DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány nemrégiben nyújtotta be az előttünk fekvő javaslatot, amelyben több ágazati jogszabály módosítását célozza. A jogszabálytervezet azzal a céllal került benyújtásra, hogy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény, közkeletű nevén e-ügyintézési törvény rendelkezéseinek végrehajtásához kiszűrjön minden olyan szabályt a jogrendszerből, amely a törvény gyakorlati érvényesülésének gátat szab.
A XXI. század technikai fejlődéséhez igazodva 2012-ben megszületett a Magyary-program, amely az egész közigazgatás fejlesztését célozza, ám azt is egyértelműen leszögezi, hogy egy jól működő állam elengedhetetlen feltétele az elektronikus szolgáltatások fejlesztése. Ezzel összefüggésben nagy előrelépést jelentett az elektronikus ügyintézés európai uniós szintű egységesítése terén a 910/2014/EU rendelet, közkeletű nevén eIDAS-rendelet, illetve annak nyomán hatályba lépett az e-ügyintézési törvény. Hadd tegyem hozzá, hogy a rendeletet már ’16. július 1. napjával hatályon kívül helyezték, így az eIDAS-rendelet alkalmazásához szükséges korrekciókat az e-ügyintézési törvény elvégezte. Az ágazati törvényekben ugyanakkor több helyen szükséges a megváltozott fogalmak technikai átvezetése, amely a most tárgyalt javaslatban szintén átültetésre került.
Az említett jogszabály tehát olyan keretjogszabály, amely általánosságban fogalmazza meg, az egyes elektronikus ügyintézésre kötelezett szerveknek az elektronikus eljárás során milyen módon kell egymással és az ügyfelekkel kapcsolatot tartaniuk, valamint az ehhez szükséges informatikai-technikai fejlesztések jogi alapját is biztosítja. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az állampolgároknak nem szükséges befáradniuk a hivatalba, hanem lehetőségük van akár otthonról is ügyeik intézésére. A szabályozás lényege, hogy alapértelmezésben az ügyfél jogosult ügyintézési cselekményeit elektronikus úton végezni, nyilatkozatot elektronikus úton megtenni, ezt csak törvény vagy mint ahogy államtitkár úr is mondta, a kormány eredeti jogalkotói hatáskörében megalkotott kormányrendelet zárja ki.
A törvény hatálya nemcsak a hatósági eljárásokra, hanem valamennyi ügyre, például peres ügyekre, panaszügyekre vagy akár pályázatokra is kiterjed. Megjegyzem, hogy a Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának felmérése szerint tízből hat magyar állampolgár már elsősorban interneten keresztül intézi hivatalos ügyeit, mi több, ez szám 2015-ben a két évvel korábbi adatokhoz képest nyolcszorosára nőtt, és folyamatosan növekszik. Ugyanakkor egyes esetekben a személyes jelenlét mindenképpen indokolt, valamint bizonyos ügyekben az eredeti okirat benyújtása nem kerülhető meg, amelyekre a javaslat természetesen tekintettel van. Ilyen elsősorban az eljárási törvények szerinti személyes meghallgatás: főszabály szerint továbbra sem elektronikus úton történik. Másodsorban a személyiállapot-változással járó elektronikus eljárásoknál továbbra sem lesz lehetőség, így például házasságot sem lehet elektronikus nyilatkozattal kötni. Harmadsorban az elektronikusan nem leképezhető okmánytípust megkövetelő eljárásokban megmarad az eredeti példány benyújtásának kötelezettsége, és van olyan, amikor az okirat bemutatása szükséges, például, hogy az eredeti vagy hamisított-e. Végezetül szeretném kiemelni, hogy az ágazati törvények felülvizsgálata alkalmával az e-ügyintézési törvény módosítása is indokolt a gyakorlati tapasztalatokra tekintettel néhány esetben, amelyekre itt most nem térnék ki külön.
A jelen törvényjavaslattal végrehajtott módosításokat csak akkor kell alkalmazni 2017. január 1-jé-től, ha az eljáró szerv az elektronikus ügyintézés bevezetését egyébként ettől az időponttól vállalta, továbbá az ügyek elektronikus intézhetőségének biztosítása 2018. január 1-jétől kötelező.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében tehát elmondhatom, hogy a kormány törekszik összekapcsolni az állampolgároktól érkező igényeket és az online közigazgatási szolgáltatások elérhetőségét a hatékonyság érdekében. Kérem, támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me