POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2015-ben fogadta el a parlament az elektronikus ügyintézésről szóló törvényt, amely törvény hatályosulásának feltételeit a központi informatikai fejlesztések a kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékben biztosítani fogják.
A most tárgyalt törvényjavaslat e törvény teljesítésének az ágazati törvényekben még meglévő akadályait hárítja el. Az elektronikus ügyintézésre vonatkozó kötelezettség a tavaly elfogadott szabályozás alapján 2018. január 1-jétől lesz kötelező, illetve akkor kerül bevezetésre, de azoknál a szerveknél, ahol erre már a feltételek adottak, 2017. január 1-től elindítható.
Az e-ügyintézési törvény egy olyan keretjogszabály, amely általánosságban fogalmazza meg, hogy az egyes elektronikus ügyintézésre kötelezett szerveknek az elektronikus eljárásaik során milyen módon kell egymással és az ügyfelekkel kapcsolatot tartaniuk, valamint az ehhez szükséges informatikai és technológiai fejlesztések jogalapjai is biztosításra kerülnek.
Az ügyek körét az e-ügyintézési törvény tágan értelmezi. Ez alá tartozik minden, a közhatalom gyakorlásával összefüggésben lefolytatott eljárás, a közüzemi szolgáltatók előtti eljárások, a bírósági ügyek is, úgy az alap-, mint a jogorvoslati eljárások. Azaz a törvény hatálya nemcsak a hatósági eljárásokra, hanem valamennyi ügyre kiterjed.
Az elektronikus ügyintézés általánossá tételére vonatkozó szabály lényege, hogy alapértelmezésben az ügyfél jogosult ügyintézési cselekményeit elektronikus úton végezni, nyilatkozatait elektronikus úton megtenni, ezt csak a törvény vagy az eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotott kormányrendelet zárhatja ki. Viszont nyilvánvalóan nincs elektronikus ügyintézés azokban az ügyekben, ahol a törvény, illetve az eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotott kormányrendelet az ügyfél személyes megjelenését vagy a meghatározott okiratok másként nem pótolható benyújtását teszi kötelezővé. De nyilván arra törekszünk, hogy ez csak akkor forduljon elő, ha elengedhetetlen.
Az e-ügyintézési törvény szabályainak végrehajtásához a jogrendszerből ki kell iktatni minden olyan szabályt, amely a törvény gyakorlati érvényesülésének gátat szab, azaz a fenti alapvető szabállyal ellentétes. Erre figyelemmel a kormány határozatban jelölte meg a jogrendszer felülvizsgálatával kapcsolatos lépéseket, és ez alapján az érintett minisztereknek felül kellett vizsgálni az ágazati jogszabályokat, meg kellett vizsgálniuk az elektronikus ügyintézés tilalmának, korlátozásának, valamint az ügyfél személyes megjelenési kötelezettségeinek a szabályait, az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényhez képest szabályozott eltéréseket. Ezen vizsgálatok alapján és az ezekből készített javaslatok alapján alkotta meg a Belügyminisztérium a most tárgyalt törvényt.
A törvényjavaslat a kormány bürokráciacsökkentési törekvéseivel összhangban utat kíván törni az elektronikus ügyintézés számára, fel kívánja számolni az ezt gátló tényezőket, és egyszerűsíteni kívánja az eljárásokat.
A törvényjavaslat a fentieknek megfelelően közel 80 ügyben szünteti meg az elektronikus ügyintézés akadályait, korlátait. A javaslat mindezeken túl az e-ügyintézési törvény negyedik, bizalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos része fogalmainak használatát is átvezeti a magyar jogrendszeren, ezzel biztosítva az egységes fogalomhasználatot. Ez utóbbi rendelkezésre az uniós szabályozás miatt is szükség van.
(14.50)
Mindezekre figyelemmel az elektronikus ügyintézés széles körű elterjedésének biztosítása, a polgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek enyhítése, valamint az ügyek egyszerűbb intézése érdekében kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me