DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. tisztelt Elnök Urak! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat tárgysorozatba vételét természetesen támogatjuk, annál is inkább, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan, ráadásul, azt gondolom, részleteiben is előremutató javaslatokat tettek a szocialista képviselőtársak. Azt azért szeretném hozzáfűzni, és kíváncsi leszek majd Németh Szilárd képviselőtársam véleményére, hogy tényleg komolyan gondolják azt, hogy meg van oldva a probléma a mostani bejelentéssel. Tényleg nem érzik azt, hogy elsőrendű nemzetbiztonsági kockázat egy országban, ha egy kormánypárt verőemberekkel van ilyen szoros kapcsolatban, mint ez kiderült az NVI-botránynál?
Ami a dolog tartalmát illeti, való igaz, ahogy Dúró Dóra képviselőtársam elmondta, hogy az LMP már az NVI-botrány után kezdeményezett egy többpárti egyeztetést, majd utána, miután ennek részben a Fidesz, részben a szocialisták miatt nem nagyon lett eredménye, a saját törvényjavaslatunkat be is nyújtottuk. Négy kérdést említenék fel, ami ebben a törvényjavaslatban nincsen benne, a mi törvényjavaslatunkban szerepel. Az egyik az NVB-tagok összeférhetetlensége, illetve státusza, tehát semmi nem indokolja ezt a hosszú lejáratú mandátumot, másrészt a népi kezdeményezés visszaállítása, harmadrészt a helyi népszavazások könnyítése, negyedrészt pedig a népszavazás kampányfeltételeinek tisztázása. Soha többé az a szégyen ne történjen meg, ami akár a 2004-es, 2008-as vagy éppen az EU- és NATO-csatlakozási népszavazásoknál megtörtént, ahol nem voltak korrekt feltételek valamennyi álláspont bemutatására.
És ha már itt a szocialisták arról beszélnek, hogy a költségvetési és adózási kérdéseket pontosan, szűkre véve meg kéne határozni, nem tudom megállni, hogy azért azt föl ne említsem, tessék visszalapozni 2007-2008-ra: kik voltak azok, akik a legélesebben kikeltek az ellen, hogy mi minden költségvetési kérdés, és mi mindenben nem lehet, vizitdíj, kórházi napidíj vagy éppen a társadalombiztosítás magánosításában az akkori szocialista-szabad demokrata kormány megmondóemberei szerint nem lehetett, népszavazást elrendelni?
Ezért is van szükség arra, hogy most pontosítsuk ezt a rendelkezést. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me