SNEIDER TAMÁS

Full text search

SNEIDER TAMÁS
SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint köztudott, a magas munkanélküliségnek és az alacsony béreknek köszönhetően körülbelül 600 ezer magyar munkavállaló költözött el az országból vagy ingázik a határon túlra.
A dolgozók elvándorlásának folyamata mára odavezetett, hogy hatalmas munkaerőhiány keletkezett a magyar gazdaságban, és bár a multik érdekében a kormány mindent megtesz, hogy ne vagy csak alacsony mértékben növekedjenek a keresetek, mégis a gazdaság törvényszerűségei elkezdtek működni, és relatíve komolyabb fizetésemelések indultak el a versenyszférában.
A bérek emelkedése értelemszerűen magával hozta a béreket terhelő járulékok és adók összegének emelkedését is. Jó példa erre a szociális hozzájárulási adó, melynek tervezett összege 2014-ről 2016-ra 470 milliárd forinttal növekedett, mintegy 22 százalékkal a két esztendő alatt.
Felmerül a kérdés, hogy a dolgozóktól és a dolgozók után beszedett nagyobb adóösszeg vajon visszakerül-e hozzájuk vagy eltűnik valamilyen fekete lyukban, esetleg a mutyik tengerében. Véleményünk szerint a dolgozóktól beszedett nagyobb adóbevételek őket kell hogy illessék. Külön érvényes ez a szociális hozzájárulási adóra, a leánykori nevén nevezve nyugdíjjárulékra. Szent meggyőződésünk, hogy a nyugdíjcélra beszedett összegeket csak és kizárólag erre a célra szabad fordítani. Persze, ennek több módja is létezik. Lehet reálértéken emelni a nyugdíjakat, lehet felhalmozni későbbi évekre a bevételt a nyugdíjkasszában, és lehetne a férfiak számára is lehetővé tenni, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek.
A Jobbik nevében már sokszor feltettem a kérdést a kormánynak: kívánnak-e változtatni azon a drákói szigorúságú nyugdíjrendszeren, amely emberileg fenntarthatatlan, hiszen nem mást jelent rengeteg szakma esetén, mint hogy az utolsó évekre siralmas összegű közmunkáslétet kínál? Mert miről is van szó? Egyszerűen nem lehet fizikailag, de nemegyszer mentálisan sem elvárni, hogy valaki 65 éves korára is ugyanazt a fizikai, mentális aktivitást nyújtsa, mint 10-20 évvel előtte. Ezek a dolgozók fizikailag olyan állapotba kerülnek, hogy képtelenek elvégezni a munkájukat, ugyanakkor egészségkárosodásuk mértéke nem elegendő ahhoz, hogy rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásra legyenek jogosultak.
Tisztelt Uraim! Látott már önök közül valaki 60 vagy 63 éves, mentőnél dolgozó betegszállítót? Ugye, nem? Pedig elméletileg ugyanannyinak kellene lennie, mint a 30 éves betegszállítóknak. Nem tették még fel a kérdést, hogy hol vannak, mit csinálnak? Hát megmondom, hogy hol is vannak: a régebbiek még szerencsés módon le vannak százalékolva gerincsérvvel, akik pedig az utóbbi években érték el ezt a kort, ott vannak a közmunkán. Ezt érdemelték utolsó munkáséveikre az életek mentéséért - közmunkát.
Tisztelt Uraim! Tisztelt Kormány! A lehetőség adott, hogy változtassanak ezen az önök által megalkotott helyzeten. Hiszen kitermelik a dolgozók annak költségét, hogy ha úgy érzik, nem bírják tovább a sokszor nehéz és veszélyes munkát 40 év munkaviszony után, akkor nyugdíjba vonulhassanak. Legyen választási lehetőségük, ha úgy érzik, nem bírnak 65 évesen felmászni a tetőre ácsolni, felfutni a tizedik emeletre 30 kilós felszereléssel tüzet oltani, ha nem bírják 65 évesen lehozni a negyedik emeletről a 120 kilós beteget hordágyon, vagy nem bírják lefutni 65 évesen a 15 éves tolvajt. Talán ebből az egyszerű felsorolásból is látszik, hogy embertelenséget követel a nyugdíj felé közelítő férfiaktól a Fidesz.
A Jobbik elvégezte annak számítását, hogy a munkaadók által fizetett szociális hozzájárulási adóból, vagyis nyugdíjjárulékból mennyit kellene benntartani a nyugdíjrendszerben, hogy megvalósítható legyen a férfiak számára is, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba. Ez az összeg mindössze a harmada a jelenlegi pluszbevételnek. Ezt követeljük odaadni a megfáradt dolgozóknak, nem többet, de nem is kevesebbet. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me