DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha ön a „nemzeti ügy” szót olyan sokszor mondta: 2004. december 5-én nemcsak a kettős állampolgárságról szavaztunk, hanem volt egy másik kérdés is, az egészségügy mint nemzeti ügy, az egészségügy mint nem üzlet, hanem nemzeti ügy. Az volt a kérdés: egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt? Magyarul, megállítsuk-e a kórház-privatizációt, megállítsuk-e azt a folyamatot, amely a szocialista-liberális kormányzás alatt történt, amikor nem nemzeti ügyként kezelték az egészségügyet, hanem üzleti ügyként, pénzügyi ügyként. S emlékszünk az önök plakátjára, amelyen Bangóné Borbély Ildikó képviselőtársuk volt a családjával, s azt mondta, hogy „2x nem”, hogy ne állítsák meg az egészségügy privatizációját, ne őrizzék meg állami, önkormányzati tulajdonban ezeket az intézményeket, hanem legyenek privatizáltak, kerüljenek magánkézbe.
Akkor valahogy nem sikerült a Szocialista Pártnak nemzeti ügyként kezelni az egészségügyet, hanem üzleti ügyként kezelte. Lehet, hogy nem önszántából, hanem az SZDSZ zsarolása miatt, de ez a végeredmény szempontjából mindegy. Akkor is üzleti ügyként kezelte az egészségügyet, amikor kórházi napidíjat és vizitdíjat vezetett be. Most ön könnyes szemmel azt mondja, természetesen nem valósan, hogy akik most ingyenes krónikuságyon fekszenek, azok számára a szociális ellátásban fizetős ágyak lennének. Ha szocialista kormányzás lenne, mind a mai napig minden kórházi ágy után fizetni kéne, minden orvosi látogatás után fizetni kéne, minden egyes nap, amelyet bármelyik magyar ember, fiatal, idős ott tölt a kórházban, a kórháznak kellene fizetnie a napidíjat! Ez az önök reformjavaslata? Ennyi volt a szocialista egészségügy-politika, hogy mindenki fizessen, aki az egészségügyben van?
S mindeközben mit tettek? Kivonták a forrásokat az egészségügyből, csak az Egészségbiztosítási Alap összegét 200 milliárddal csökkentették, összesen pedig 650 milliárd forintot vontak ki, 1700 milliárd forintról 1500 milliárd alá. És mit tettek önök a kis kórházakban lévő orvosokkal, ágyakkal, ápolókkal? 16 ezer ágyat számoltak föl a saját működésük alatt.
(8.30)
Hatezer egészségügyi dolgozót küldtek el az ellátórendszerből. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) És még sorolhatnánk, hogy 80 százaléka volt az eszközállománynak olyan, ami cserélésre szorult a kórházakban. Elindították a patikaliberalizációt, 600 kispatika szűnt meg, pontosan a legkisebb településeken, az önök egészségügyi kormányzásának eredményeként.
Tisztelt Képviselő Úr! Akkor nem sikerült nemzeti ügyként kezelni? Amikor kormányzásuk utolsó éveiben egyetlenegy mentőautót sem szereztek be, akkor is nemzeti ügy volt önöknek az egészségügy? Ebből látszódik, hogy mindezek szép szavak az MSZP-től ellenzékben, de amikor lehetősége van akár egy népszavazáson megmondani az őszinte véleményét, akár kormányzati időszakban cselekedni, akkor ezt nem teszi meg.
Ezzel szemben az elmúlt hat esztendőben 500 milliárd forintnyi, főleg vidéki fejlesztést indítottunk el és fejeztünk is be. Ebből 104 milliárd forint volt a kórházi eszközbeszerzés, hogy modernebb eszközökkel tudjanak gyógyítani, és most következik a budapesti ellátórendszer megújítása. Lehet gúnyolódni a budapesti szuperkórházak építésén, de azt hiszem, a budapestiek fogják látni ennek hasznát, ha létrejön. (Folyamatos közbeszólások az MSZP soraiból.)
Mindemellett a területi ellátásszervezés, úgy gondoljuk, fontos kérdés, amit meg kell vitatni kórházi vezetőkkel. Önök is tudják, nekik is van egy másfajta javaslatuk, amelyik megyei szinten szervezné az ellátást, és nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is, és ők többfajta jogosítványt tennének emellé. Meglátjuk, mi jön ki ebből. De ha ön megnézi más országok egészségügyi átalakításait itt, Európában, főleg annak nyugati vagy északi felén, akkor az a területi ellátásszervezés irányába visz a kórházközpontú ellátásszervezésből.
Azért arra is fölhívnám a figyelmét, tisztelt képviselő úr, hogy az a béremelési program, amit elindítottunk, szinte példa nélküli az elmúlt 20 esztendőben. Hiszen az idén már szeptember 1-jétől nőtt az orvosok fizetése 107 ezer forinttal, 17 ezer szakorvosról és 500 szakgyógyszerészről beszélek, és a következő évben további 100 ezer forinttal fog nőni. Ez 207 ezer forint. És ha a kórházi ápolókat nézem, 78 ezer dolgozó esetében az idén 26 százalékkal, jövőre 12 százalékkal, aztán 8 százalékkal és megint 8 százalékkal nő, amit azt jelenti, hogy 2012 és 2019 között duplájára nő, 100 százalékkal nő az ő bérük.
Ezek érezhető lépések az orvoselvándorlás ellen, a jobb minőségű ellátás érdekében és annak érdekében, hogy vidéken is legyen a kórházakban elegendő számú orvos, el tudják őket látni, és ne a hálapénzből kelljen megélni egy orvosnak. Ezek ilyen lépések, az önök lépései ez ellen hatottak. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me