KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az expozéban is kifejtettem, hogy a benyújtott törvényjavaslat elsődleges célja a jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése, és ki is emeltem ezek közül az utasadatokkal kapcsolatos szabályozás átültetését. Ezen túlmenően a törvényjavaslat számos új intézményt vezetett be például a szabálysértés, közfoglalkoztatás és a katasztrófavédelem területén.
Most rátérnék a képviselői hozzászólásokra, az azzal kapcsolatos reagálásra. Szeretném megköszönni Vas Imre képviselőtársam, a Fidesz képviselőcsoportja támogató nyilatkozatát. Köszönöm szépen, hogy a benyújtott törvényjavaslat fontosságára tekintettel ezt a javaslatot támogatják. Azt gondolom, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar emberek, Magyarország nagyobb biztonságban legyenek a jövőt illetően is.
Harangozó Tamás képviselő úr hozzászólásával kapcsolatban a következőket szeretném válaszolni. Legkeményebben talán azt kifogásolta, hogy a bírósági ügyintézők miért járnak el szabálysértési ügyekben. Ez volt az egyik kifogása - közben Kovács Kati „Többé ne telefonálj!” című klasszikus slágerét ajánlom a figyelmébe; ha figyel rám, megköszönöm. Nos, válaszolok arra, hogy miért járnak el a bírósági ügyintézők bizonyos szabálysértési ügyekben. Szeretném elmondani, hogy az Országos Bírósági Hivatal javaslata alapján került be a javaslatba ez a szabályozás. Szükség volt erre az ügyek gyorsítása, a bírák, bírósági titkárok tehermentesítése érdekében, tisztelt képviselő úr. Még egy dolgot szeretnék kiemelni ezzel a hozzászólásával kapcsolatban, illetve a javaslat megoldásával kapcsolatban. Az eljárásuk nem általános, csak egyes mozzanatokban járhatnak el, tehát nem az ügyek teljes körére vonatkozó döntési jogosultságot kapnak. Erre szeretném felhívni a figyelmet.
A második észrevétele, hogy miért nem az úgynevezett terrorcsomagban került rendezésre a PNR-irányelv átültetése, ezzel kapcsolatban, tisztelt képviselő úr, azt szeretném elmondani, hogy a terrorcsomag 2016. április 19-én került benyújtásra, az irányelv hivatalos magyar nyelvű fordítása pedig utána készült el. Tehát ez a magyarázata ennek a megoldásnak.
Ami a harmadik kritikáját vagy észrevételét illeti, az arcképelemzés rendszere azért került megosztásra, mert a KEKKH megszűnésével a nyilvántartás vezetésével kapcsolatos feladatok a Belügyminisztériumhoz kerülnek, az elemzői feladatok a szakértői intézethez kerülnek. Tehát ennek ez a praktikus magyarázata, tisztelt képviselő úr.
Ami pedig a hírközlési törvény módosítását illeti, azért nem szükséges, mert azok a szervek, amelyek a telekommunikációs szolgáltatóknál híváselsőbbséget élveztek volna, az EDR rendszer keretében tudnak majd kommunikálni. Ezt is szeretném elmondani. Úgyhogy azt javaslom a tisztelt képviselő úrnak, hogy amennyiben módosító indítványokat, módosító javaslatokat nyújtanak be, állunk az egyeztetés elé. A Belügyminisztériumban hagyománya van az egyeztetésnek. Most azt a módszert választottuk, hogy a módosító javaslatok benyújtását követően szeretnénk egyeztetni, ha erre igény van, úgyhogy azt kérem, vegye igénybe, ha tényleg komolyan gondolja azt, hogy a törvényjavaslattal elért célok jobbítását önök is fontosnak tartják. Köszönöm szépen.
Firtl Mátyás képviselő úr hozzászólására is szeretnék reagálni. Tisztelt képviselő úr azt mondta a részletes hozzászólásában - amelyben megindokolta a törvényjavaslat fontosságát, és azt, hogy miért is előnyös ez Magyarországnak, a magyar embereknek -, hogy az elfogadását és támogatását javasolja. Képviselő úr, én ezt szeretném megköszönni. Köszönöm a támogatást. Abban bízom, hogy a szavazásnál is fogják majd támogatni.
Staudt Gábor képviselő úr, a Jobbik képviselője hozzászólását is szeretném megköszönni. Ő azt mondta összefoglalóan még a hozzászólása elején, hogy még nem döntötték el, hogy a javaslattal kapcsolatos álláspontjuk kialakítása a szavazásnál milyen eredményt hoz. Én azt szeretném felajánlani, mivel részben a kritikája egybeesett az MSZP képviselőjének az észrevételeivel, én ezt most nem ismételném meg, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy egyeztetési lehetőséget biztosítunk a törvényjavaslattal kapcsolatos módosító javaslatok benyújtása után.
Arra kérem a képviselő urat, hogy ezt vegyék igénybe. Állunk rendelkezésre, és abban is bízunk, hogy olyan megoldást sikerül kialakítani, amely eredményeképpen az önök frakciója számára is támogatható és megszavazható lesz a javaslat. Arra kérem, éljenek ezzel a lehetőséggel. Köszönöm szépen.
Sallai R. Benedek LMP-képviselő úr a hozzászólásában, amit szintén szeretnék megköszönni, kritikákat fogalmazott meg a javaslattal kapcsolatban. Azt tudom nagy tisztelettel ajánlani, hogy nyújtsanak be módosító javaslatokat, és ha ilyenek megfogalmazódnak, ha tényleg komolyan fontosnak tartják, hogy olyan szabályok kerüljenek elfogadásra, amelyeket önök is tudnak támogatni, akkor vegyék igénybe a Belügyminisztérium által felajánlott egyeztetést.
Egy megállapítását viszont szeretném visszautasítani. Azt mondta, hogy a Fidesz-kormány hat éve alatt az adatokkal való visszaélések sorozata történt meg. Szeretném ezt a megállapítását - amely nem felel meg a valóságnak - visszautasítani.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer szeretném megköszönni az általános vitában elhangzott képviselői hozzászólásokat. Bízom abban, hogy ezek a hozzászólások, illetőleg a benyújtásra kerülő módosító javaslatok és az azt követő egyeztetés eredményeképpen olyan törvényt tud elfogadni a parlament, amely ebben az időben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar emberek, Magyarország biztonságban legyen, eleget teszünk az uniós jogharmonizációs kötelezettségeknek, és olyan szabályokat tudunk alkotni, amely Magyarország, a magyar haza javát szolgálja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me