SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Jubileumi felszólalás ez, mert most van a 20. feljelentés, amit megtettem és elutasított a magyar nyomozó hatóság. És miután itt a parlamentben sokszor azt mondják, tegyük szóvá, ha valamit tudunk, azt igyekszem megtenni. És talán képviselői eskümnek teszek eleget, ha itt a jegyzőkönyvben is rögzíteni szeretném azt, hogy kétéves parlamenti munkám tapasztalata az, hogy egyre inkább úgy látszódik, hogy egy jól szervezett bűnözői csoport beépült a törvényhozásba, és arra szövetkeztek, hogy lenyúlják a közvagyont. Ezzel kell szembesülni és ez az, amit az Országgyűlésben világossá kell most már tenni, hogy semmi másról nincs szó.
Nyilvánvalóan nem egy újfajta szerveződés ez, hiszen a XIX. századtól Szicíliából a Cosa Nostra gyakorlatilag egy családi alapon szerveződő bűnszövetkezetként már nagyon-nagyon hasonló szervezeti szintet ért el. Erre szerettem volna felhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét, mert még hiszek benne, hogy nincsenek benne valamennyien. Most, a múlt héten a bulvársajtó tette világossá azt, hogy Matolcsy György - hogy kell ezt szépen mondani? -, Matolcsy Györgyhöz közel álló személy jógaoktatóként 1,7 milliós fizetéssel, már nemcsak ő van benne a buliban, hanem az ő édesanyja is, az ő húga is. Egyre inkább úgy látszódik, hogy ez a családi szerveződés megjelenik.
Rogán Antalnak bevonták a szomszédját. Lázár Jánosnak a gyermekei vagyonosodnak. Seszták miniszter úrnak a barátja kap kaszinót, Pócs képviselő úr családja trafikokat. Szintén trafikokkal járt jól Szatmáry képviselőtársam családja. Kósa képviselő úr felesége gazdagodik, Riz Levente polgármester úr kedves testvére 100 milliós megbízást kapott. Polt Péter legfőbb ügyész úr felesége van olyan beosztásokban a Nemzeti Banknál, ami jövedelmező. Fazekas Sándor miniszter úr unokaöccsei szereztek 200 ezer forint alatti áron hektáronként termőföldet az államtól. Szijjártó miniszter úr saját maga vagyonosodik, nyilván családi segítségből.
Rogán Antal úr szomszédját említettem, ugye, megtudtuk, hogy Mengyi Roland felesége ért el vállalkozói sikereket, most már tudjuk, hogy Simonka képviselőtársunk is nagyon sikeres vállalkozóként működik feleségével, Becsó Zsolt képviselőtársunknak a testvérével közös cége alapvetően jól gazdagodott az elmúlt időszakban, és nyilvánvalóan a miniszterelnök úrnak nemcsak a felesége, hanem a feleség testvérei, azok sógorai, hanem most már az aranyvő és annak családja is jól gazdagodik. És ott a gazdagodás mértéke olyan, hogy most már be kellett vonni a helyi gázszerelőt is annak érdekében, hogy szét lehessen tolni ezt a vagyont.
Az egész olyan, hogy a ledlámpák fényével alig lehet látni ezt a családi összefonódást, ami látszódik. Azt szerettem volna, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ez nem egy ritka dolog. Valószínűleg egy időben még kötelező olvasmány volt Móricz Zsigmondtól a Rokonok, amit szeretnék kérni, ha már itt van Rétvári államtitkár úr, képviselőtársunk, hogy lehet, hogy megint kötelezővé kellene tenni, hogy felkészüljön a magyar társadalom arra, hogy mire számíthat a közéletben. A Rokonokban ezt írja Móricz Zsigmond: „Magyarország a rokonságok és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik, vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul. Olyan növények, amelyek szeretik ezt a nedvdús talajt, buja virágokat hajtanak. Azok, akik nem szeretik, belefúlnak a sárba.”
Úgy tűnik, hogy az önök családtagjai és vezérkaruk rokonsága nagyon-nagyon jól használják ezt a nedvdús talajt. Hiszen miniszterek, államtitkárok és képviselők, azok szülei, testvérei, sógorai, nagybácsik, unokatestvérek, jönnek a szeretők, azok szülei, rokonai, majd jönnek a jó barátok, a régi csoporttársak, iskolatársak, a szomszédok, családi gázszerelők és még akiket be kell vonni, hogy ne legyen olyan nagy a lebukás kockázata. Gyakorlatilag a Fidesz-KDNP-kormányzás 2016-ban erről szól. Meglepő-e ez? Ismét visszatérek Móricz Zsigmond örökbecsű művéhez: „Hm, hm. Csupa rokon. Csupa rokon az egész világ. Mindenfelé csak rokonok. Mindenkinek van egy szegény rokona, akit el lehet helyezni. Azok aztán, ha már benne vannak az állásban, semmit se csinálnak, se gondolatuk, se ötletük, se szorgalmuk tovább nincsen.”
Persze, a ’30-as évek óta változott a világ, és ma már nem elég egy zsíros állás, ma már kell föld, kell a barlang, kellenek a trafikok, kell az útépítési koncesszió, kell a vadászterület, kellenek az ingatlanok, az önkormányzati lakások és alapvetően minden, ami pénzt ér. Mint elmondtam felszólalásom elején, szeretném, ha rögzülne: egy jól szervezett, részben családi alapon működő bűnszövetkezet beépült a törvényhozásba, és arra szövetkeztek, hogy lenyúlják a közvagyont. Erről szól a magyar közélet. És közben, úgy látszik, nincs jövője az oktatásnak, nincs jövője az egészségügynek, nincs jövője a magyar vidéknek, nincs jövője a magyar fiataloknak. És alapvetően nincs jövőjük az állampolgároknak lassan egy egészséges környezethez, hogy felneveljék gyermekeiket és itt éljenek.
Mondhatják azt, hogy mi volt az elmúlt nyolc évben, mondhatják azt, hogy mi volt azt megelőzően, és minden bizonnyal tényleg mindenki lopott, és úgy érzik, ez önöket is felmenti. Ugyanakkor elfelejtik azt, hogy ennek áldozata lassan egy egész ország. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet, alelnök úr. Köszönöm szépen a szót. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me