FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat 25 törvényben eszközöl változásokat, felszólalásomban csak néhány törvényre, illetve változásaira fókuszálnék.
Nagy általánosságban elmondható, hogy a jelen törvényjavaslatban foglalt módosítások hátterében három darab EU-jogszabály, illetve azok hatálybalépése áll. Ugyanis a hatálybalépésük következtében fennálló jogharmonizációs kötelezettségünk teljesítésével összefüggésben szükségessé vált egyes rendészeti és az államhatárral összefüggő tárgyú törvények módosítása is. Mik is ezek a bizonyos EU-s normák?
Az utasnyilvántartási adatállománynak - a PNR-nek - a terrorista bűncselekmények és súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, nyomozása és a vádeljárás lefolytatása érdekében történő felhasználásáról szóló 2016. április 27-i 2016/681/EU irányelv, a továbbiakban: PNR-irányelv. A másik a személyek határátlépésére irányadó szabályok uniós kódexéről, a schengeni határellenőrzési kódexről szóló, 2016. március 9-ei EU 2016/399. európai parlamenti és tanácsi rendelet, továbbá a Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynökségéről szóló rendelet.
A PNR-irányelvvel, illetve a PNR-adatokkal kapcsolatban elsősorban két törvény kapcsán válik szükségessé a módosítás. Ezek közül az egyik a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény, illetve a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény.
A légi közlekedésről szóló törvény módosítása olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek az utasnyilvántartási adatállománynak a terrorista bűncselekmények és súlyos bűncselekmények megelőzése, fel-derítése, nyomozása és a vádeljárás lefolytatása érdekében történő felhasználása érdekében szükségesek.
A tagállamok belügyminiszterei korábban politikai kötelezettségvállalást, nyilatkozatot tettek arra vonatkozóan, hogy az irányelv adta lehetőségnek megfelelően a légi fuvarozókról történő PNR-adat-kérést kiterjesztik az európai uniós belső járatokra is. A törvényjavaslat tehát ennek a nyilatkozatnak megfelelően módosítja a légi közlekedésről szóló törvényt.
A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítása az utasnyilvántartási adatállomány vonatkozásában a PNR-irányelvvel történő megfelelés érdekében szükséges. Fontos, hogy a PNR-adatokat kizárólag terrorista bűncselekmények és súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, nyomozása és üldözése céljából lehet kezelni. Az utasadat átvételét követő hat hónap lejártával a PNR-adatokat személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni a jelzett adatelemek elrejtésével, ugyanakkor a személyazonosításra alkalmatlanná tett PNR-adatok személyazonosításra való újból alkalmassá tételének garanciális elemeit is meg kell állapítani, ellenben lehetővé kell tenni, hogy az ügyészség engedélyével újra felhasználhatók legyenek. A PNR-adatok, valamint a ke-zelésükből származó eredmények kapcsán fontos kitétel, hogy azokat más tagállamok utasadat-információs egységeivel és az Europollal is össze lehessen vetni, valamint cseréjük és a harmadik országoktól történő utasadatok átvétele, adattovábbítása lehetővé váljon.
A módosítás lehetővé teszi a Tibek, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ utasadat-információs egységével együttműködő hatóságok számára PNR-adatok kérését, megszerzését vagy a hatóságok elemzési eredményeinek megosztását. Előírás a PNR-adatokkal kapcsolatban, hogy azokat a légi fuvarozó által nemzeti utasadat-információs egységhez történő továbbítását követő hat hónap lejártával személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni az utasok közvetlen beazonosítására alkalmas adatelemek elrejtésével.
A rendőrségről szóló törvény módosítása nyomán elhárulnak a további jogértelmezési és jogalkalmazási nehézségek, mindenekelőtt abban az esetben, ha a büntető törvénykönyv irányadó rendelkezéseinek értelmében el nem évülő cselekmény miatt megindult büntetőeljárás a büntetőjogi felelősség megállapítása nélkül zárul le. További újítás, hogy a rendőrségről szóló törvény jelen módosítása az idegenrendészeti hatóság számára lehetővé teszi a huzamos tartózkodás ellenőrzését közvetlen hozzáférés biztosításával a rendőrségi nyilvántartásból.
A törvényjavaslat a kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal kapcsolatban is tartalmaz módosítást. A kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal kapcsolatos tevékenységeket 2012-ben engedély, majd 2013. január 1-jétől bejelentés alapján lehet végezni. A rendőrség az engedélyezési eljárásban szakhatósági hatáskört látott el, jelenleg a bejelentést tevő szervezetek esetében ellenőrzési hatáskört lát el. A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök behozatalának engedélyezésével kapcsolatos eljárásban az Országos Rendőr-főkapitányság szakhatóságként van kijelölve. A rendőrség közigazgatási tárgyú adatkezelése a jelen jogszabály-módosítás nyomán a jövőben immár az új pszichoaktív anyagokkal, illetve a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökkel kapcsolatban rendelkezésre álló adatokra is ki fog terjedni.
A fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvény módosítása véleményem szerint fontos, hogy az új lehetőségeket adjunk meg számukra az új technikai eszközökkel. Ugyanígy fontos a törvényjavaslatban, ami a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvény tekintetében az a módosítás, miszerint az elsődleges munkaerőpiacra való elhelyezkedésnél a szükséges három nap időtartamot toljuk ki, hiszen vannak olyan munkalehetőségek, ahol ez körülbelül 15 napot is igénybe vesz.
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény módosításának hátterében több sajnálatos múltbeli esemény is áll. Mint ismert, az elmúlt években többször előfordult, hogy a veszélyesáru-szállítás ellenőrzése során a szolgálatot teljesítő hatósági ellenőröket az ellenőrzések lefolytatása alatt atrocitások érték, amelyek közül egy esetben az ellenőri állomány személyi szabadságának korlátozására is sor került. Indokolt ezért a veszélyesáru-szállítási hatósági ellenőri munkát végző hivatásos állományt önvédelmi eszközökkel ellátni, és szükséges a kényszerítő eszközök alkalmazására vonatkozó törvényi rendelkezések megalkotása.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bízom abban, hogy a törvényjavaslatban foglalt módosításokat, amelyek egy részét a terrorista bűncselekmények és súlyos bűncselekmények megelőzése, illetve felderítése indokol, más részét pedig egyéb jogharmonizációs kötelezettségek tesznek szükségessé, illetve egyéb szakmai indokok támasztanak alá, a képviselőtársaim is támogatni fogják. A KDNP-frakció részéről a törvényjavaslat elfogadását és támogatását javaslom. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me