DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az online szerencsejáték-szektor újabb szabályozására azért van szükség, mert az utóbbi években nagy számban jelentek meg olyan online szerveződések, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel. Az illegális játékoldalakon jelentős pénzforgalom valósul meg, amely után azonban működtetői nem adóznak, így az állam 10-20 milliárd forint közötti bevételektől esik el, amellett, hogy a játékosok egy ellenőrizetlen, szabályozatlan rendszerben játszanak. Ezek az oldalak a 2016 óta működő hazai játékosvédelmi rendszerben nem vesznek részt, a magyar játékosok játékszenvedélyének kezelési költségeihez nem járulnak hozzá, sőt még a hazai szerencsejáték- és a pénzmosásellenes hatóságok számára is elérhetetlenek.
Az előterjesztés célja, hogy az online szerencsejáték-piacon is csak engedéllyel rendelkező, a jogszabályokat betartó szervezetek működhessenek. Ennek érdekében szükség van arra, hogy az online felületen engedély nélkül megvalósított szerencsejáték működtetését végző személyek és szervezetek ellen az eddigieknél is hatékonyabban tudjanak fellépni a hatóságok.
A fenti célok elérése érdekében a javaslat az alábbi eszközöket vezeti be. A tiltott online szerencsejátékkal összefüggésbe hozható pénzügyi tranzakciók teljesítésének megtagadása. A bank ily módon nem tudja majd átutalni a pénzt a magyarországi játékengedéllyel nem rendelkező szervezők számlájára.
A következő eszköz a tiltott játékszervezés miatt blokkolt honlapon a tiltott szerencsejáték-szervezést megvalósító személy vagy szervezet által létrehozott bankszámlaszám kötelező feltüntetésének az előírása.
További elem a szerencsejátékkal kapcsolatos tiltott reklámért fizetendő bírság összegének jelentős megemelése 1 millió forintról 10 millió forintra, az internetes blokkolás végrehajtását megtagadó elektronikus hírközlési szolgáltató bírsága esetén 100-500 ezer forintról 1-5 millió forintra.
Beszámolási kötelezettség előírása az adópolitikáért felelős miniszter részére a Szerencsejáték Felügyelettel kapcsolatos ellenőrzésekről. Lehetőség teremtése arra, hogy a legális online kaszinóban játszó játékos azonosítása ne csak személyesen, hanem online módon is lehetségessé váljon.
Tisztelt Ház! Most engedjék meg, hogy egy kicsit bővebben is kifejtsem azokat a szempontokat, amelyek a törvényjavaslatot motiválták. A szerencsejáték-szervezés területén az utóbbi években nagy számban jelentek meg olyan szerveződések, amelyek nem rendelkeznek online szerencsejáték-szervezési engedéllyel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal következetes állásfoglalása alapján az internetes oldalakon a megfelelő engedély nélkül működtetett online kaszinók működtetői megvalósítják a büntető törvénykönyv 360. §-ában meghatározott tiltott szerencsejáték szervezése tényállást. Az előterjesztés javasolja az online kaszinókban történő játékosazonosítás és ügyfél-átvilágítás szabályainak észszerűbbé tételét. A játékosoknak az online kaszinókban történő nyilvántartásához olyan kétséget kizáró játékosazonosításra van szükség, amely a jelenlegi hazai szabályozás megszorító értelmezésében csak személyesen valósítható meg. Ez a szabályozási modell összeférhetetlen az online szerencsejáték-szervezői tevékenységgel.
A törvényjavaslat az ügyfél-átvilágításra vonatkozó rendelkezéseket oly módon módosítaná, hogy amennyiben a játékos nem jelenik meg személyesen a személyazonosságot igazoló ellenőrzésen, úgy a személyazonosság igazolására vonatkozó okiratának másolatait online is eljuttathassa a szolgáltatónak az ügyfél-átvilágítás elvégzése érdekében. Így az egyenértékűvé válna a jelenlegi szabályozás alapján előírt konzuli tisztviselő vagy közjegyző által készített másolattal. Ezzel a módszerrel egy olyan modern, a nemzetközi gyakorlatot is követő játékosazonosítási módszert épít be a magyar szabályozási környezetbe a javaslat, amely egyúttal megfelelő eszközöket biztosít az online kaszinókat működtető szervezeteknek is a biztonságos játékosazonosításhoz. E módszer egyben megfelel a pénzügyi rendszernek a pénzmosás, valamint a terrorizmus finanszírozása céljára való felhasználásának megelőzéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2005/60/EK, európai közösségi irányelvében foglaltaknak is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő javaslat nem előzmény nélküli. Az Országgyűlés 2015. július 6-án fogadta el a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A törvény koncesszióhoz kötötte az online kaszinójáték szervezését, valamint kimondta, hogy a játékhoz való hozzáférés csak a hazai IP-címről jelentkező játékos számára biztosítható. 2014 januárja óta tehát a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozás lehetővé teszi, hogy azokat az oldalakat, amelyeken tiltott szerencsejátékot szerveznek, hozzáférhetetlenné tegyék. A NAV a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítségével már több mint 800 blokkoló határozatot hozott.
A jelen törvényjavaslat az eddigi erőfeszítések hatékonyabbá tételéhez kíván hozzájárulni. Azt gondolom, nem szabad hagyni, hogy elharapózzanak az illegális, fekete-játékoldalak, és szabályozatlan, átláthatatlan labirintus jöjjön létre, amelyen keresztül ismeretlen irányba áramolnak a magyar állampolgárok pénzei. Az államnak kötelessége felvenni a harcot álláspontunk szerint a jelenséggel az aktuális tapasztalatok alapján.
(9.20)
Ezen szempontokra figyelemmel kérem, hogy támogassák a törvényjavaslatot, és kérem, hogy szavazataikkal ezt tegyék meg. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me