot láttam ebben, mint jobbikos képviselőtársam. Hiszen én is olyan helyről jövök, ahol minden utcában van egy Nagy, egy Kis, egy Kovács, egy Molnár, és teljesen természetes, hogy egy 8-10 ezres közösségben mindegyik ragadványneveket használt. Úgy láttam a jogszabályban, hogy csak a lehetőséget teremti meg annak, hogy valaki felvegye. Beszéltem Túrkevén olyan emberrel, akit „Kétszer” Kovácsnak hívnak azért, mert a dédnagypapájának kovács volt a szakmája, és így rajta maradt a családon. Ő mindig szeretettel emlékszik a dédpapára, ezért használja. De Túrkevén van a „Szurtos” Molnár, aki viszont egy helytörténeti kiadványban kifejezetten kérte, nehogy megemlítsük azt, hogy őt hogy hívják, és minden bizonnyal ő nem fogja felvenni. Ennek megfelelően nincs ez a kockázat.
Amiért viszont az egész felszólalásra gombot nyomtam, egy dolgot szerettem volna elmondani. Ha már van ez a kezdeményezés, ha már a KDNP most ebben látja a legnagyobb társadalmi problémát, amivel foglalkozni kell, akkor egyvalami nagyon jó lett volna. A 10-20 évvel ezelőtt… (Közbeszólásra:) Bocsánat, elnézést kérek, tisztelettel elnézést kérek Gyopáros Alpár képviselőtársamtól, fideszes előterjesztés. Tehát a fideszesek látják ezt a problémát ilyennek, helyesbítek máris. Egyetlenegy dolgot szeretnék kérni. Magyarországon 20-25 éve volt egy olyan mozgalom, amit úgy hívtak, hogy honismereti mozgalom, és nagyon sok kisközösség, kistelepülések, azok művelődési intézményei támogatták és segítették a helyismereti, honismereti kutatásokat.
Magyarországon ez az elmúlt tíz évben már sajnos nagyon-nagyon visszaszorult, részben az önkormányzatok kivéreztetésével, hogy pár tízezer forintos támogatásokat kapjanak civil szervezetek, nem nagyon van lehetőségük. Sajnos, a Nemzeti Civil Alap meg a nemzeti civil együttműködés, meg ezek a pályázati alapok jó ideje, nem most, az önök kormányzása idején, már előtte is részben pártközeli kifizetőhelyek voltak. Nagyon jó lenne, ha annak találnának az előterjesztés mellé bármilyen forrást, hogy azok a jellegű honismereti kutatások, amelyek a helyi identitás erősítését szolgáló gyökereket tudják feltárni, újra egy picit támogatva legyenek.
Nagyon sok embernek a helyhez való kötődését, a helyi hagyományokhoz való ragaszkodását, családjának gyökereit helyi szinten szerintem erősítheti az ilyen jellegű forrásfelhasználás, hogy az ilyen jellegű előterjesztéseknek gyakorlati hasznuk legyen, és a gyakorlatban megjelenjen az alkalmazásuk, összességében szerintem nagymértékben segíthet. Ennek megfelelően ezt szerettem volna csak figyelmükbe ajánlani.
Egyébként én nem látok benne semmi kivetnivalót, tudomásom szerint a frakciónk támogatni fogja ezt az előterjesztést, nem látunk benne olyan közbiztonsági vagy társadalompolitikai kockázatot, amivel szemben fenntartásokat kellene megfogalmaznom. Köszönöm a szót, elnök úr. (Dr. Gyüre Csaba tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me