IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Derült égből villámcsapásként érkezett az újabb szerencsejátéktörvénymódosítás. Nem mintha nem lenne szükség a szabályozás további változtatására, de az LMP elsősorban a szerencsejáték-függők védelmét, illetve Andy Vajna kaszinóinak az adóhatósághoz való bekötését várná, a megfelelő feltételek biztosításáig pedig a kaszinók azonnali bezárását tenné meg. Egy ilyen intézkedésre valóban szükség lenne már holnaptól, de a mostani módosításnál ez a kapkodás kissé furcsa.
De nézzük, miről is szól ez az indítvány! A kivételes sürgősséggel tárgyalt javaslat egyrészt többszörösére emeli az engedély nélküli online szerencsejáték üzemeltetésének büntetési tételeit, másrészt adatkéréseket tesz egyértelműbbé. Szigorítják az on-line szerencsejátékot játszók azonosításának procedúráját is. Nem biztos egyébként, hogy ezt a tevékenységet azzal lehetne hatékonyan visszaszorítani, hogy a büntetési tételeket emeljük, de ezzel az LMP-nek tulajdonképpen nem is lenne baja. Ugyanakkor nem is adunk túl nagy esélyt arra, hogy ez így be fog válni.
Az internet 2016-ban nem így működik. Persze a Fidesz-KDNP kapcsolata az internettel egy többszörösen terhelt kapcsolat, valahogy nem igazán jönnek ki egymással. A kormánynak nem sikerült igazán felvennie a XXI. század internetes korszakának a ritmusát. Aki internetadót akar bevezetni, aki még mindig azzal bajlódik, hogy az iskolákba eljuttassa a széles sávú internetet, aki nem boldogul a digitális oktatási stratégia megalkotásával, aki 13 éves számítástechnika-tankönyveket hagy a diákok kezében, az nem biztos, hogy felkészült a modern kor kihívásaira. Mintha ott ragadtak volna Vágási Ferivel a kilencvenes évek közepén, és vele együtt próbálnának beszállni az internetbe. De szigorítás ide vagy oda, mi lehet a módosítás valódi oka? Valószínűleg rájöttek arra, hogy az eddigi tiltások és korlátozások nem igazán vezettek eredményre. A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői közleménye szerint „az illegális online szerencsejáték-szervezők a Magyarországról származó tiszta játékbevétel után nem fizetnek adót az államkasszába, ezzel 10-20 milliárd forint közti adóbevétel-kiesést okoznak”.
De azért itt rögtön álljunk is meg. Ne nézzenek már teljesen madárnak minket! Mennyire hiteles annak a tárcának a szerencsejátékbevételek miatti aggódása, amely Andy Vajna kormánybiztosnak, Szima Gábor kormányközeli havernak vagy Seszták Miklós miniszter barátainak megengedi, hogy online pénztárgépek nélkül üzemeltessenek kaszinókat? A bevételek gyakorlatilag bemondás és vicik-vacak videofelvételek alapján vannak elkönyvelve. Mennyire hiteles annak a tárcának a bevételek miatti aggódása, amely engedi, hogy a kaszinók 180 milliárd forintos össz-forgalma után csak néhány milliárd forintot kelljen adóként befizetni? Sőt, nemhogy alig adóztatják a kaszinócézárokat, de még milliárdos adókedvezményeket is adnak nekik. A kaszinók könnyített ellenőrzése mellé könnyített adózás is jár a kaszinócézároknak. Olyankor nem fontos az államháztartás, amikor milliárdokat kell szórni a haveroknak?
A bevételek miatti panaszkodás bár lehetne jogos, az LMP szerint a Fidesz-KDNP részéről semennyire sem hiteles. Szerintünk sokkal inkább arról van szó, hogy Andy Vajnáék nem gazdagodnak eléggé. A játéktermek 1,2 millió fős forgalma után generált 180 milliárdos rekordbevétel - ez egy idei évre vonatkozó becslés - sem elég nekik, az online kaszinók segítségével is hizlalni kell őket. Micsoda véletlen, hogy az online kaszinókba is Andy Vajnáék szálltak be, ajándékul kapták ezt a lehetőséget, és hamarosan be is üzemelik a rendszerüket. Most pedig igyekeznek minden játékost és játékfüggőt Andy Vajna leendő online kaszinóiba beterelni, fizessenek ott, bukják ott a pénzüket.
Hát kibújik a szög a zsákból: tulajdonképpen nem az államháztartásból kieső bevételek aggasztják önöket, hanem sokkal inkább az a bevétel, ami nem jut el Andy Vajnához. Ezt igazolni fogja az, hogyha valóban úgy van, ahogy korábban az előttem szólók megtették ezt, hogy rövid időn belül beüzemeli az illető az online kaszinóit.
