SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én még föl szeretnék tenni három kérdést, ami kimaradt, már csak azért is, mert megragadom az alkalmat, hogy Tállai András, a kormány államtitkára egyébként a független NAV-nak is a vezetője. Ebben a két titulusában is tud esetleg válaszolni a kérdéseinkre.
Tehát a három kérdés, ami még engem foglalkoztat; az egyik az, hogy a NAV vezetőjeként is meg a kormány államtitkáraként is mi a véleménye arról, hogy nem mindegy egyébként, hogy valaki külföldi cégként veszi el azoknak a szerencsétlen játékfüggő embereknek a pénzét, vagy pedig Andy Vajna viszi ki szintén külföldre, az offshore cégein keresztül ezt a hasznot. Tehát ez a pénz egyáltalán nem marad itt, Magyarországon, hiszen azt tapasztaltuk a kaszinók ügyében is, hogy, mint mondtam, Andy Vajna 16,5 millió forintot keres naponta.
A másik lényeges kérdés az, hogy benne van a törvényben, hogy a reklámblokkolási bírság maximuma eddig 1 millió forint volt, az internetes blokkolás végrehajtását megtagadók bírsága 100 és 500 ezer forint közötti összeget tett ki. Tegnap megkérdeztem a Törvényalkotási bizottság ülésén államtitkár úrtól, aki a kormány képviseletében ül most is, és aki egyébként a független NAV vezetője is, hogy mennyi bírságot sikerült az elmúlt két évben beszedniük. Erre nem tudott nekem választ adni tegnap, hogy hogyan sikerült ezeket a végrehajtásokat foganatosítani. Azért érdekes ez, mert most ezt az 1 millió forintot fölemelik 10 millió forintra, és a 100 és 500 ezer forint közötti összeget pedig 1 és 5 millió forint közötti összegre, tehát emelik a bírságok mértékét. Ettől azt várják, hogy majd nagyobb bevételre tesznek szert. De ha nem tudják behajtani ezt a pénzt, akkor emelhetik akár 3 milliárd forintra is, azt sem fogják tudni behajtani, csak jól fog hangzani, hogy mennyi bírságot próbáltak meg önök kiszabni. Tehát ez egy fontos kérdés lenne, és ha erre kaphatnék öntől - mint a kormánytól teljesen függetlenül működő Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjétől - egy adatot arra vonatkozóan, hogy eddig mennyit sikerült behajtani.
Utána itt van ismét még egy nagyon fontos kérdés; hiszen, mondom még egyszer, és elnézést kérek, hogy így összehozom ezt a kettőt, de tényleg ritka az olyan lehetőség, amikor egy, a kormánytól teljesen független szervezet vezetője is jelen van akkor, amikor a kormányt lehet kérdezni. Azért kérdezem most, és nem is tudom, melyik titulusában államtitkár úrtól - nem is, inkább a NAV vezetőjeként -, hogy ha a NAV-nak az a célja, hogy az adóbevételek minél inkább befolyjanak az államkasszába, hiszen ezért van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akkor hogy jöhet az össze, hogy a fodrásznak, a taxisnak, a zöldségesnek, a sarki fűszeresnek - és még sorolhatnám, ki mindenkinek - online pénztárgépet kell alkalmaznia, viszont a kaszinókban, amik ugye, mint tudjuk, Andy Vajnához meg Szima Gáborhoz köthetőek csak, mert más nem végezhet ilyen tevékenységet, nem kell online pénztárgép.
Amikor föltettük egyszer ezt a kérdést, akkor az volt erre a válasz, hogy azért nem kell, mert a kaszinókban nagyon sok kamerával ellenőrzik a forgalmat. És amikor megkérdeztem, hogy kik ülnek a kamerateremben, akkor mondták, hogy Andy Vajna emberei. Értik? Azért nem kell online pénztárgép a kaszinókba, mert Andy Vajna kaszinóiban Andy Vajna emberei kamerával ellenőrzik, hogy Andy Vajna mennyit keres éppen aznap. És utána Andy Vajna ebből a keresetből - azt már senki nem ellenőrzi, az a NAV-ot már nem érdekli - valamennyit bevall, és ez után állítólag adózik is. Ez ma Magyarország.
Ezért mondjuk mi azt, hogy egy maffiaállamban élünk, ezért mondjuk azt, hogy önöknek semmi más célja nincs ezekkel a törvényekkel, mint hogy a haverok zsebeit tömjék, hogy Andy Vajnáknak meg a gázszerelőknek, és itt hallhattuk a napirend előtti felszólalásban, hogy ki mindenkinek, rokonoknak, haveroknak és barátoknak a zsebeit tömjék. Ezért fontos az a tény, amit itt elmondtam ma már többször, hogy egy olyan, kormánytól függetlenül működő - csak a törvényeknek kell hogy megfeleljen -, egy független szervezetnek, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a vezetője egyben a kormány tagja is.
Hát, mennyire lehet független egy szervezet, amelynek a vezetője egyben a kormány tagja is? Ja, és mellékesen egyébként tagja a Fidesznek is. Ez egy teljesen függetlenül működő szervezet lehet. Úgy gondolom, nagyon jól működik ezek szerint Magyarországon minden, az önök felfogása szerint igen, hiszen a kormány jól él, a haverok jól élnek, Andy Vajna gazdagszik, mások pedig, mint említettem, percenként 2 forint 50 fillért keresnek Andy Vajnával szemben, aki 11 500 forintot keres percenként.
Ez felháborító! Éppen ezért az ilyen törvényeket, amíg a Jobbik Magyarországért Mozgalom csak ellenzékben van, nem fogjuk támogatni. Amikor pedig kormányozni fogunk, akkor el fogjuk törölni ezeket a törvényeket, el fogjuk törölni a haverok kiváltságait, amiket önök biztosítottak nekik az elmúlt hat évben. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me