DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Ha az államtitkár úr logikáját követjük, hogy 2012-13 óta ilyen fantasztikus küzdelmet vívnak a szerencsejáték ellen, akkor bizony azt kell lássuk, hogy ezek a szerencsejáték-szervezők mindig egy lépéssel a kormány előtt járnak. A kormány mindig kullog az események után. A szabályozásról mindig kiderül, hogy az nem elegendő, azon mindig szigorítani kell. És bizony azokat, akiket annyira meg akarnak védeni, pontosan azokat, akik játékszenvedélyben szenvednek, belőlük meg nincsen kevesebb.
Ha ezt látnánk, nem ezt látjuk, de ha ezt látnánk ez alapján a logika alapján, akkor, államtitkár úr, el kellene gondolkozni azon, hogy valaki, aki a hatástanulmányokat elemzi és a kodifikációt előkészíti, nem végzi jól a munkáját, mert önöket folyton kicselezik. Hiába kezdődött ez el 2012-ben, hiába szorítják mindig sarokba a szerencsejáték-szervezőket, valahogyan sosem sikerül a várt eredményt elérni, még akkor sem, ha a Fidesz vezérszónoka vezérszónoklatában olyan hangzatos kifejezések vannak, mint: a pénzmosás elleni küzdelem, a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem, és önök valahogy mindig lemaradnak, mindig csak kullognak az események után.
Ezért gondolkoztunk el azon, hogy valószínűleg nem ez a lényeg ebben, hogy önök kullognak az események után - nem! Önök ezeket az eseményeket előállítják. Önök nem kullognak utánuk. Nézzük meg! 2012 októberében, akkor is kivételes és sürgős eljárásban került elénk egy jogszabályjavaslat, ami alapján a pénznyelő automatákat elnyelte a politika, egy tollvonással kihúzták őket innen. Persze, akkor is gondolkoztunk azon, hogy miért lehet ez, miért csak online szervereken keresztül lehet majd a következőkben játszani a játékgépeken. És kiderült, hogy azért, mert a minisztériumban már az engedélyezési eljárás elején tartottak egy központi szerencse-já-ték-szerver-üzemeltető cég kapcsán. Ez a WEBGAM Központi Játékszerver volt, és erre rá akarta tenni a kezét a Fidesz. Akkor lett az a mondás örök érvényű, hogy: a Fidesz a javunkat akarja, de mi nem adjuk. És ha nem sikerült megszerezni ezt a társaságot, akkor törvénymódosítást kellett benyújtani, és akkor úgy sikerült ezt a piacot a lehető legkönnyebben lenyúlni.
Majd 2013-ban, akkor nem kivételes eljárásban, de rendkívüli ülésszakon, Varga Mihály előadásában hallgathattuk meg, hogy hogyan fogja ellehetetleníteni a magyar szerencsejáték-üzletet, és hogyan fogja majd megsegíteni a játékszenvedélyben szenvedő magyarokat az a javaslat, ami újra csak csökkentette azokat a felületeket, amelyeken sikerült volna bármilyenfajta fogadást, szerencsejátékot eszközölni. Kiderült, hogy itt sem erről van szó, megint nem az élet után kullogtak, hanem önök állítottak elő egy újabb helyzetet: szépen szűkítették ennek a palacknak a nyakát, ahol azok, akik játékszenvedéllyel küzdenek, csak egy irányba mehettek. Előtte még a szerverüzemeltetőhöz, utána meg feltaláltak önök egy új fogalmat, ami úgy szól, hogy a „megbízható szerencsejáték-szervező”; és a megbízható szerencsejáték-szervezőből, ahogyan már korábban is hallhattuk, pontosan csak kettő van. És ha megnézzük a két szervezőt, akkor látjuk, hogy a definícióból egy dolog kimaradt: hogy a Fidesz-KDNP-pártszövetséghez feltétlenül lojálisnak kell lennie. Amikor ezt láttuk, akkor is felemeltük a szavunkat, hiszen itt nem arról van szó, nem azokról az elérendő célokról, amelyek nagyon magasztosnak és olyan fontosnak és hivatalosnak tűnő kifejezések, mint a játékszenvedély elleni küzdelem, a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem, az átláthatóság. Nem ezek ellen küzdenek önök, hanem beterelik egy csatornába, tisztelt képviselőtársaim. És lám-lám, igazunk lett, amikor azt mondtuk, hogy csak egy, maximum kettő embernek fogja ez megérni. Nem azoknak, akik játszanak, nem azoknak, akik le akarnak szokni a játékszenvedélyről, hanem annak, akinek önök ezt odaadták. Annak az egy szem magyarnak, akinek egyedül érdemes volt - eddig neki volt egyedül érdemes - hazatelepülnie.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me