Így már az is teljesen érthető, hogy mire föl ez a villámtempó, miért kell kivételes sürgősséggel benyújtani a javaslatot. Vajna András akkora ember lett már a kormányon belül, hogy ha füttyent egyet, mindenki haptákba vágja magát a kormánytagok közül, és egyből beterjesztik az általa tollba mondott módosításokat. Miniszter urak és államtitkár úr, aki jelenleg is itt van, milyen érzés a kaszinócézárok és az oligarchák kívánságait teljesíteni? Egy klasszikussal élve: hogy ízlik a zsoldos koszt?
Tisztelt Ház! Milyen kaszinószabályozást szeretne az LMP? Ezt is szeretném elmondani, hogy ne csak a kritikákat emlegessük föl. Korábban is elmondtuk, hogy egészen addig, amíg a bevételeket bemondásra könyvelik el, amíg a játéktermek nincsenek bekötve a NAV-hoz, amíg a tisztességes adózás feltételei nem teljesülnek, addig az LMP betiltaná az Andy Vajna, Szima Gábor és a Seszták Miklós körei által működtetett kaszinókat. Be kell zárni a játéktermeket, mert ami most folyik, az az államháztartás megkárosítása és a szerencsejáték-függők totális kihasználása. Ha ennyire aggódnak az adóbevételek miatt, akkor adóztassák meg Andy Vajnáékat is rendesen, ahelyett, hogy milliárdos adókedvezményekkel tömik őket.
De mondjunk más példát is: ha ennyire fontos a bevétel, akkor állítsák le a letelepedési kötvény nevű, az államnak százmilliárdos kárt okozó hazárdjátékot, és még sorolhatnánk.
Másrészt a kormány saját bevallása szerint is több százezer ember patológiás játékfüggő Magyarországon - ezt éppen államtitkár úr ismerte el néhány hónappal ezelőtt -, nekik érdemi segítséget kellene adni. Az, hogy állítólag elköltenek 100-200 millió forintot a szociális rendszer fejlesztésére, prevenciós célokra, hogy majd gyerekjóléti szolgálatok meg családsegítők foglalkoznak a szerencsejáték-függőkkel is, koncepciójában is elhibázott lépés. Nem mintha látszana ennek a forrásnak az elköltése, amely az összes szerencsejátékbevételnek eleve csupán egy nagyon kicsi töredéke.
Másrészről modern játékosvédő intézkedésekről beszélnek, amikor a kötelező tájékoztató táblákat sem sikerül látható helyre kihelyezni a lottózókban sem. Játékosvédelemről beszélnek, amikor a szerencsejáték-felügyeletet nem sikerült betelepíteni a játékkaszinókba, hogy azonnal rendelkezésre álljon a segítség. De előállnak az úgynevezett önkorlátozó nyilatkozatok bevezetésével legalább, csakhogy ezzel a lehetőséggel az év eleje óta csupán 37 fő élt az adóhatóságnál.
Ezt Tállai Andrástól tudjuk - mint ahogy az előbb említett más dolgokat is -, szeptember 1-jén válaszolta ezt nekünk. Persze, melyik játékfüggő akarná saját magát korlátozni? Egy játékfüggő azért játékfüggő, mert nem tud leállni a szerencsejátékkal. Ez egy jó lehetőség lenne, de a családtagok kezdeményezésére kellene elrendelni, persze megfelelő vizsgálat után. De most helyezték például hatályon kívül, hogy a Szerencsejáték Zrt. által szervezett lottó- vagy tippmixszerű játékoknál is lehessen önkorlátozó nyilatkozatot tenni. A sort még hosszasan lehetne folytatni.
Röviden összefoglalva a végén, hogy mi történik most. Andy Vajna a múlt héten betelefonált a minisztériumba, de lehet, hogy Habony Árpádot küldte be maga helyett: félő, hogy nem hoz majd elég hasznot az online kaszinója, ezért jó lenne, ha intézkednének, minél több szerencsejáték-függőt kellene átterelni a saját szervezésű internetes szerencsejátékokba. Varga Mihály és Tállai András lázasan dolgoztak a hétvégén, el is készítették a módosítást, amit hétfőn már be is nyújtottak, ma pedig tárgyaljuk is. De tudják, hogy van ez, a szerencse forgandó, s nemcsak Andy Vajna kaszinóiban, hanem a politikában is, a haverok urizálása és harácsolása nem folytatható a végtelenségig.
Az előttünk fekvő módosítást a Lehet Más a Politika nem tudja támogatni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me