TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Szerencsejáték Szövetség 2016. májusi online szerencsejáték-piaci körképe szerint az európai online kaszinó- és sportfogadási piac jelenleg a legnagyobb online szerencsejáték-piac a világon. 2015-ben a teljes online szerencsejáték-iparág 34,6 milliárd euró, azaz évi 10 380 milliárd forint tiszta játékbevételt termelt. Ebből az európai online szerencsejáték piaci részesedése, az ázsiai, közel-keleti, észak-amerikai piacokat is megelőzve, közel 50 százalék.
Az iparági elemzés szerint a 2015. évben az európai online szerencsejáték-szektor 16,5 milliárd euró, azaz 4950 milliárd forint tiszta játékbevételt ért el. Mivel az európai online szerencsejáték-piac viszonylag fiatal és új piacnak minősül, a szektor a jelenlegi kimagasló eredményéhez képest is növekvő tendenciát mutat: a 2015-ös 16,5 milliárd eurós évi tiszta játékbevételi szint 2020-ra a várakozások szerint 24,9 milliárd euróra, azaz a teljes európai online piacot figyelembe véve 7470 milliárd forintra emelkedik. Az iparági várakozások szerint rövid és középtávon a hagyományos, nem online szerencsejátékokhoz képest is az online játékok térnyerése prognosztizálható.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az iparági adatok jól mutatják, hogy az európai piacon jelen lévő, évi 5 ezer milliárd forintos tiszta játékbevételt elérő online szerencsejáték-szervezők jelentős gazdasági potenciállal rendelkeznek. A gazdasági letelepedésük szerinti vagy a játékengedélyüket kiadó államnak adót fizetnek, és a kóros játékszenvedély kezelési költségeihez is csak az engedélyt kiadó vagy letelepedési államban járulnak hozzá. Ehhez képest ugyanezek az online szervezők Magyarországon illegális szervezőként vannak jelen, magyarországi működésük tiltott szerencsejáték-szervezésnek, azaz bűncselekménynek minősül.
Ezek az illegális online szervezők a magyar költségvetésnek a Magyarországról származó tiszta játékbevétel után adót nem fizetnek, magyar munkavállalókat nem vagy csak a nyelvi nehézségek kiküszöbölése érdekében elvétve alkalmaznak, a 2016. január 1-jé-től működő hazai játékosvédelmi rendszerben nem vesznek részt, a magyar játékosok játékszenvedélyének kezelési költségeihez nem járulnak hozzá, a hazai szerencsejáték- és pénzmosásellenes hatóságok számára lényegében elérhetetlenek. Egyes illegális szervezők évtizedes jelenlétükkel olyan jelentős versenyelőnyre tettek szert Magyarországon, amely már a magyar engedéllyel rendelkező online szervezők 2016-os piacra lépését is veszélyezteti.
Tisztelt Országgyűlés! Az illegális online szervezők elleni fellépés a tiltott szerencsejáték közrendi, fogyasztóvédelmi és központi költségvetési kockázatai miatt évek óta kiemelt kormányzati célkitűzés. E fellépés keretében 2014-től bevezettük a magyar játékengedély nélkül működő, Magyarországon elérhető szerencsejáték-honlapok blokkolását, 2015-től szigorítottuk a tiltott szerencsejáték-szervezés bűncselekményének tényállását. Szintén 2015-től bevezettük a tiltott szerencsejáték-reklámok jelentős mértékű és objektív, ki nem menthető bírságolását.
Tisztelt Képviselők! A kormány az egyes törvényeknek a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot 2016. szeptember 26-án az illegális szervezők elleni következetes intézkedéssorozatunk folytatásaként terjesztette az Országgyűlés elé. A törvényjavaslat kivételes és sürgős tárgyalását az új hatósági eszközök gyors és hatékony bevezetése indokolja. A törvényjavaslat a fokozatosság elvének megfelelően, az internetes blokkolás 2014-es és a reklámblokkolás 2015-ös bevezetését követően 2016 negyedik negyedévétől megteremti a leghatékonyabb eszköz, a pénzügyi blokkolás törvényi keretét.
(9.00)
A pénzügyi blokkolás lényege, hogy a pénzforgalmi szolgáltató a magyarországi játékengedéllyel nem rendelkező szervező számlájára a tét befizetését és az ilyen számláról a nyeremény kifizetését nem teljesíti, ezzel a legális (sic!) szervező működésének pénzügyi alapját, a tét fizetését és a nyeremény kifizetését blokkolják a pénzforgalmi szolgáltatók. A pénzügyi blokkolás végrehajtásának részleteit miniszteri rendeletben szabályozzuk majd a törvény elfogadását követően.
A törvényjavaslat ezenfelül az illegális piac felszámolását célzó további intézkedésként tartalmazza az illegális szervezővel együttműködő személy vagy szervezet adóhatósági felszólítását a tevékenység abbahagyására és a felügyeleti eljárás kötelező kezdeményezését, a reklámblokkolás bírságmaximumának 1 millió forintról 10 millió forintra való emelését, az internetes blokkolás végrehajtását megtagadó elektronikus hírközlési szolgáltató bírságtételének 100-500 ezer forintról 1-5 millió forintra történő emelését. A törvényjavaslatban szereplő új eszközökkel az illegális szervezők elleni hagyományos, más tagállamokban is alkalmazott és az Európai Bizottság 2012. október 23-ai, online szerencsejáték-szabályozási dokumentumában elemzett hatósági eszköztár Magyarországon is teljessé válik.
A törvényjavaslat az internetes, a pénzügyi és reklámblokkolásra is kiterjedő hatósági eszköztár alkalmazásának folyamatos nyomon követésére és hatékonyságának elemzésére negyedéves gyakoriságú jelentéstételi kötelezettséget ír elő. A jelentést az állami hatóság ellenőrzési adatai alapján a nemzetgazdasági miniszter terjeszti a kormány elé.
Tisztelt Országgyűlés! A pénzmosás elleni szabályozás továbbfejlesztése keretében az ügyfél személyes megjelenés nélküli, online azonosításának kiépítése gazdasági szempontból, valamint a közérdeket és az egyre gyorsabban fejlődő digitális technológiát figyelembe véve kiemelt jelentőségű kérdés. A nemzetközi gyakorlattal összhangban ezért a törvényjavaslat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni hatékony fellépés biztosítása mellett elsőként kínál megoldást a hazai online- és távszerencsejáték-szervezők számára létrehozataluk és működésük elősegítésére és támogatására. Ennek megfelelően a törvényjavaslat módosítja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvénynek a fokozott ügyfél-átvilágításra vonatkozó rendelkezéseit. Az ügyfél, a játékos azonosítása során lehetőség lesz a játékos személyazonosságát igazoló okiratról készített másolatának az ügyfél személyes adatainak védelme érdekében megfelelő biztonsági elemekkel rendelkező és a hiteles ügyfél-azonosítást biztosító, előzetesen auditált elektronikus hírközlő eszközökön keresztül történő benyújtására a távszerencsejáték- vagy az online kaszinójátékot szervező szolgáltató számára.
A játékos ilyen formában történő azonosítása esetén a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem céljával összhangban a törvényjavaslat továbbá garanciális szabályként rögzíti, hogy a játékos számára kifizetés csak a törvény előírásainak megfelelő fizetési számlára lesz teljesíthető.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottak alapján kérem, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me