DR. GALAMBOS DÉNES

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES
DR. GALAMBOS DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy önök előtt is bizonyára ismert, szűkebb pátriám kiemelkedő nehézipari üzemét, a Dunai Vas-művet nagyon sokan ismerik, azt gondolom, hogy az ország legnagyobb gépészeti-kohászati komplexuma, és Dunaújváros legnagyobb munkaadóját kell látnunk benne.
A térségben már a XIX. században felvetődött egy kohászati üzem létesítésének gondolata, de Széchenyi István terve elsősorban a közeli vasérc hiánya miatt akkor meghiúsult. Száz évvel később azonban, az ’50-es években felépült a gyár. A vállalatot sajnos az akkori szocialista kormány 2004-ben eladta, azóta orosz-ukrán tulajdonban van.
A Dunaferr által gyártott, melegen és hidegen hengerelt, pácolt, horganyzott szalagokat és táblalemezeket, valamint nyitott és zárt, hidegen hajlított acélidomokat elsősorban gépipari, járműipari, építőipari termékek gyártásához, acélszerkezetek, háztartási berendezések és egyéb alkatrészek előállításához használják fel.
A gazdasági nehézségek miatt az ISD Dunaferr Zrt. 2013 augusztusában jelezte 890, 2016-ban pedig további 300 alkalmazott elbocsátására vonatkozó szándékát. Ezzel tisztában voltunk, azonban biztosak voltunk abban is, hogy a kormánnyal közösen megoldást fogunk találni. A közös munka eredményre vezetett és beigazolódott, hogy a kormány támogatásával, 480 millió forint munkahelymegtartó támogatással a Dunaferr a létszámleépítési szándék visszavonásán és a korábban elbocsátással érintett dolgozók továbbfoglalkoztatásán túl elkezdte a munkaerő-utánpótlás kinevelését is. A munkaerő-megtartó állami támogatáson felül két másik oka is volt a létszámleépítés visszavonásának. Egyrészt jelentős reorganizációs programot indítottak el, aminek eredményeként 2015-ben már nyereségessé vált a vállalatcsoport, másrészt az idei év-re tervezett valamennyi beruházást meg tudták valósítani, napjainkban helyezik újra üzembe a meleg-hengerművet, amely a minőségi termékkibocsátás egyik alapfeltétele.
Az Acélalapítvány nyugdíj előtt álló dolgozókat segítő senior programja egyben junior program is, ahogy már említettem, a nyugállományba vonuló szakemberek utánpótlását biztosítja a korszerű acélgyártás érdekében. A programban a Dunaújvárosi Egyetem, a helyi szakképző intézmények és a szomszédos megyék is részt vesznek. Ez a program, ez az eset is pozitív példája a cégvezetés és a munkavállalói érdekképviseleti szervek együttműködésének és a helyi összefogásnak. Ugyanakkor kijelenthető, hogy pozitív kormányzati beavatkozás nélkül most kevesebb munkahely lenne Dunaújvárosban.
Tisztelt Ház! A napokban írják alá a nagyolvasz-tó-műhöz tartozó zsugorítómű környezetvédelmi jellemzőit jelentős mértékben javító újabb fejlesztési szerződést, amely szintén idén záruló beruházás lesz. Az idei beruházások összértéke mintegy 20 millió eurót, 6,2 milliárd forintot tett ki, ám a több éve zajló beruházások idei hatásait figyelembe véve ezek elérik az 50 millió eurót, 15,5 milliárd forintot.
A történet politikai értelemben is tanulságos, hiszen egy héttel ezelőtt a Jobbik részéről Pintér Tamás még arról beszélt, hogy a kormány részéről csak hangzatos ígérgetések hangzottak el ebben az ügyben, de cselekvés nem. A Jobbik képviselője ekkor azzal riogatott, hogy a kormány érdekelt az utolsó vasgyár tönkretételében.
Egyik sem volt igaz, képviselő úr. A kormány éppen a gyár megmentésében volt érdekelt a már általam említett adatok alapján. Egyik sem volt igaz… (Szilágyi György: 2013-ban meg kellett volna szavazni a Jobbik javaslatát! - Az elnök csenget - Tállai András: Ne ordíts! - Szilágyi György: A bekiabálás parlamenti műfaj!) Szilágyi képviselő úrral sem kívánok vitába bocsátkozni. 2013 augusztusában kezdődött az a program, amelyben az akkori országgyűlési képviselők és a mostani ciklus képviselője is részt vett, és 2013 óta igen kemény munkát kellett végezni ahhoz, hogy a magántulajdonban álló gyárban meg tudjuk a munkahelyeket őrizni, és ez a tényhelyzet, képviselőtársaim.
Biztatnám a Jobbikot, hogy a helybeli pánikkeltéssel szemben a realitás talaján maradva politizáljon, és úgy gondolom, ahogy Einsteinnek a relativitáselmélet kitalálása, feltalálása mellett, annak írásba foglalásához, illetve Rubik Ernő kockájának a feltalálásához és írásba foglalásához is több idő kellett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), nem gondolnám, hogy három nap alatt ezt meg lehetett volna oldani. Képviselőtársam, több realitást kérek öntől. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me