POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Köszönöm a kormánypártok képviselőinek, hogy támogatják a törvényjavaslatot. Staudt képviselő úr feltette a kérdést, hogy miért haladunk ilyen lassan az elektronikus ügyintézés kiterjesztése vagy bevezetése miatt. Erre, azért én azt gondolom, hogy sok indok van, vagy sok nehezítő körülmény van, hogy az elektronikus ügyintézés elterjedése gyorsuljon. Ha nagyon pikírt lennék, elmondhatnám, hogy például az a felszólalás, amit utoljára hallottunk, például egy ilyen szemlélet is, hiszen ha valaki ebből a törvényből, ami alapvetően az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó jogszabályok technikai átvezetését tartalmazza, a munkavállalók jogainak a csorbítását tudja levonni, akkor azt gondolom, hogy az jól mutatja, hogy nehéz ma az elektronikus ügyintézés útján elindulni. Hiszen ha ebből a gondolatsorból, amit utoljára hallottunk, vezetnénk le a mai elektronikus ügyintézést, ami már megvan Magyarországon, akkor az mind érvénytelen és elfogadhatatlan lenne, tehát nyilvánvalóan vannak szemléletbeli problémák.
De az is tény, hogy az elektronikus ügyintézés bevezetésének és teljes körű elterjesztésének az egyik alapfeltétele, túl a jogszabályi háttéren, túl a személyes indíttatáson, az eszköz, illetve a hálózat kialakítása. A magyar kormány nagyon sokat tesz azért, hogy 2018-ig Magyarország minden polgára széles sávú internet-hozzáféréssel rendelkezzen, és ez teremtheti meg azt egyébként, hogy minden magyarországi lakhelyről az elektronikus ügyintézés lehetővé váljon, hiszen a széles sáv nélkül az a kapcsolat nem képzelhető el, ami az ügyintézés megfelelő biztonságát produkálja.
Itt felmerült az is az MSZP-s képviselők hozzászólásából, hogy bármiféle rendszer kidobásra kerül-e ennek a törvénynek a bevezetésével. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvény egy elfogadott jogszabály, egy elfogadott törvény 2018-as bevezetését segíti, szó nincs arról, hogy bármiféle, az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó fejlesztés, bármiféle eszközbeszerzés vagy szoftverbeszerzés ettől válna éppen szükségszerűvé vagy szükségtelenné. Tehát nyilvánvaló, hogy egy jogszabályi alap megteremtése, a jogszabályi alap kiterjesztése a törvényjavaslat célja. Én bízom abban, hogy ennek az elektronikus ügyintézésnek a jövője Magyarországon is abban az ívben és abban az ütemben halad, amit mindannyian elvárunk.
(15.50)
Egyébként az elektronikus személyi igazolvány bevezetését is ugyanezekkel vagy hasonló szavakkal próbálták támadni, de az elektronikus személyi igazolvány elterjedése is nagyban segítheti majd az elektronikus ügyintézést, hiszen az elektronikus azonosítás, az elektronikus aláírás kiteljesítéséhez mindez szükséges. Egyébként nagy siker az elektronikus személyi igazolvány, nagy ütemben terjed, de nyilván nem tehetjük kötelezővé, hogy egyszerre mindenki egy adott időszakban a személyi igazolványát lecserélje. Ez is egy korlátja annak, hogy miért abban az ütemben történik az elektronikus ügyintézés elterjedése Magyarországon, amiben ez folyik.
Még egyszer köszönöm szépen a kormánypártok támogatását. Bízom abban, hogy a Jobbik is támogatni fogja a törvényt, hiszen érdemi vitánk abban nincs, hogy az elektronikus ügyintézés bevezetése szükségszerű, és ez nem egy pártpolitikai lépés, hanem annak a feltétele, hogy Magyarország valóban utolérje Európát, illetve a megfelelő helyet elfoglalja ebben a szegletben is. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me