KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat elsődleges célja jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése. Kiemelendő ezek közül az utasadatokkal kapcsolatos uniós szabályozás átültetése. Ezen túlmenően a törvényjavaslat számos új jogintézményt vezet be, például a szabálysértés, a közfoglalkoztatás és a katasztrófavédelem területén.
A jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése részben az úgynevezett PNR-irányelvnek való megfelelést szolgálja. Az irányelv lényege, hogy az utazás megkezdése előtt a légiutasadatokat a légitársaság megküldi az adott ország erre kijelölt szervének.
Ezzel összefüggésben a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítása azért szükséges, mivel meg kell határozni többek között a kizárólag terrorista és más súlyos bűncselekményekkel összefüggésben kezelhető utasadatok körét, az adatok más tagállamokkal és az Europollal történő cseréjét, az adatok átadásának és felhasználásának szabályait, a Tibek és a harmadik országok közötti adatcserét. A körözési nyilvántartási rendszerről szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a Tibek a körözési nyilvántartásból az adatok teljes körét jogosult legyen átvenni. A légi közlekedésről szóló törvény módosítása azért szükséges, mivel a jövőben az Európai Unión belüli légi járatokra is alkalmazni kell az utasadatok kezelésére vonatkozó szabályokat. Mindemellett a törvényjavaslat a schengeni határellenőrzési kódexnek és az Europol-rendeletnek való megfelelés érdekében jogtechnikai pontosításokat tartalmaz.
Az uniós kötelezettségek teljesítésén túl a javaslat az alábbi új jogintézmények bevezetését szolgálja. A közfoglalkoztatásról szóló törvény módosítása két okból szükséges.
1. A közfoglalkoztatottak álláskeresését támogató munkaerőpiaci szolgáltatások, például álláskeresői oktatás, tanácsadás időtartamát az eddigi 3 napról 15 napra emeli a javaslat. Továbbá a mentális, szociális, egészségügyi problémákkal küzdő közfoglalkoztatottak számára egyes egészségügyi és szociális szolgáltatások igénybevételét is lehetővé teszi, úgymint például családsegítési szolgáltatás.
2. A közfoglalkoztatottak közfoglalkoztatás alapjain működő szociális szövetkezetek gazdálkodásának ellenőrzésére a belügyminiszter állami képviselőt jelölhet ki, a javaslat e képviselő jogosítványait bővíti.
A katasztrófavédelemről szóló törvény módosításának célja, hogy a veszélyesáru-szállítási hatósági ellenőrzési feladatot végző katasztrófavédők kényszerítő eszközöket vehessenek igénybe, az elmúlt években ugyanis többször előfordult, hogy a veszé-lyes-áru-szállítás ellenőrzése során a hatósági ellenőröket atrocitások érték.
A szabálysértési törvény módosítása számos érdemi javaslatot tartalmaz. Kiemelhető ezek közül, hogy a bíróság egyesítheti a hatáskörébe nem tartozó, de az általa tárgyalt cselekménnyel szorosan összefüggő szabálysértési eljárást. Az eljárást gyorsítja, hogy a jövőben bírósági ügyintézők is eljárhatnak. Közlekedési szabálysértések esetén is közvetítői eljárásra kerülhet sor. A sértett kérelmére a szabálysértési hatóság vagy a bíróság az elkövetőt az okozott kár megtérítésére kötelezheti.
Módosulnak a mentelmi joggal kapcsolatos eljárási szabályok. Ha a mentelmi jogra jogosult le is mond e jogáról, a hatóság tudomására kell hoznia, hogy ő egyébként ebbe a körbe tartozik. A bíróságok és a szabálysértési hatóságok egységes szabálysértési számlát fognak használni. Ezt a központi bírságkezelő szerv fogja kezelni és a befizetéseket ellenőrizni.
A büntetés-végrehajtási intézetek tehermentesítését szolgálja, hogy a hivatali munkaidőn túli elfogás esetén az elzárás a rendőrségi fogdában kezdődik meg. Új szabálysértési tényállás, „a helyszín biztosításával kapcsolatos szabálysértés” került megalkotásra. A tényállás felsorolja, hogy milyen helyszíneken mely hatóságok tagjának milyen utasításával szembeni ellenszegülés minősül szabálysértésnek. Közigazgatási szabálysértés elkövetése miatt a mezőőrök is helyszíni bírságot szabhatnak ki.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A minősített adat védelméről szóló törvény bevezeti az egyszerűsített telephelybiztonsági tanúsítvány fogalmát, továbbá azt is, hogy mely eljárási cselekmények tartoznak az iparbiztonsági ellenőrzés alá. Bizalmas vagy annál magasabb minősítési szintű adatot csak az a gazdálkodó szervezet kezelhet, amely rendelkezik telephelybiztonsági tanúsítvánnyal vagy egyszerűsített telephelybiztonsági tanúsítvánnyal.
Összefoglalva a fentieket: a törvényjavaslat jelentősen hozzájárul az Európai Unió és Magyarország biztonságához, valamint a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc eredményességéhez. Emellett a hatékonyabb jogalkalmazás érdekében a közfoglalkoztatás, a szabálysértés, a katasztrófavédelem és az iparbiztonság területén új szabályokat állapít meg.
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a benyújtott módosító javaslatokról a belügyminiszter, a Belügyminisztérium a benyújtókkal egyeztetni fog. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot tárgyalja meg és fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me