TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Először is köszönöm a kormánypárti felszólalóknak a törvényjavaslat támogatását. Rendszerint úgy van a parlamentben, hogy a kormánypárti képviselők megértik a törvényjavaslat lényegét, céljait és azt támogatják. (Mirkóczki Ádám: Jézusom! - Dr. Szakács László: Mert ők okosak!) Az viszont megdöbbentő és meglepő, hogy az ellenzéki képviselők, a Jobbik, az LMP és az MSZP nem támogat egy olyan törvényjavaslatot, amelynek a lényege a következő.
Jelenleg az online szerencsejáték szervezésére Magyarországon nincs kiadva engedély, azért, mert olyanok a jogi feltételek, amelyek ezt nem tették lehetővé. Ezért az online szerencsejáték, amelynek egyébként jelentős piaca van, ezt elmondtam az előterjesztői felszólalásomban is, több ezer milliárd forintos játékbevételről van szó, ezt külföldi tulajdonú, külföldi székhelyű vállalkozások, befektetők, szolgáltatók szervezik Magyarországra.
A magyar embereknek van igénye erre, játszani, ezért a pénzüket külföldi szolgáltatók részére utalják ki. Ez a törvényjavaslat azt mondja, hogy bevezet egy harmadik szigorítást, a pénzügyi blokkolásnak az intézményét, erre az ellenzék azt mondja, hogy ezt nem kell, nem fogja támogatni. Ezzel lényegében azt mondja ki mind a három ellenzéki párt, hogy támogatja, hogy Magyarországon ne szerveződjön magyar tulajdonú, magyar székhelyű, Magyarországon adózó vállalkozás, ne szervezzen online szerencsejátékot, hanem továbbra is azt a rendszert támogatja, hogy ezt láthatatlan külföldi tulajdonú cégek szervezzék. (Dr. Szakács László: Mint a TV2.)
Lényegében az ellenzéki pártok nem támogatják, hogy Magyarországon adóbevétel keletkezzen, ez elhangzott, hogy 10-20 milliárd. Ezzel a döntéssel is kimondják, hogy nem támogatják. (Zaj, közbeszólások a Jobbik soraiban.) Ezt mondják, sajnálom, hogy 10-20 milliárd forint ne folyjon be a magyar költségvetésbe. Nem támogatják azt, hogy munkahelyeket tudjunk teremteni, nem támogatják azt a rendszert, hogy Magyarországon látható, szolgáltató, szervező, magyar adószámmal rendelkező és a közös költségekhez hozzájáruló, tehát a játékszenvedéllyel bíróknak a kezelési költségéhez hozzájáruló adózó szervezze ezt a rendszert. Nem támogatják azt a rendszert, hogy magyar ember a Magyarországon megszerzett pénzét magyar szolgáltató szervezőnek adja, azaz hogy a magyar gazdaság, a magyar piac lényegében tisztuljon.
Na nézzük, mit csinálnak ehelyett: ehelyett személyeskednek, Sallai R. Benedek már ki is ment a teremből. (Sallai R. Benedek: Itt vagyok!) Nem ül a helyén, nem baj, akkor legalább hallja. (Derültség, zaj. - Az elnök csenget.) Ez nem probléma. Tehát ő személyeskedik, és ő bántja a kormányt egyébként, aki a magyar állami földek bérletének egyik legnagyobb haszonélvezője és a legnagyobb kritizálója. (Derültség, zaj a Jobbik soraiban.)
Az, hogy Szilágyi György személyeskedik, és ő nem érti, nem hallja - először is, nem hallja és nem érti - a kormányzati érveket, ebben semmi újdonság nincs. Tegnap a Törvényalkotási bizottsági ülésen is minden kérdésére lényegében választ kapott, hogy ő azt nem hajlandó megérteni, ennek igazán nem a kormány és nem személy szerint én vagyok az oka. (Szilágyi György közbeszól.) Egyébként egy félreértést mindenképpen szeretnék eloszlatni és a felkészültségét egy kicsit szeretném csiszolni. Tehát a NAV nem a kormánytól független szervezet, mert a kormány alatt működik, lényegében a nemzetgazdasági miniszter felügyeli a NAV tevékenységét. A kormány határozza meg az adópolitikát, amely adópolitikának a végrehajtása a NAV feladata. Hogy lehet akkor az független szervezet a kormánytól?
Ön valószínűleg összekeveri az Állami Számvevőszékkel vagy az Alkotmánybírósággal. A NAV-val ne keverje össze, mert… (Szilágyi György közbeszól.) Ön azt mondta, hogy a kormánytól független. Föl kell készülni egy ilyen vitára és utánaolvasni, mielőtt ön érveket mond.
(10.20)
De mond ön mást is, például maffiakormányozik, miközben egyébként ön is tudja, hogy az önök frakcióvezetője elég jelentős adóelkerülő tevékenységet végzett az elmúlt években. (Szilágyi György: Ez hazugság!) Mielőtt ezeket a szavakat használja, a saját frakciójában nézzen körül, hogy ki vezeti önöket, és hogy milyen adókapcsolata volt neki egyébként a múltban. (Szilágyi György folyamatosan közbeszól. - Moraj a Jobbik padsoraiban. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Katasztrófa!)
Ez a törvényjavaslat… - és egyébként abban is hibáznak, hogy a kaszinópiacon két vállalkozó van. Most már lassan váltsanak át, mert nem két vállalkozó van a kaszinópiacon, hanem most már négy vállalkozó van. (Felzúdulás és derültség az ellenzéki pártok padsoraiban. - Dr. Szakács László: Az 100 százalék!) Az legalább 100 százalékkal több, mint amit önök mondanak, úgyhogy önök 100 százalékot tévednek természetesen ebben a kérdésben is. (Dr. Szakács László: Lettek új barátok. - Zaj, derültség az ellenzéki padsorokban. - Az elnök csenget.)
Összességében a törvényjavaslat célja nem más, mint a tiltott szerencsejáték beszüntetése Magyarországon és nyílt, átlátható piac teremtése, ahol magyar tulajdonú, magyar székhellyel, magyar szerverrel, magyar adószámmal rendelkező, és Magyarországon adót fizető vállalkozások szervezzék a jövőben az online szerencsejátékot.
Sajnálatos, hogy az ellenzék ebben sem partner. Arra kérem a kormánypárti képviselőket, hogy néhány perc múlva szavazzák meg a törvényjavaslatot, hogy mielőbb hatályba lépjen, és tiszta viszonyokat teremtsünk a magyar piacon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me